Patronate si oameni de afaceri: Majorarea TVA va duce la cresterea preturilor, inflatie, scaderea puterii de cumparare, somaj si evaziune fiscala
HotNews.ro
Cresterea preturilor, scaderea puterii de cumparare, inflatie, cresterea somajului si a evaziunii fiscale vor fi principalele efecte ale majorarii taxei pe valoare adaugata de la 19% la 24%, decisa sambata de Guvern, considera reprezentantii patronatelor si oamenii de afaceri.
Un prim efect al deciziei Executivului il va reprezenta cresterea cu minimum 5% a preturilor din industria alimentara, au declarat pentru Mediafax reprezentantii producatorilor de profil, care sustin ca si evaziunea fiscala va creste exponential.
- „Toate preturile din industria alimentara vor creste cu minim 5%. Acum avem cel mai mare TVA din Europa la industria alimentara”, spune Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta si directorul producatorului de mezeluri Angst. El a adaugat ca majorarea TVA nu poate fi suportata de producatori, in conditiile in care firmele din domeniu nu au mai avut profit inca de anul trecut.
- Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, spune, de asemenea, ca pretul produselor de panificatie se va majora cu cel putin 5%: „Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost”. Aurel Popescu este de parere ca majorarea TVA nu va conduce la colectarea de bani in plus la buget ci, dimpotriva, bugetul va avea de suferit.
- Tot cu 5% ar urma sa se scumpeasca si carnea de pasare, potrivit presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van: „Niciun producator nu va putea suporta aceasta crestere de TVA pe costurile lui. Daca nu se iau masuri impotriva evaziunii, producatorii interni care platesc TVA de 24% vor fi net dezavantajati in fata importatorilor, care nu platesc TVA. Tentatia de evaziune va fi mai mare decat pana acum”.
- Scumpiri de cel putin 5% ar urma sa se aplice si produselor lactate, a declarat Valentin Blanaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui.
- Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, considera ca piata produselor alimentare se va diminua cu pana la 40%. El a adaugat ca efectele vor fi inchiderea unei parti importante din societatile de profil, care va determina cresterea ratei somajului.
- La randul sau, Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, vorbeste despre efecte precum cresterea preturilor, scaderea vanzarilor, dar si cresterea somajului: „Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final? Cresterea TVA va avea ca efect majorarea preturilor si, implicit, scaderea vanzarilor, astfel ca va creste somajul”.
- „Puterea de cumparare va scadea si economia nu se va mai revigora niciodata. Mai degraba s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, si nu prin majorarea lor. Va fi o frana pentru incercarea de relansare si o noua lovitura data economiei”, spune, la randul sau, Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines.
- Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, sustine ca majorarea TVA ar putea provoca inchiderea a aproximativ 25% dintre firmele din acest sector, dar si cresterea preturilor: „Efectul este simplu. Oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, 25% dintre firme vor ceda si somajul si preturile vor creste. Nu se va reusi decat distrugerea firmelor care au reusit sa supravietuiasca pana acum si reducerea sumelor incasate la bugetul de stat”.
- „Va fi o inflatie de circa 10% si vor creste preturile la toate alimentele si toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales in randul firmelor mici si mijlocii„, spune si Romulus Dascalu, presedintele Federatiei patronale din domeniul bauturilor spirtoase, Garant.
Si transportatorii, dar si reprezentantii sectorului turistic se plang ca vor fi afectati:
- „Mi-e teama ca vom asista la un regres si mai dramatic decat am inregistrat pana acum, in perioada crizei. Preturile vor creste considerabil. In opinia mea, masura propusa initial, de reducere a pensiilor si a salariilor, ar fi avut efecte negative mai reduse si pe durata mai scurta”, spune presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels, Paul Marasoiu.
- „Cresterea TVA-ului nu ar trebui sa ne afecteze, dar pentru ca nu ni se ramburseaza la timp vom avea probleme si mai mari. O alta problema este ca acel TVA crescut care nu poate fi decontat de persoanele fizice va reduce consumul, deci vor fi mai putine persoane care se vor plimba mai putin. Costurile crescute vor taia din salariile angajatilor, cu alte cuvinte ce taie statul vom taia noi din salarii”, este de parere si secretarul general al Uniunii Nationale ale Transportatorilor Romania, adaugand ca investitorii straini vor ocoli Romania.