Parlamentul European va discuta ce s-a întâmplat la Consiliul JAI unde României i s-a refuzat intrarea în Schengen
Pe ordinea de zi a plenarei Parlamentului European de marți, de la Strasbourg, s-a adăugat punctul privind Consiliul JAI de săptămână trecută și votul de veto al Austriei împotriva aderării României la Schengen.
„Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi «pentru», 2 abţineri şi doar 32 de voturi «împotrivă», să avem mâine o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spaţiului Schengen. Această dezbatere va arăta că Parlamentul European este unit în a susţine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi că majoritatea covârşitoare a europarlamentarilor consideră incorectă decizia de a amâna intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie”, a scris Siegfried Mureşan, luni pe Facebook.
Europarlamentarul PNL a adăugat că „propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiştii şi Grupul RENEW”.
„Prin toate pârghiile pe care le avem ținem subiectul pe agendă și facem tot ce depinde de noi pentru a duce România în Spațiul Schengen, acolo unde românii merită.”, scrie pe Facebook europarlamentarul Vlad Botoș.
Președintele Klaus Iohannis susține că a fost deazmăgit și supărat după votul din Consiliul JAI, în care Austria a blocat aderarea României la Schengen.
„Miercuri și joi, vom avea o întâlnire a Consiliului European și cu certitudine voi ridica această problemă. Un nou vot va fi când se întruneste consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile se va produce o schimbare de opinie la partea austriacă. Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi o soluție.”, a declarat, luni seară, președintele Klaus Iohannis.
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Austria a reușit să blocheze joi o decizie favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate.
Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În timp ce România și Bulgaria au rămas în afara Schengen, Croația a fost acceptată, prin votul dat joi în Consiliul JAI, astfel că această țară va intra în Schengen din 1 ianuarie 2023.
Austria a invocat numărul mare al migranților ilegali care ajung în această țară, una dintre rute fiind România, cifre contrazise de autoritățile de la București.
Pe același subiect:
- Reacția cancelarului de la Viena la apelurile de boicot împotriva companiilor austriece din România, după ce Austria a lăsat țara noastră în afara Schengen
- Manfred Weber revine: „România își merită locul în Schengen”