Sari direct la conținut

Patriarhia insista ca statutul actual al religiei in scoala e "conform cu legislatia", desi Curtea Constitutionala a decis altceva

HotNews.ro
Religia in scoli, Foto: basilica.ro
Religia in scoli, Foto: basilica.ro

Patriarhia anunta ca „statutul actual al Religiei in invatamantul public este conform cu legislatia”, la mai putin de o luna dupa ce Curtea Constitutionala a constatat ca este neconstitutional ca parintele care nu vrea religie pentru copilul sau sa fie cel care sa solicite retragerea elevului de la aceasta ora. Judecatorii CCR au decis definitiv si obligatoriu ca cei care trebuie sa faca solicitare sunt parintii care doresc ca orele de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor. Pana la aceasta ora, legea educatiei nu a fost inca pusa in acord cu decizia CCR. Astazi, Patriarhia sustine „sistemul national de invatamant nu prevede posibilitatea existentei disciplinelor cu statut facultativ”.

Patriarhia Romana anunta astazi, 9 decembrie, intr-un comunicat de presa, ca „Statutul actual al Religiei in invatamantul public este conform cu legislatia romaneasca si se afla in multe tari ale Uniunii Europene”. Apoi explica de ce a cerut Senatului Romaniei sa respinga propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea.

  • Explicatiile publice ale Patriarhiei Romane vin la o zi dupa ce senatorul Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului, le-a comunicat senatorilor ca Biroul Permanent al Senatului a primit „o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie. Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative”. HotNews.ro a scris aici pe larg despre scrisoarea Patriarhului Daniel

Patriarhia mai precizeaza astazi ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei „nu are nicio legatura cu propunerea domnului deputat Remus Cernea (asa cum in mod tendentios au sugerat unele institutii media)”.

  • Amintim ca CCR a decis ca este neconstitutional ca parintii care nu vor Religia in scoala pentru copilul lor sa fie nevoiti sa faca o solicitare prin care sa isi scoata copilul de la ora. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea. Detalii aici
  • Conform Constitutiei, in 45 de zile Legea educatiei trebuie pusa in acord cu decizia CCR, iar propunerea legislativa de modificare a Legii educatiei initiate de Remus Cernea prevede ca „elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se ofera posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani”.
  • „La disciplina facultativa ‘Religie’, care poate fi predata incepand cu, cel mai devreme, clasa I, nu se acorda note, ci calificative care nu sunt luate in considerare la media generala”, mai prevede proiectul legislativ al lui Cernea, pe care Patriarhul Daniel doreste ca parlamentarii sa o respinga.

Comunicatul integral de astazi, 9 decembrie 2014, al Patriarhiei Romane

Statutul actual al Religiei in invatamantul public este conform cu legislatia romaneasca si se afla in multe tari ale Uniunii Europene

In contextul dezbaterii parlamentare a initiativei legislative a domnului deputat Remus Cernea pentru modificarea articolului 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prin inlocuirea disciplinei Religie cu disciplina Etica si cultura civica in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional, ca parte a trunchiului comun si acordarea de calificative la disciplina Religie, Patriarhia Romana a solicitat Senatului Romaniei respingerea acestei propuneri legislative din urmatoarele motive:

1. Prezenta disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar romanesc este in conformitate cu: prevederile art. 32, alin. (7) din Constitutia Romaniei (Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege); prevederile art. 32, alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (In invatamantul de stat si particular, predarea Religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute); prevederile art. 18, alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, conform confesiunii proprii).

2. Sistemul national de invatamant nu prevede posibilitatea existentei disciplinelor cu statut facultativ. Religia este disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Potrivit legislatiei in vigoare, este obligatorie prezenta Religiei printre celelalte discipline din schema orara, dar nu este obligatorie participarea elevilor la ora de Religie. Un exemplu similar la o alta disciplina din trunchiul comun: pentru neparticiparea elevului la orele de educatie fizica este necesara scutirea medicala.

3. In contextul legislativ european, in mai multe tari ale Uniunii Europene este asumata o perspectiva similara cu cea precizata in legislatia romaneasca (disciplina obligatorie, predata confesional, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor): Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.

4. Disciplina Religie propune, nu impune valori spirituale si morale ce stau la baza culturii europene si nationale, valori la care elevii trebuie sa aiba acces in mod liber si care au un rol formativ deosebit, demonstrat si de studiile sociologice in domeniu. Valorile acestea sunt diferite de cele propuse in cadrul orelor de Etica si cultura civica.

6. In prezent, disciplina Educatie civica/Cultura civica face parte din planurile-cadru ale invatamantului primar/gimnazial, din aria curriculara ‘Om si societate’.

7. Evaluarea face parte din specificul oricarei materii scolare si este, asadar, necesara si la ora de Religie. Lipsa evaluarii elevilor la ora de Religie sau gasirea unor solutii de evaluare alternative la nota poate constitui o depreciere a statutului acesteia ca disciplina scolara. Nota functioneaza ca un stimulent al invatarii atat in sens pozitiv (‘invat ca sa iau o nota mare’), cat si negativ (‘daca nu mi se pun note, de ce sa mai invat?’). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciata de elevi si profesori ca un barometru al efortului elevilor. Efortul depus de elevi in acumularea de cunostinte si in formarea de atitudini si conduite moral-religioase se cere rasplatit si valorizat.

Precizam ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, din ziua de 12 noiembrie 2014, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 9, alin. (2), teza intai din Legea invatamantului nr. 84/1995 si ale art. 18, alin. (2), teza intai din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, nu are nicio legatura cu propunerea domnului deputat Remus Cernea (asa cum in mod tendentios au sugerat unele institutii media) si nu afecteaza prevederile legale pentru respingerea initiativei legislative mentionate.

Informatii de background – Ce prevede initiativa legislativa pe care BOR o vrea respinsa si cum am aflat ca Patriarhul Daniel le-a cerut senatorilor sa pice legea propusa de Cernea

Cristian Dumitrescu

Cristian Dumitrescu

Foto: Agerpres

Senatul Romaniei a transmis ieri, 8 decembrie 2014, un comunicat HotNews.ro in care informa care sunt declaratiile pe care le-a facut vicepresedintele Senatului la finalul sedintei Biroului permanent.

Printre altele, senatorul Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului, a declarat: „Biroul Permanent al Senatului a primit si o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie. Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de invatamant a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor„, dupa cum se arata in comunicatul Senatului.

Remus Cernea

Remus Cernea

Foto: Agerpres

Propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor pe 19 noiembrie, iar Senatul este camera decizionala. Initiativa prevede modificarea Legii Educatiei Nationale astfel incat disciplina Religie sa fie inlocuita in planurile-cadru ale invatamantului cu materia „Etica si cultura civica”. Potrivit proiectului initiat de Remus Cernea, „elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se ofera posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani„.

La disciplina facultativa ‘Religie’, care poate fi predata incepand cu, cel mai devreme, clasa I, nu se acorda note, ci calificative care nu sunt luate in considerare la media generala„, se mai arata in aceasta initiativa legislativa.

Potrivit parcursului legislativ al proiectului, Consiliul Economic si Social a acordat aviz Negativ propunerii, Consiliul Legislativ a acordat aviz Favorabil, Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor a acordat aviz Negativ, Comisia juridica, de disciplina si imunitati – aviz Favorabil, Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport – aviz Negativ, dupa care a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, pe 19 noiembrie 214.

Amintim ca Religia este materie obligatorie din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a, astfel ca elevii fac o ora de Religie saptamanal, conform legii nemodificate pana acum. Sursa

Ce spun articolele de lege declarate neconstitutionale de CCR

Legea invatamantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza intai: „La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza intai: „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro