Parlamentul incearca sa desfiinteze institutia care distribuie banii in cercetare si sa o sparga in 3 organisme. Anton Anton: Este absolut aberant! Cercetarea o sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost
Senatul incearca astazi sa desfiinteze Unitatea de Finantare a Cercetarii si sa sparga institutia in cele 3 organisme care fusesera comasate in 2010, unul dintre organisme functionand in cadrul Politehnicii Bucuresti. UEFISCDI este institutia care se ocupa de impartirea banilor pe care guvernul ii aloca cercetarii. Desfiintarea UEFISCDI este pe ordinea de zi a plenului Senatului. Fostul ministru al Educatiei Anton Anton a declarat pentru HotNews.ro ca „astazi cineva doreste distrugerea acestei unitati, pentru ca proiectele sa nu mai fie evaluate, pentru ca cercetarea stiintifica sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost facuta„. Urmarirea traseului banilor de la Guvern la institute de cercetare si universitati va fi mult mai dificila, daca plenul Senatului va adopta proiectul de lege, a avertizat Anton.
- UPDATE Senatul a amanat votul pentru maine, 24 martie
- UPDATE 1 Alexandru Babes, cercetator si profesor de Neurobiologie: Este o greseala sa desfiintezi Unitatea de Finantare a Cercetarii. Tare mi-e teama sa nu existe tentatia directionarii banilor catre anumite institutii
- UPDATE 2 Mircea Miclea, despre tentativa de desfiintare a institutiei care distribuie banii in cercetare: Unitatea de Finantare a Cercetarii este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei
Pe ordinea de zi a Plenului Senatului de astazi, 23 martie 2015, se afla Proiectul de lege privind respingereaOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii. Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 prevede, printre altele, infiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) – prin comasarea urmatoarelor 3 organisme: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrul National de Management Programe (care functionau in subordinea Ministerului Educatiei) si Agentia Manageriala de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic – Politehnica (AMCSIT – Politehnica).
Practic, la 5 ani dupa ce Guvernul Romaniei a decis ca este o Urgenta ca finantarea cercetarii sa se faca printr-o singura institutie care sa distribuie banii, Parlamentul vrea sa respinga transformarea in lege a ordonantei din 2010.
- Este pentru a doua oara cand Parlamentul vrea sa desfiinteze aceasta institutie, dupa ce fostul presedinte Traian Basescu a respins legea de la promulgare si a trimis-o Parlamentului spre reexaminare, anul trecut.
Anton Anton
Foto: UTCB Scoala doctorala
HotNews.ro l-a contactat pe fostul ministru al Educatiei Anton Anton, care a fost sef al cercetarii in 2006-2008, a realizat reforma sistemului de Cercetare, Dezvoltare si Inovare din Romania in perioada 2005 – 2008 si care in prezent este presedintele Senatului Universitatii de Constructii din Bucuresti, care a explicat ca „UEFISCDI s-a format prin unirea a trei agentii, in 2010″. „Aceasta unitate functioneaza si si-a vazut de treaba ei bine. Astazi, cineva doreste distrugerea acestei unitati, pentru ca proiectele sa nu mai fi evaluate, pentru ca cercetarea stiintifica sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost facuta finantarea„, a explicat pentru HotNews.ro fostul ministru.
„Politic si managerial, ai infiintat o unitate in 2010 pe care astazi, in 2015, vrei sa o desfiintezi. Iti bati joc de tot ce s-a facut, de transferuri, de tot, numai de dragul de a o desfiinta. Este absolut aberant„, a declarat Anton Anton.
Acesta a precizat ca, daca senatul aproba aceasta lege, primul efect este ca „impartim iar atributiile in cele 3 unitati. Le impartim din nou ca sa nu vedem ca nu avem bani la cercetare. Aruncam praf in ochii cercetatorilor, ei o sa se zbata sa vada unde sunt arondati, insa numai ca sa nu vina sa spuna: unde sunt banii nostri de cercetare, ce faceti cu banii? Traseul banilor va fi greu de urmarit„.
Apoi, „orice Ordonanta de Urgenta care trebuie legiferata, trebuie legiferata repede. Noi am asteptat din 2010 pana in 2015 sa se intample ceva. Am lasat noua institutie sa functioneze„, dar fara transformarea OUG in lege. „Ne batem joc numai de dragul de a ne bate joc„, a spus fostul ministru al Educatiei.
Anton Anton a precizat pentru HotNews.ro ca, prin aceasta institutie, in cercetare „avem un sistem de evaluare compatibil cu sistemul de evaluare european”. „Suntem de acord ca poate fi imbunatatit, dar nu desfiintat„, a declarat fostul ministru al Educatiei.
Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este institutie cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Educatiei. Printre atributii se numara alocarea resurselor financiare de la bugetul de stat si din alte venituri, in ceea ce priveste cercetarea, precum si evaluarea activitatilor de cercetare din institute si universitati. Directorul general al institutiei este Adrian Curaj.
Pozitia Asociatiei de Cercetatori Ad Astra in 2014 fata de incercarea de desfiintare a UEFISCDI: Suspectam ca scopul este distribuirea clientelara a fondurilor de cercetare
In urma cu un an, cercetatorii din Asociatia Ad Astra au avertizat ca in februarie 2014 Comisia de Invatamant a Senatului a intocmit un raport de respingere a OUG 74 din 2010, prin care a fost infiintata UEFISCDI. In martie 2014, presedintia a retrimis proiectul de lege la reexaminare in Parlament, insa in aceeasi luna Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor a propus respingerea cererii de reexaminare.
Ce spuneau atunci cercetatorii: (Sursa)
„In Februarie 2014, Comisia de Invatamant a Senatului, a carei presedinte este doamna Ecaterina Andronescu, a intocmit un raport de respingere a OUG 74 din 2010, prin care a fost infiintata o singura agentie pentru gestionarea alocarii banilor destinati cercetarii, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). In luna martie, Presedintia Romaniei a retrimis proiectul de lege la reexaminare in Parlament, insa in sedinta din 25 martie 2014, Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor a propus respingerea cererii de reexaminare.
UEFISCDI a fost creata prin fuziunea a trei agentii: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrul National de Management Programe si a Agentiei Manageriale de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic (AMCSIT) – Politehnica. Fuziunea s-a realizat pentru a eficientiza activitatile administrative, prin reducerea costurilor de personal si a resurselor materiale. Gestionarea alocarii fondurilor pentru cercetare in mod unitar, de catre o singura agentie executiva, asigura coerenta actiunilor si o folosire mai eficienta a resurselor, lucru dovedit de activitatea desfasurata de UEFISCDI in ultimii ani.
Fara indoiala, activitatea UEFISCDI a reprezentat un real progres in administrarea proiectelor de cercetare fata de perioada anterioara infiintarii ei. De aceea, consideram nejustificata incercarea de desfiintare a UEFISCDI si suspectam ca scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare. In acest sens, trebuie subliniat faptul ca in perioada 2007-2010, inainte de infiintarea UEFISCDI, AMCSIT derula programul Inovare si functiona pe spatiul Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB), cu conducerea formata din cadre didactice din aceasta institutie.
In aceeasi perioada UPB a fost, de departe, principalul beneficiar al banilor alocati proiectelor de cercetare, UPB fiind coordonator sau partener in 186 (62%) din 298 de proiecte, in timp ce urmatoarea institutie beneficiara a derulat 21 (7%) de proiecte. Dupa infiintarea UEFISCDI, in perioada 2011-2014, Universitatea Politehnica din Bucuresti a derulat 23 (8%) din 277 de proiecte, aceste informatii fiind sustinute de Adrian Curaj, directorul UEFISCDI ( http://activenews.ro/ecaterina-andronescu-aplicat-parlament-o-noua-lovitura-finantarii-act ivitatilor-de-cercetare_1828722.html). Aceasta statistica nu poate fi ignorata, avand in vedere ca doamna Ecaterina Andronescu (presedinte al Comisiei de Invatamant a Senatului) este fost rector al UPB iar domnul ministru Costoiu este fost rector al aceleiasi institutii.
Ca urmare, blocarea OUG 74 din 2010 de catre Parlamentul Romaniei sugereaza o incercare de control politic si de directionare discretionara a fondurilor destinate cercetarii. Din aceasta perspectiva, Ad Astra protesteaza impotriva respingerii OUG 74 din 2010 de catre Parlamentul Romaniei si solicita aprobarea acestei ordonante de urgenta a guvernului.”
Traseul legislativ
- Iunie 2010 – Guvernul Boc adopta Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010, prin care infiinteaza UEFISCDI, „ca urmare a comasarii prin fuziune a Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrului National de Management Programe si a Agentiei Manageriale de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic – Politehnica (AMCSIT – Politehnica).”
- In 2010 – incepe procesul de transformare a OUG in lege
- 2 noiembrie 2010: Camera Deputatilor adopta proiectul de act normativ de transformare a OUG in lege
- 18 februarie 2014: Senatul voteaza Respingerea OUG (deci voteaza pentru desfiintarea UEFISCDI)
- 18 martie 2014: Presedintele Traian Basescu respinge legea de la promulgare si o retrimite la reexaminare in Parlament
- 15 aprilie 2014: Camera Deputatilor voteaza Respingerea OUG (deci voteaza pentru desfiintarea UEFISCDI)
Vezi aici traseul legislativ al Proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.74/2010
Citeste si: