Sari direct la conținut

Pas în doi de Dan Piţa proiectat la Cinemateca Românească de la Londra

HotNews.ro

Programul Cinemateca Românească la Institutul Cultural Român din Londra se redeschide pe 23 septembrie cu filmul Pas în doi de Dan Piţa. Cinemateca Romaneasca este un program permanent care aduce cele mai bune filme romanesti la Londra. Au fost prezentate până în prezent Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu, Reconstituirea de Lucian Pintilie, Filantropica de Nae Caranfil, O lacrimă de fată de Iosif Demian şi California Dreamin’ de Cristian Nemescu.

Pas în doi (1985) este unul dintre filmele de referinţă semnate de Dan Piţa, alături de alte titluri celebre precum Concurs (1982), Faleze de nisip (1983), Rochia albă de dantelă (1989) sau Pepe şi Fifi (1994). Din distribuţie fac parte actorii Claudiu Bleonţ, Petre Nicolae, Anda Onesa şi Ecaterina Nazare. Bleonţ şi Nicolae sunt colegi de serviciu şi de cameră. Nicolae o iubeşte platonic pe Ecaterina Nazare, care creşte singură un copil. Bleonţ se îndrăgosteşte şi el de ea, în ciuda faptului că este deja logodit. Acesta se află acum într-o situaţie delicată: să menţină relaţia de prietenie cu Nicolae şi să aleagă între cele două relaţii de iubire.

Criticul Marian Rădulescu a scris despre Pas în doi: Filme despre viaţa într-o uzină ori despre mediul industrial se mai făcuseră în cinematografia românească, dar niciunul nu a izbutit să depăşească zona unui realism convenţional de suprafaţă, pentru a ajunge la captarea unui adevar în strania atmosferă a realismului magic.

Pas în doi a câştigat Menţiunea de Onoare la secţiunea Ursul de Argint de la Berlin în 1985 şi a fost nominalizat pentru Ursul de Aur la Berlinala din acelaşi an.

Cinemateca Românească va prezenta până în luna decembrie filmele Legături bolnăvicioase de Tudor Giurgiu, Învingătorul de Tudor Mărăscu şi Hârtia va fi albastră de Radu Muntean.

Cinemateca isi propune sa refaca drumul filmului romanesc de la succesul recent si prezenta pe covorul rosu al marilor festivaluri la anii cand regizorii realizau filme extraordinare dincolo de constrangerile sistemului represiv. Prin acest program se doreste popularizarea filmului romanesc in mediul britanic, concomitent cu atragerea publicului londonez la proiectiile romanesti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro