Sari direct la conținut

Parlamentul suedez aprobă un acord de apărare cu SUA / Opoziția: O nebunie

HotNews.ro
Parlamentul suedez a aprobat marți cu o largă majoritate un acord de apărare cu Statele Unite, despre care opozanții spun că deschide calea pentru desfășurarea de arme nucleare și instalarea de baze americane permanente în Suedia, potrivit AFP.
Parlamentul suedez aprobă un acord de apărare cu SUA / Opoziția: O nebunie
Exercițiu militar NATO în regiunea Mării Baltice, Suedia, 11 iunie 2024 / Sursa foto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA), semnat de Stockholm și Washington în decembrie, a fost aprobat de 266 din cei 349 de deputați, 37 votând împotrivă și 46 fiind absenți.

Acest acord reprezintă o evoluție majoră în politica de apărare a Suediei, care în martie a renunțat la două secole de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Acordul semnat de Stockholm și Washington în decembrie oferă forțelor americane acces la 17 baze de apărare suedeze și le permite să depoziteze echipamente militare, arme și muniții în această țară.

Pentru criticii săi, acordul ar fi trebuit să stipuleze că prezența armelor nucleare va fi interzisă în Suedia. „Vrem ca legea să interzică intrarea armelor nucleare pe teritoriul suedez”, a declarat Emma Beginger, deputat verde, în timpul dezbaterii de marți din Parlament.

„Guvernul a ales, din păcate, să semneze un acord care nu închide ușa armelor nucleare, iar Partidul Verzilor va vota împotrivă acestui acord”, a adăugat ea.

Guvernul de centru-dreapta al premierului Ulf Kristersson, susținut de Partidul Democraților Suedezi (SD), de dreapta, insistă că acordul respectă suveranitatea suedeză.
„Este foarte clar că Suedia este o națiune suverană și nicio țară nu va putea forța Suedia să aibă arme nucleare pe teritoriul său”, a asigurat ministrul Apărării, Pal Jonson, în timpul dezbaterii.

„O nebunie”

Pentru a fi adoptat, acordul trebuia să fie aprobat de cel puțin trei sferturi dintre parlamentarii cu drept de vot și de mai mult de jumătate din cei 349 de membri aleși.

Cu 42 de locuri, Verzii și Partidul Stângii, care se opun acordului și care votaseră împotriva aderării la NATO, nu puteau bloca singuri textul.

Într-un articol de opinie publicat duminică în cotidianul Aftonbladet, doi deputați ai Partidului de Stânga au calificat acordul drept „nu doar naiv, ci de-a dreptul prostesc” și au afirmat că acesta face Suedia mai puțin sigură, deoarece „politica americană de apărare și securitate se bazează pe armele nucleare”.

Societatea Suedeză pentru Pace și Arbitraj, unul dintre principalii critici, a subliniat că două guverne suedeze succesive au insistat în timpul procesului de aderare la NATO ca Suedia să adopte aceeași poziție față de armele nucleare ca și vecinii săi, Danemarca și Norvegia.

„Dar, spre deosebire de acordurile DCA ale Norvegiei și Danemarcei, acordul suedez nu conține nicio rezervă împotriva introducerii sau staționării de arme nucleare în Suedia”, a scris Kerstin Bergea, președintele asociației, într-un articol de opinie.

INTERVIURILE HotNews.ro