Sari direct la conținut

Parlamentul European a aprobat două fonduri, în valoare totală de 16 miliarde de euro, pentru politicile de azil şi protecţie a frontierelor

HotNews.ro
Harta Uniunii Europene, Foto: Freepik
Harta Uniunii Europene, Foto: Freepik

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri două fonduri pentru politicile de azil şi protecţie a frontierelor, care însumează 16,12 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, indică un comunicat publicat pe

site-ul legislativului european

, transmite Agerpres.

Fondurile vor contribui la gestionarea fluxurilor de migranţi, la integrarea cetăţenilor unor ţări-terţe şi la îmbunătăţirea managementului frontierelor.

Fondul pentru integrare, migraţie şi azil (AMIF), în valoare de 9,88 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, va consolida politica comună privind azilul, va dezvolta migraţia legală în concordanţă cu nevoile statelor membre şi va contribui la combaterea migraţiei ilegale.

La cererea PE, banii ar trebui să servească şi la încurajarea statelor membre să-şi împartă mai echitabil responsabilitatea găzduirii de refugiaţi şi solicitanţi de azil.

Cu un buget de 6,24 miliarde euro pentru cei şapte ani, Fondul pentru management integrat al frontierelor (IBMF) este menit să ajute la consolidarea managementului frontierelor externe ale Uniunii Europene, cu asigurarea respectării drepturilor fundamentale.

IBMF va contribui şi la o politică armonizată comună în domeniul vizelor şi introduce măsuri de protecţie pentru persoanele vulnerabile care sosesc în Europa, în special copii neînsoţiţi.

”Pentru ca solidaritatea să se afle în inima politicii europene privind migraţia şi azilul, avem nevoie de resurse suplimentare pentru a o susţine. Decizia de astăzi garantează că UE investeşte nu numai în consolidarea sistemului de azil, ci şi în împărţirea între statele membre a presiunii migraţiei”, a declarat raportoarea PE în acest dosar, eurodeputata slovenă Tanja Fajon.

După aprobare, regulamentele vor fi publicate în Jurnalul oficial al UE, urmând a se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro