Sari direct la conținut

Parlamentul European votează miercuri reforma privind migrația, după 8 ani de conflicte între țările membre / Proiectul e criticat și de partidele anti-migrație și de ONG-urile pentru drepturile omului

HotNews.ro
Migranti ilegali in Grecia, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Migranti ilegali in Grecia, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Parlamentul European (PE) votează miercuri reforma sistemului de migrație al blocului, pe care centrul politic pro-UE o prezintă, înainte de alegerile parlamentare din iunie, ca pe o dovadă a viabilității sale în fața extremei drepte, transmite Reuters.

Proiectul promite reducerea timpilor pentru procedurile de securitate și de azil și creșterea numărului de repatrieri pentru a reduce imigrația nedorită din Orientul Mijlociu și Africa, o prioritate importantă pe agenda UE.

După opt ani de conflicte între cele 27 de state membre ale blocului, propunerile de compromis stabilesc un echilibru între obligațiile țărilor de sosire, cum ar fi Italia, și ajutorul din partea unor națiuni bogate, cum ar fi Germania.

Proiectul e criticat și de partidele anti-migrație și de ONG-uri

Cu toate acestea, propunerea a fost criticată dur de partidele anti-imigrație, eurosceptice și de extrema dreaptă, care au spus că nu merge suficient de departe pentru a opri migrația, în timp ce activiștii de stânga și cei care militează pentru drepturile omului au criticat-o ca fiind o lovitură majoră pentru drepturile omului.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, cel mai înalt oficial al blocului pentru migrație, se așteaptă ca majoritatea membrilor Parlamentului European să susțină toate părțile proiectului, dar a declarat că nu poate fi totuși sigură de asta.

Un eșec ar fi o lovitură pentru centrul spectrului politic european înainte de alegerile pentru PE, care vor avea loc peste două luni și în care se prognozează ca extrema dreaptă să câștige mai multe locuri.

Migrația a fost un subiect fierbinte în UE de când peste un milion de persoane – majoritatea refugiați sirieni – au sosit peste Mediterana în 2015, prinzând blocul european nepregătit și generând momente de haos și suferință.

Mai mult de 46.000 de persoane au intrat în UE până acum în acest an pe lângă punctele de trecere a frontierei, potrivit datelor ONU, care estimează, de asemenea, că 400 de persoane au pierit în timp ce încercau să intre în țările Uniunii Europene.

Proiectul ar putea fi aprobat doar parțial

„Avem o obligație față de cetățenii Europei de a arăta că Europa poate funcționa cu adevărat, că poate da rezultate”, a declarat deputata liberală olandeză Sophie in’t Veld, adăugând că va vota pentru cea mai mare parte a pachetului, dar se va abține la unele părți.

„Dar trebuie să recunoaștem, de asemenea, că există îndoieli și îngrijorări foarte justificate cu privire la acest pachet și cred că totul depinde de punerea în aplicare”, a spus ea, menționând principalul risc de „detenție prelungită în condiții foarte proaste” la frontierele UE.

Deși Johansson a spus că reforma poate funcționa doar ca un întreg, unii parlamentari din parlamentul format din 705 eurodeputați au spus că ar putea fi în continuare pusă în aplicare chiar dacă unele părți nu reușesc să obțină o majoritate în voturile care vor începe de la 15:00 GMT (18:00 în România).

ONG-ul belgian Vluchtelingenwerk Vlaanderen a afirmat că reforma este mai rea decât situația actuală, deoarece ar permite internarea pe scară largă, inclusiv a copiilor, iar statele membre ar putea să scape cu bani de găzduirea de noi-sosiți. Organizația a adăugat că UE a greșit când a cerut statelor străine să se ocupe de migranți fără suficiente garanții privind drepturile omului.

Dacă va fi aprobată de parlament, reforma ar urma să fie aprobată în această lună de statele membre. Acestea vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o pune în aplicare, iar analiștii avertizează că nu trebuie să ne așteptăm la schimbări majore peste noapte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro