Sari direct la conținut

Paul Pacuraru si-a dublat cifra de afaceri de cind e la putere

Cotidianul

Telefoanele date de ministrul Muncii pentru a aranja contracte pentru fiul sau pun reflectorul si pe propriile afaceri: firma lui Paul Pacuraru si-a dublat cifra de afaceri de cind PNL a revenit la guvernare.

Guvernul, Parlamentul, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Apararii Nationale, Primaria Capitalei, RATB, Hidroelectrica, Imprimeria Nationala, Institutul National de Magistratura sau AVAS sint doar citeva dintre institutiile bugetare importante care au incheiat contracte de achizitii cu firma Eurocom, unde ministrul Muncii si vicepresedinte PNL, Paul

Pacuraru, detine 25% din actiuni. Eurocom este o societate mixta romano-franceza care se ocupa cu comercializarea de imprimante, scanere si aparate de multiplicat. Pacuraru mai este partener in firma cu Ioan Valentin (25%) si cu inca trei cetateni francezi – Michaud Serge, Blanc Jean Michel si Camaleyre Armand Edmond – care detin celelalte 50% din actiunile firmei.

Contractele cele mai banoase obtinute de Eurocom de la institutii bugetare au fost cistigate in urma unor licitatii publice. Verificind monitoarele oficiale unde au fost publicate rezultatele respectivelor licitatii, se observa faptul ca Eurocom a cistigat acest gen de licitatii fara concurenta.

Adica, la o licitatie unde criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut s-a depus o singura oferta, cea a firmei la care mi-nistrul Pacuraru este actionar.

Cel mai mare contract pe acest an al firmei ministrului Pacuraru a fost incheiat luna trecuta, pe 8 august, cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), care a cumparat de la Eurocom 43 de sisteme de copiere digitala, printare si scanare, in valoare totala de 5.408.024 de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro).

„A fost o licitatie deschisa pentru achizitionarea a 11 loturi de aparatura IT. Pentru acestea au fost opt firme care au depus oferte pentru mai multe loturi. Intr-adevar, pe lotul unde a depus oferta firma Eurocom nu a mai fost depusa alta oferta“, ne-a declarat Robert Tatu, director general al ANCPI.

Lotul la care a concurat Eurocom avea atribuita cea mai mare valoare, 1,5 milioane de euro, si totusi nimeni altcineva nu s-a aratat interesat de a concura firma ministrului. „Licitatia a respectat toate prevederile legii. Noi am facut public anuntul licitatiei in toate publicatiile mari.

Daca pe un anumit lot s-a prezentat o singura oferta, noi nu am incalcat cu nimic legea“, ne-a explicat Daniela Palangean, directoarea Directiei Achizitii Publice din cadrul ANCPI.

Intrebata cum a respectat criteriul de atribuire a contractului, cel referitor la cel mai bun pret, in contextul in care a avut o singura oferta, Daniela Palangean a precizat: „In cazul in care se prezinta o singura oferta, legea ma obliga sa-i atribui contractul“.

Contracte de o valoare mai mica au fost incredintate firmei Eurocom prin negociere directa cu institutia bugetara respectiva. Pe 2 martie 2007, RATB a negociat direct cu Eurocom un contract de 16.576 lei, privind asigurarea unor servicii pentru niste echipamente IT.

La fel a procedat si Camera Deputatilor, pe 15 august 2007, in cazul unui contract privind prestarea de servicii pe baza de abonament, in valoare de 153.000 de lei. Pe 31 mai 2006, Directia Impozite si Taxe Locale Sector 1 a negociat direct cu Eurocom un contract de 164.000 de lei, privind achizitionarea unor licente software.

Nu am reusit sa gasim nici un Monitor Oficial in care sa se faca vreo referire la contractele pe bani publici atribuite de Guvern, SRI, SIE, MAp, Primaria Capitalei sau de AVAS firmei Eurocom. Acesti clienti apar pe site-ul companiei, pe linkul „clienti de referinta“.

Potrivit datelor oficiale obtinute de la Ministerul Finantelor, firma Eurocom a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 83 de miliarde de lei vechi. Anul 2005, care a coincis cu venirea la putere a PNL si a Aliantei D.A., a insemnat pentru Eurocom o crestere a cifrei de afaceri la 98 de miliarde de lei vechi.

Anul 2006 a fost unul de succes pentru firma mi-nistrului Pacuraru, care a incheiat bilantul cu o cifra de afaceri aproape dubla fata de anul precedent: peste 175 de miliarde de lei vechi.

Ministrul Muncii ne-a declarat ca toate contractele incheiate de firma la care este actionar nu au nici o legatura cu faptul ca el este ministru, senator sau vicepresedinte PNL. „Sint fondator al acestei firme pe care am condus-o sase ani. Cind am intrat in Parlament, in noiembrie 1996, am demisionat din functia de director general al Eurocom.

Contractele incheiate de firma nu-mi pot fi mie imputate sau atribuite. Firma are un board de conducere si merge foarte bine. Ponderea contractelor incheiate cu institutii bugetare este de 15% si e in scadere“, a precizat Paul Pacuraru. Despre contractele atribuite direct firmei Eurocom, Pacuraru ne-a declarat ca nu are cunostinta de asa ceva.

de George Lacatus

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro