Sari direct la conținut

Patru dintre proiectele de infrastructura ale UE vizeaza Romania

Business Standard

Romania va avea patru proiecte de infrastructura pe lista proiectelor prioritare ale Uniunii Europene, respectiv autostrada Bucuresti-Constanta, tronsonul feroviar Curtici-Constanta, portul Constanta si proiectul de navigatie pe Dunare, a declarat, vineri, director in cadrul CE Zoltan Kazatsay.

“Romania va primi in urmatorii sase ani peste 4,6 miliarde de euro pentru infrastructura, din fondurile structurale si de coeziune. Implementarea acestor proiecte va imbunatati legatura europeana cu Grecia si Turcia”, a declarat, vineri, directorul general adjunct in cadrul Departamentului Transporturi si Energie din CE, Zoltan Kazatsay.

Reprezentantul CE a explicat ca la nivel european reteaua transeuropeana poate contribui la cresterea PIB-ului Uniunii Europene cu 0,2-0,3 % si poate duce la aparitia a peste un milion de locuri de munca, cu conditia ca marile proiecte sa fie finalizate pana in 2010.

“Exista intarzieri din cauza costurilor ridicate, motiv pentru care este obligatoriu sa sprijinim dezvoltarea transporturilor la nivel european. Pe intreg teritoriul UE exista 30 de axe prioritare care cuprind si noile state membre. Costul total al acestor proiecte depaseste 800 de miliarde de euro, iar proiectele prioritare ajung la 340 de miliarde de euro”, a spus Zoltan Kazatsay.

Potrivit acestuia, din cele 30 de proiecte prioritare, patru se refera la Romania. Primul proiect tine de autostrada care porneste de la Atena-Sofia-Budapesta, iar in Romania face legatura Bucuresti-Constanta. Al doilea proiect este traseul feroviar Curtici-Constanta care va face legatura cu tronsonul Atena-Sofia-Viena-Praga-Nurnberg.

Cel de al treilea proiect se refera la lucrari pentru imbunatatirea navigatiei pe Dunare, iar ultimul proiect tine de dezvoltarea portului Constanta, care are un rol important in proiectul european de sosele maritime.

La randul sau, ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat, vineri, ca pentru fiecare tip de transport din Romania vor exista planuri care sa fie legate de strategia nationala. Astfel, pana in 2013, se vor construi principalele autostrazi de pe coridorul 4 si coridorul 9.

integral in Bussines Standard

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro