Parlamentul European a revenit asupra deciziei privind prezenţa fizică în hemiciclu pentru sesiunea plenară de săptămâna viitoare de la Strasbourg
Parlamentul European a revenit vineri asupra deciziei privind prezenţa fizică în hemiciclu pentru sesiunea plenară de săptămâna viitoare de la Strasbourg şi va permite participarea de la distanţă atât la dezbateri, cât şi la vot, din cauza creşterii numărului de cazuri de coronavirus în Uniunea Europeană.
Într-un comunicat, preşedintele legislativului european, David Sassoli, a explicat că a înaintat preşedinţilor de grupuri o propunere de „reintroducere a regimului de participare de la distanţă în Parlament, aplicabil începând de săptămâna viitoare”, care va fi utilizat şi în cadrul reuniunilor comisiilor parlamentare, relatează EFE și Agerpres.
„În ultimele două săptămâni, situaţia epidemiologică din Uniunea Europeană s-a deteriorat, cu o creştere a numărului de cazuri, a internărilor şi a altor indicatori. În ultimele zile, am auzit îngrijorarea multora dintre dumneavoastră”, a declarat Sassoli, care a luat legătura şi cu Secretariatul General al Parlamentului şi cu serviciile medicale pentru a lua această decizie.
Sassoli a avut joi o întâlnire cu liderii grupurilor politice majoritare din Parlamentul European, în cadrul căreia toţi au pledat pentru revenirea la sistemul pe care l-au folosit pe durata pandemiei, astfel încât, de exemplu, să nu fie nevoie ca toţi cei 705 de eurodeputaţi să stea în sală timp de două ore pentru fiecare vot.
Prin urmare, Parlamentul va păstra posibilitatea de a se interveni în sesiunile plenare în format online, de la birourile sale din statele membre, şi de a se vota pe formulare prin e-mail.
De la începutul lunii noiembrie, Parlamentul a cerut tuturor celor care doresc să intre în incinta sa să prezinte un certificat digital pentru Covid-19 pentru a dovedi starea lor de sănătate (vaccinat, vindecat de infecţie sau cu un PCR recent negativ), măsură menită să restabilească normalitatea activităţii parlamentare.
Cu toate acestea, numărul de infecţii cu coronavirus este din nou în creştere în Europa, atât de mult încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a relevat că acest continent este din nou epicentrul pandemiei, ceea ce a determinat multe guverne să înăsprească măsurile de sănătate.