Sari direct la conținut

Parlamentul European solicită primirea Bulgariei şi României în Schengen

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com
Parlamentul European, Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com

Parlamentul European va adopta săptămâna aceasta un raport, în care este prevăzut că va solicita încă o dată ca Bulgaria și România să fie primite în Schengen, conform agendei ultimei reuniuni a deputaților europeni înainte de vacanța de vară. PE arată că în 2011 și 2018 a adoptat rezoluții cu o cerere similară. Marţi seară, deputații europeni vor dezbate raportul, care îndeamnă insistent Consiliul UE să ia măsuri imediate pentru a ridica controalele la frontierele terestre, maritime și aeriene ale celor două țări, relatează Monitor, potrivit Rador.

Tot marţi, PE va discuta din nou orientările preconizate ale Comisiei Europene (CE) pentru corelarea cheltuielilor bugetului UE cu legalitatea. Se așteaptă ca deputații europeni să ceară să fie informați cel puțin de două ori pe an cu privire la măsurile pe care CE le ia pentru a proteja bugetul și legat de cazurile suspectate de abuz pe care le examinează. PE va insista să audă primele date cel târziu în octombrie.

Deputații vor cere includerea corupției ca o încălcare a noii legislații europene împotriva nerespectării drepturilor omului în întreaga lume. Se arată că această abordare este aplicată de Statele Unite și Canada. Se prevede ca PE să solicite sancțiuni mai dure împotriva diseminatorilor de dezinformare, precum și pentru intervenții externe în alegeri.

Miercuri, deputații europeni vor discuta situația statului de drept în Polonia și Ungaria. Se așteaptă ca aceștia să discute despre noua lege maghiară legată de comunitatea LGBT + și să adopte o rezoluție.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a cerut Consiliului European să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen.

Citește și:

Încă un pas către includerea României și Bulgariei în Schengen? De luna viitoare, cele două țări vor avea acces pentru citire la Sistemul de informații privind vizele

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro