Sari direct la conținut

Partidul comunist din China a decis: Familiile pot avea trei copii. Femeile dau replica: Nu vreau nici măcar unul

HotNews.ro
Fabrică tehnologie Jiangsu, China, Foto: Zhai Huiyong/China Images/ Profimedia
Fabrică tehnologie Jiangsu, China, Foto: Zhai Huiyong/China Images/ Profimedia

Confruntate cu un declin demografic cauzat de propriile politici privind natalitatea practicate în ultimele decenii, autoritățile comuniste din China au adoptatla sfârșitul săptămânii trecute o modificare a legislației care le permite cuplurilor să aibă câte trei copii. Există însă o problemă: femeile nu prea mai vor să facă copii, relatează CNN.

De mai bine de 35 de ani, Partidul Comunist a impus o politică foarte strictă potrivit căreia cuplurile aveau dreptul la un singur copil. ”Roadele” încep să se vadă: autoritățile de la Beijing se tem acum, pe fondul unui boom economic, că populația îmbătrânește rapid, iar curând ar putea avea o criză a forței de muncă.

Riscurile economice

Pentru a combate riscurile economice ale unui declin demografic, partidul a anunțat în 2015 că le dă voie tinerilor căsătoriți să aibă câte doi copii. În ciuda acestei măsuri de relaxare a politicii de control demografic, din 2016 și până acum, rata nașterilor a scăzut constant, an de an, ceea ce a determinat partidul comunist să meargă și mai departe cu relaxarea măsurilor și să permită acum trei copii.

Publicul nu pare a fi însă convins de modificarea legii care a avut loc vineri și privește cu mare scepticism, unii exprimând chiar opinii critice pe rețele sociale. Oamenii au luat cu asalt mediul online pentru a vorbi despre îngrijorările legate de creșterea costului vieții și sporirea inechității între sexe la locul de muncă.

Misiune imposibilă

Foarte mulți au argumentat că a crește trei copii s-ar putea dovedi imposibil din cauza costurilor uriașe, cel puțin pentru majoritatea cuplurilor din mediul urban, care se confruntă cu o plafonare a salariilor, un program de muncă din ce în ce mai aglomerat cu lungi ore la birou și cu tot mai puțin oportunități pe piața muncii.

„Nu-mi doresc nici măcar un copil, ce să mai zic de trei”, a comentat o femeie pe platforma Weibo (un fel de versiune locală a Twitter), mesajul ei devenind viral și înregistând nu mai puțin de 51.000 de aprecieri.

În China, dezechilibrele între cele două sexe sunt mai mari pentru că tradiția potrivit căreia cea care trebuie să se ocupe singură de creșterea copiilor și gospodărie este în continuare femeia.

Vor avea bărbații concediu de paternitate?

Vor avea bărbații concediu de paternitate pentru cei trei copii?”, a mai comentat cineva pe aceeași platformă socială, adunând peste 67.000 de aprecieri.

În China nu există nicio lege națională care să acorde bărbaților concediu pentru creșterea copilului (Și România a adoptat relativ târziu o astfel de lege- n.red). Astfel, de la începutul anului de când a fost anunțată noua regulă a celor trei copii, au crescut îngrijorările legate de înrăutățirea condițiilor de muncă pentru femei.

Frica de concediere

În ultimii ani, s-au înmulțit cazurile raportate de discriminare la locul de muncă, având la bază fie starea civilă sau statutul de părinte, foarte mulți angajatori nedorind să plătească concediul de maternitate. Un raport al Organizației ”Human Rights Watch”, publicat la începutul anului și bazat pe mărturii, interviuri, documente juridice prezentate în instanță, știri și relatări pe social media, arăta că există companii care le impun femeilor să aștepte să le vină rândul la concediul de maternitate.

În cazul în care rămân însărcinate înainte de ”programare” pot fi concediate sau sancționate. În acest context, multe tinere care sunt interesate de o carieră nu prea mai doresc să se căsătorească sau să aibă copii.

„Ca femeie simt că traseul meu este din ce în ce mai îngust și nu mai este cale de întoarcere”, a mai comentat o activistă pentru drepturile omului. Partidul Comunist susține că este atent la aceste îngrijorări și va lua măsuri pentru a proteja femeile la locul de muncă.

Unele orașe și provincii ar fi luat deja măsuri. În Shanghai există reglementat concediul de paternitate, însă acesta este acordat doar pentru o perioadă de 10 zile, ceea ce este practic inutil.

În 2019, rata natalității a atins cea mai scăzută cotă din ultimii 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, pentru ca în 2020 rata să mai scadă cu 18%.

Pentru femeile din China, care s-au luptat atât de mult timp pe piața muncii și care au ajuns să aibă o viață relativ independentă, a avea mai mulți copii reprezintă un sacrificiu enorm, astfel încât este greu de crezut că această simplă modificare a legii va duce la un baby boom.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro