Parlamentul cere Guvernului renegocierea contractului Petrom si interventia Justitiei
Nereguli peste nereguli
1. Despagubiri de Mediu
Prima neregula descoperita de Comisia din Senat priveste despagubirile pe care statul roman trebuie sa le suporte in legatura cu poluarea anterioara a mediului.
2. Tun imobiliar
A doua neregula este legata de valoarea terenurilor companiei. Potrivit Comisiei, unele prevederi din Contractul de Privatizare reprezeinta „trecerea in proprietatea Companiei (OMV – n.red.) a unor terenuri subevaluate.
3. Datoriile Petrom – iertate
O alta neregula in contract este legata de anularea datoriilor Petrom catre bugetul de stat. „Cum valoarea SNP Petrom SA a fost estimata tinandu-se cont si de datoriile acumulate, anularea ulterioara a acestora de catre Guvern, prin contractul de privatizare, fara a modifica pretul de oferta, reprezinta prejudiciu adus statului roman”, se scrie in raportul Comisiei.
Cu alte cuvinte, datoriile au fost iertate de doua ori.
4. Redeventele catre bugetul de stat – prea mici
Comisia senatoriala considera ca nivelul redeventelor ce trebuie platite de OMV catre statul roman este prea mic. Comisia sustine ca, avind de vedere cresterea pretului petrolului, „este de neinteles prevederea din Contractul de privatizare care stipuleaza ca nivelul, baza si modul de calculare a redeventei vor fi mentinute pe o perioada de zece ani”.
5. Regim fiscal preferential pentru OMV
Comisia din Senat amendeaza si prevederea potrivit careia nivelul taxelor si impozitelor ce vor fi platite de OMV-Petrom se va pastra neschimbat timp de zece ani. Aceasta prevedere „reprezinta o ingerinta in politica economica romaneasca cu reflexe certe in reducerea veniturilor bugetare„, se arata in arport.
6. Valoarea Petrom – subevaluata
„Incredibil: cum reprezentantii statului roman au acceptat valorile propuse de Consultant, cu privire la valoarea SNP Petrom, fara a detine documente autentice in baza carora sa se poata verifica cum au fost estimate aceste valori cat si elementele definitorii – patrimoniu, situatii financiare, pretul petrolului la zi etc?” – asa suna una dintre concluziile raportului.
Bomba raportului: „intre Consultant si Parti s-a convenit orientarea evaluarii catre valori superficial motivate si omiterea altora, care au defavorizat SNP Petrom.
Cu alte cuvinte, Comisia Senatoriala acuza Consultantul (un consortiu format din Credit Swisse First Boston si ING Bank NV), Oficiului Participantiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si OMV ca s-ar fi inteles pentru a subevalua SNP Petrom.
Ce cere Comisia din Senat
1. Renegocierea Contractului de privatizare a Petrom de catre Guvern.
2. Curtea de Conturi trebuie sa stabileasca modul de indeplinire a obligatiilor asumate de partile semnatare. Curtea va prezenta Parlamentului un raport in 90 de zile de la eventuala sa adoptare.
3. Consiliul Concurentei trebuie sa prezinte un raport privind privatizarea Petrom, potrivit cu cerintele actuale ale UE.
4. Stabilirea legalitatii si, daca este cazul, a responsabilitatilor, de catre „Organele abilitate ale statului roman”. Adica organele de justitie.
5. Guvernul trebuie sa prezinte Parlamentului, la 90 de zile de la aprobarea raportului comisiei, a unei strategii energetice in care sa se regaseasca explicit, clar si inechivoc rolul si locul resurselor de titei si gaze naturale ale Romaniei.
Ce se intampla daca Senatul aproba raportul Comisiei
Carol Dina, presedintele comisiei de ancheta, a declarat pentru HotNews.ro ca, in cazul in care raportul comisiei este adoptat de plenul Senatului, acesta va merge catre Guvern sub forma de recomandare.
„Daca senatorii vor da un vot favorabil, raportul va merge catre Guvern si va fi valabila ca o recomandare de renegociere pe fondul unor probleme de legalitate”, spune Dina.
„Noi am constatat numeroase nereguli si foarte multe chestiuni contrare care pun in discutie legalitatea privatizarii Petrom. Avand in vedere atatea probleme descoperite la acest contract, solicitam Guvernului o renegociere si este de datoria Excutivului sa o faca.
Aceasta privatizare s-a facut fortat in 2004 prin Hotarare de Guvern, a devenit lege abia peste 5 luni si asta pentru ca au fost clar probleme, de asta si-a si asumat Guvernul responsabilitatea”, a mai spus Dina.
Sabin Cutas, membru al Comisiei din Senat, considera ca „trebuie sa se faca o renegocierea a anumitor clauze din contractul de privatizarea PETROM si nu intreg contractul. Ma refer aici la clauzele pe redeventa, la valoarea terenurilor si pe partea de mediu unde trebuie sa existe o limita”.
Cutas a mai declarat pentru HotNews.ro ca are „retineri ca acest raport va fi votat din prima in plenul Senatului. Este foarte posibil ca raportul sa fie retrimis la comisie pentru cateva saptamani”.
Ionut Popescu, director editorial Capital, sustine ca „este o naivitate si o prostie sa crezi ca dupa 4 ani poti sa mai faci ceva de genul renegocierii contractului. Eu cred ca a fost negociat prost contractul, dar asta e. Nu se mai poate face nimic, iar tot efortul acestei comisii este in van”.
Pentru ca Raportul Comisiei sa treaca de vot in senat, e nevoie ca jumatate plus unul dintre senatori sa voteze pentru. In acest moment, distributia pe partide a celor 137 de senatori este urmatoarea: PSD – 43, PNL – 24, PD – 21, PRM – 16, PC – 11, UDMR – 10, Independenti – 12.
Istoria privatizarii Petrom
Guvernul PSD, condus de Adrian Nastase, a privatizat Petrom in iulie 2004. Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat, la Palatul Victoria, de seful Oficiului Participantiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Constantin Nedelcu, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, si vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Rois.
Privatizarea Petrom a fost apreciata de catre presa ca cel mai mare “tun” din istoria tranzitiei post decembriste. Odata cu preluarea imensului patrimoniu apartinand Petrom-ului, austriecii de la OMV au primit de la Guvernul Nastase o parte insemnata din rezervele nationale de hidrocarburi, in randul carora se numara si cele aflate pe platoul continental al Marii Negre.
Presedintele Traian Basescu a cerut desecretizarea si reanalizarea contractului de privatizare a Petrom-ului in 2006. La solicitarea CSAT-ului ministrul Industriilor, Codrut Seres a desecretizat contractul si a inceput analizarea si anchetarea acestuia.
Contractul de privatizare al companiei Petrom a ajuns la Parchetul General si s-au efectuat verificari daca incheierea acestuia a fost facuta cu respectarea legalitatii.