Sari direct la conținut

Parlamentul European susține propunerea de clasificare a energiei nucleare și pe bază de gaze drept „verzi" – UPDATE

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia
Parlamentul European, Foto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Parlamentul European a decis să nu blocheze legea UE care etichetează investițiile în centralele electrice nucleare și pe bază de gaz ca fiind ecologice, proiect care a scos la iveală divergențele profunde dintre țări în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, transmite Reuters.

UPDATE 13:55 PE a votat miercuri în favoarea normelor UE care etichetează investițiile în centralele electrice nucleare și pe bază de gaz ca fiind ecologice, deschizând astfel calea pentru ca propunerea să devină lege.

Din cei 639 de deputați care au votat, 278 au susținut o moțiune de blocare a normelor UE privind gazele și energia nucleară, 328 s-au opus, iar 33 s-au abținut.

Astfel, nu a fost întrunită majoritatea de 353 – din totalul de 705 legislatori ai Parlamentului – de care avea nevoie moțiunea pentru a bloca propunerea UE.

Normele se vor aplica începând cu 2023, cu excepția cazului în care 20 din cele 27 de state membre ale UE le vor respinge, un prag considerat foarte puțin probabil.

––––––

Știrea inițială, dinaintea votului din PE:

Parlamentul va decide dacă se va opune prin veto propunerii Comisiei Europene de a adăuga centralele de gaz și nucleare la „taxonomia” Uniunii Europene, o listă de activități economice pe care investitorii le pot eticheta și comercializa ca fiind ecologice în UE.

Oficialii UE se așteaptă la un vot strâns. Un total de 353 de legislatori – puțin peste jumătate din cei 705 din întregul parlament – ar urma să respingă normele UE.

Votul trebuie să se desfășoare personal, astfel încât cei câțiva deputați bolnavi din cauza COVID-19 au îngreunat și mai mult procesul de votare. Parlamentul va vota la prânz.

„Nu va exista nicio mascaradă ecologică”

Prin clasificarea sa, UE urmărește să clarifice sfera neclară a investițiilor durabile, asigurându-se că toate produsele financiare care se declară ecologice respectă standarde stricte.

„Nu va exista nicio mascaradă ecologică”, a declarat marți șefa serviciilor financiare ale UE, Mairead McGuinness.

Dar dezbaterea privind normele privind gazele naturale și energia nucleară – amânată de Bruxelles cu un an și reformulată de mai multe ori pe fondul lobby-ului exercitat de guverne și industrii – a pus politicienii în conflict cu privire la ce combustibili să fie stimulați, în timp ce Europa se străduiește să atingă obiectivele climatice și, în același timp, să renunțe la gazul rusesc.

„Nu putem lăsa să se întâmple acest lucru, altfel vom fi legați de energia fosilă mult timp după ce ar fi trebuit să o eliminăm treptat”, a declarat deputatul Linea Sogaard-Lidell, membră a grupului politic centrist Renew și opozantă a acestor reguli.

Energia nucleară este lipsită de emisii de CO2, dar produce deșeuri radioactive. Gazul este un combustibil fosil care produce emisii care încălzesc planeta, dar care este considerat de unele țări UE drept o cale de a renunța la cărbunele mai „murdar”.

Țări precum Franța și Polonia susțin propunerea

Deputatul conservator Pernille Weiss, un susținător al acestei idei, a avertizat că dacă nu se vor stimula investițiile în gaz și energie nucleară, Uniunea Europeană va fi „legată de cărbune și petrol” și va fi mai greu să reducă emisiile care încălzesc planeta.

De asemenea, legislatorii nu sunt de acord cu privire la impactul pe care legea îl va avea asupra piețelor financiare, unii dintre ei avertizând că proiectele de gaze și nucleare s-ar putea confrunta cu costuri de capital mai mari dacă li se refuză statutul de „verzi”.

Alții sugerează că simbolismul politic al clasificării depășește cu mult impactul pe care îl va avea asupra investitorilor, deoarece legea nu interzice investițiile în activități care nu au eticheta verde.

Franța, care se bazează pe energia nucleară, a sprijinit puternic propunerea, alături de state pro-gaz precum Polonia. Printre cei care se opun se numără Germania, care este anti-nucleară, și state precum Danemarca, care afirmă că nu este credibil să etichetezi gazele care emit CO2 ca fiind prietenoase cu clima.

Unii deputați europeni, guvernele Austriei și Luxemburgului și activiști pentru combaterea schimbărilor climatice au amenințat că vor lua măsuri legale dacă propunerea UE va deveni lege.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro