Partidul Comunistilor a amanat alegerea presedintelui Moldovei pana la 3 iunie. Motivul: sarbatoarea Inaltarii Domnului
UPDATE (ora 10.10): Parlamentul Republicii Moldova a aminat alegerea presedintelui republicii, majoritatea comunista invocind sarbatoarea Inaltarii Domnului. In replica, Opozitia a declarat ca nu crede ca acesta este adevaratul motiv.
Un parlamentar a declarat sub acoperirea anonimatului ca votul a fost amanat “pentru a intari anumite pozitii in negocierile cu reprezentantii formatiunilor de opozitie”, scrie RIA Novosti.
Context: Partidul Comunistilor are 60 de locuri in Parlament si are nevoie de 61 de voturi pentru alegerea presedintelui. Cei doi candidati, ambii comunisti, sint Zinaida Greceanii si Stanislav Groppa. Opozitia a boicotat votul precedent.
Membrii opozitiei declarasera inaintea sedintei de joi, 28 mai, ca vor boicota votul. Sufragiul prezidential este o consecinta a alegerilor parlamentare controversate ce au avut loc in aprilie si in urma carora Partidul Comunist a iesit invingator.
In 20 mai , Parlamentul de la Chisinau nu a reusit sa aleaga presedintele tarii. Candidatul comunist, Zinaida Greceanîi a obtinut 60 de voturi, cu unul mai putin decat era necesar pentru a deveni sef al statului.
Seful statului in Republica Moldova este ales de deputati si nu prin votul direct al cetatenilor.
Iata principalele momente ale sedintei de joi, transmise LIVE de corespondentul HotNews.ro la Chisinau, Valeriu Vulcan:
- Sedinta Parlamentului a inceput in jurul orei 10.00. In deschiderea sedintei, deputata comunista Maria Postoico a cerut in numele grupului parlamentar al comunistilor amanarea alegerii presedintelui pe motiv ca azi fiind sarbatoarea Inaltarii Domnului, nu e o zi potrivita pentru disensiuni si certuri politice.
- Sedinta s-a incheiat la 10.10. In replica, presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat ca se indoieste ca acesta e adevaratul motiv pentru care comunistii refuza sa finalizeze azi procedura de alegere a presedintelui.
- Presedintele Parlamentului, Vladimir Voronin, a supus votului cele doua propuneri venite din partea majoritatii comuniste si a opozitiei. Primii au solicitat amanarea alegerii presedintelui iar opozitia a cerut finalizarea neintarziata a procedurii.
- Toti cei 60 de deputati comunisti au votat pentru amanarea alegerilor pe 3 iunie.