Sari direct la conținut

Partidul lui Ponta, în pragul scindării. Constantin, Cîmpeanu, parlamentari și șefi de organizații vor să demisioneze din Pro România (surse)

HotNews.ro
Daniel Constantin, Victor Ponta si Sorin Campeanu, Foto: Hotnews
Daniel Constantin, Victor Ponta si Sorin Campeanu, Foto: Hotnews

Amenințați cu excluderile de către Victor Ponta, prim vicepreședinții Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu urmează să demisioneze împreună cu o parte dintre șefii de organizații PRO România. Surse din interiorul PRO România au declarat pentru HotNews.ro cei cinci parlamentari Pro România care au votat susținerea Guvernului Orban vor demisiona din partid alături de prim vicepreședinții Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu.

„Există mai mulți lideri de organizații care nu sunt de acord cu modul în care Victor Ponta a condus partidul în ultima perioadă și urmează să-și anunțe demisiile în următoarele zile. Cei șapte care au votat învestirea Guvernului Orban nu așteaptă să fie excluși din partid și își vor anunța demisiile de onoare”, au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Reamintim că prim vicepreședinții PRO România Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu și deputații Georgian Pop, Emilia Meiroșu, Mircea Baniaș, Liviu Balint și Florea Damian au votat în urmă cu o zi, în Parlament, Guvernul Orban.

Toți cei șapte parlamentari urmează să părăsească PRO România urmați de o parte dintre liderii de organizații. Printre acestea s-ar regăsi organizațiile Olt, Constanța, Sălaj, Argeș și Brăila, susțin sursele citate. De asemenea, nu este exclus ca și Mihai Tudose să-și depună demisia.

Liderul PRO România Olt, Dan Silvian, este primul care a anunțat public că părăsește partidul. Acesta a scris pe pagina sa de socializare că a fost eliminat din grupul de Whatsapp al coordonatorilor județeni PRO România fără nicio explicație „și că astfel „pune stop activității în PRO România”.

„Lipsa de respect, lașitatea și perversitatea demonstrate de liderii naționali față de această organizație, impunerea unui coordonator, cunoscut ca omul „jocului pentru PSD”, mă pun în situația de a spune STOP”, scrie Dan Silvian.

Victor Ponta a anunțat luni, după votul de investire a Guvernului Orban, că toți cei care au votat contrar deciziei conducerii PRO România vor fi excluși. Decizia anunțată de Ponta nu a fost validată în forurile conducerii partidului.

De alfel, liderul Pro România a avut un schimb de replici dur cu europarlamentarul și colegul de partid Mihai Tudose. Cei doi s-au contrat pe Facebook acuzându-se de trădări și negocieri în interes personal.

Acuzat de trădare, Mihai Tudose i-a cerut marți, demisia lui Victor Ponta de la conducerea Pro România, sugerând într-o postare pe Facebook că liderul partidului nu este susținut de colegii din conducerea formațiunii. Tudose l-a acuzat pe liderul Pro România că acționează precum Liviu Dragnea.

În replică, Victor Ponta i-a transmis ironic lui Tudose că „îi urează succes la PNL”, potrivit B1 TV.

Cum s-a transfomat Ponta din negociatorul șef în perdantul de serviciu

După ce a negociat în vară intrarea la guvernare alături de Viorica Dăncilă fără succes, liderul Pro România Victor Ponta a jucat un rol important în înlăturarea Guvernului PSD la moțiunea de cenzură din 10 octombrie.

Ponta a negociat și i-a convins pe parlamentarii PSD să voteze împotriva propriului Guvern mizând că, odată cu pierderea puterii, PSD se va destructura iar social democrații vor veni în PRO România. De altfel, Ponta i-a invitat public de nenumărate ori pe social democrați să i se alăture.Totodată, la nivel declarativ liderul PRO România a încercat să-i seducă pe pesediști anunțând că vrea un Guvern PSD-PRO România ALDE.

Însă Ponta nu a calculat faptul că toată strategia de destructurare a PSD i s-ar putea întoarce împotrivă. După înlăturarea Guvernului Dăncilă, pesedișii au refuzat orice colaborarea cu Victor Ponta si chiar au votat în ședința Comitetul Executiv că PSD nu va face parteneriat cu PRO România.

Totodată, la consultările de la Cotroceni privind desemnarea unui premier, Victor Ponta a refuzat să meargă împreună cu partenerii din ALDE, fapt care l-a deranjat pe Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior ALDE a renunțat să mai facă grup parlamentar comun cu PRO România.

După ce pesediștii și cei din ALDE au refuzat să i se alăture lui Ponta a venit și rândul liberalilor să se delimiteze de jocurile acestuia. La negocierile pentru un nou Guvern, Ponta i-a solicitat lui Orban, în spatele ușilor închise, un post de vicepremier pentru el, două posturi de miniștri și funcția de comisar european. Pretențiile liderului PRO România i-au provocat pe liberali iar Orban nu a acceptat nicio solicitare.

La nivel oficial, Ponta a declarat constant că Pro România nu va vota învestirea Guvernului Orban. Surse din interiorul PRO România au declarat pentru HotNews.ro că negocierile și jocurile duble pe care le-a făcut Ponta au deranjat o parte din conducerea partidului.

Astfel, fractura din interiorul PRO România are la bază relația tensionată dintre Ponta si Daniel Constantin, Mihai Tudose și Sorin Cîmpeanu care durează de mai mult luni și a culminat cu votul pentru învestirea Guvernului Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro