Sari direct la conținut

Patronii nu sint multumiti de decizia BNR de tintire directa a inflatiei

HotNews.ro

Intr-un interviu acordat agentiei de presa Reuters, vice-guvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat ca Banca Nationala va trece la strategia de tintire directa a inflatiei.

Aceasta masura reprezinta o asumarea fara echivoc a responsabilitatii BNR in privinta stabilirii inflatiei pe perioade scurte de timp. Parerile oamenilor de afaceri in privinta avantajelor unor astfel de masuri sunt impartite.

In timp ce unii saluta aceasta masura, exista si patroni care dezavueaza politica BNR. Presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne din Romania, Mihai Lungu, a declarat pentru Hotnews.ro ca masurile luate de BNR ii avantajeaza pe speculatori, si nu pe producatori.

Principalul mecanism care va facilita atingerea tintelor propuse va fi flexibilitatea dobanzilor acordate. Astfel, BNR va stabili tinte de inflatie trimestriale care vor fi comunicate pentru 24 de luni in avans.

De asemenea, Cristian Popa a declarat ca rapoartele privind evolutia inflatiei vor fi facute publice si vor fi insotite de analize privind ricurile si beneficiile.

Parerile oamenilor de afaceri in privinta avantajelor unor astfel de masuri sunt impartite. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), este de parere ca o transparenta a politicii BNR nu are decat urmari pozitive, iar faptul ca Banca Centrala isi va asuma raspunderea pentru masurile luate nu face decat sa confirme soliditatea unei astfel de politici.

Pogonaru considera ca mediul de afaceri ar capata astfel stabilitate si nu s-ar mai baza atat de mult pe actiuni speculative.

Producatorii de carne nu sint multumiti

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne din Romania, Mihai Lungu, apreciaza ca in calitate de investitor major aceste masuri nu il ajuta.

El considera ca diferentele dintre dobanzil creditelor in euro si lei sunt atat de mari, incat orice investitor strain prefera sa-si converteasca capitalul in lei, astfel incat randamentul depozitelor sa fie de aproximativ 15-17 % anual.

Principala masura pe care reprezentantul pietei carnii considera ca ar trebui sa o aplice BNR este reducerea acestor diferente la un nivel acceptabil, astfel incat capitalurile bancilor sa fie dirijate preponderent spre investitii si nu spre depuneri la BNR.

In opinia lui Mihai Lungu, normele BNR vor fi avantajoase in mare masura pentru speculatorii de valuta.

Exportatorii nu vor decit deprecierea leului

Cu mult mai sumbre sunt previziunile lui Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Ionescu a declarat ca obiectivul principal al BNR ar trebui sa fie interventia asupra cursului de schimb leu-euro, deprecierea din ultima vreme a monedei europene ducand la scaderi majore asupra volumului exporturilor.

Masurile si predictiile asupra inflatiei pe care BNR doreste sa le adopte nu ajuta cu nimic mediul de afaceri din Romania, atata timp cat competitivitatea exporturilor romanesti este foarte slaba, a mai adaugat Ionescu.

Acesta acuza de incompetenta si nepricepere atat strategii BNR, cat si membrii Guvernului, care anuntasera un curs mediu al monedei euro de 36.500 pentru anul 2005.

Presedintele ANEIR considera ca politica de transparenta a deciziilor Consiliului de Administratie al BNR si previziunilor facute de acestia nu sunt suficiente atat timp cat fluctuatiile cursului valutar provoaca pagube imense producatorilor romani.

Daca situatia se mentine, exista sanse foarte mari ca multi agenti economici de importanta majora sa-si inchida activitatea, pagubele aduse bugetului national fiind apreciate de Mihai Ionescu la 10 miliarde de euro.

Analistii cer corelarea politicii BNR cu cea a Guvernului

Analistul financiar Matei Paun considera ca lipsa de transparenta a Bancii Nationale a fost una din marile probleme ale mediului de afaceri. Paun sustine ca responsabilitatea scaderii inflatiei nu apartine in totalitate BNR si ar trebui dublata de o politica fiscala coerenta din partea Ministerului de Finante.

Pe de alta parte, spune analistul, din punct de vedere economic este imposibil sa se realizeze o crestere economica serioasa si in acelasi timp sa se mentina un nivel scazut al inflatiei; cerintele oamenilor de afaceri pentru stavilirea procesului de intarire a leului sunt partial justificate, dar pe termen lung un leu slab va conduce inevitabil spre un nivel al inflatiei tot mai mare si,

astfel, dobanzile la credite vor creste prea mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro