Sari direct la conținut

PCC vrea sa participe la privatizarea Oltchim si solicita un nou plan de afaceri pentru combinat

HotNews.ro

Grupul german PCC SE continua campania mediatica impotriva ajutorului pe care statul roman vrea sa il acorde Oltchim. Mai nou, PCC, care este principalul actionar minoritar la Oltchim SA, solicita elaborarea de urgenta a unei noi strategii de afaceri pentru companie, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit PCC, masura trebuie luata in contextul investigatiilor pe care Comisia Europeana le desfasoara la Oltchim. PCC mai sustine ca vrea sa participe la privatizarea companiei.

Comisia Europeana a anuntat, luna trecuta, ca a lansat o investigatie privind garantia de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in favoarea Oltchim. „Dupa cum se arata in documentul CE, Comisia are indoieli ca aceste masuri nu reprezinta ajutor de stat. Comisia considera ca exista indicii clare ca Oltchim este o firma aflata in dificultate, cu rezultate negative considerabile la sfarsitul anului 2008. De asemenea, Comisia are indoieli cu privire la credibilitatea si viabilitatea planului de afaceri propus de conducerea Oltchim. Potrivit CE, un element suplimentar de ajutor de stat ar putea proveni din faptul ca, aparent, statul nu a perceput nicio dobanda si niciun fel de penalitati de intarziere cu privire la datoria publica restanta a Oltchim„, se mai arata in comunicatul PCC.

Grupul german PCC sustine ca si-a exprimat in mai multe randuri ingrijorarea fata de masurile avute in vedere de statul roman pentru sprijinirea Oltchim deoarece ar putea incalca reglementarile europene in domeniu.

PCC recunoaste ca este impotriva achizitiei petrochimiei de la Arpechim

De mai multa vreme, ministerul economiei care este actionarul majoritar al Oltchim se afla intr-un razboi fatis cu PCC SE. Totul a pornit de la intentia Oltchim de a cumpara activitatea de petrochimie de la Arpechim, Petrochemicals Arges, care apartine Petrom. Reprezentantii Ministerului Economiei cred ca interesul PCC este ca Oltchim sa intre in faliment pentru a putea sa cumpere combinatul pe bani putini. „Ei, probabil, ca sunt interesati de falimentul acestui combinat. Ce poti sa spui cand acestia se bucura ca o solutie pentru reabilitarea Oltchim nu este buna„, a declarat pentru HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban. Acesta sustine ca potrivit legilor privind privatizarea „ar fi primii care ar avea dreptul de a-l cumpara (n.red. combinatul)”.

PCC recunoaste ca vrea sa participe la privatizarea Oltchim. „PCC si-a exprimat deschis de la bun inceput interesul fata de dezvoltarea Oltchim si fata de participarea la privatizarea companiei. De aceea, problemele Oltchim sunt si problemele PCC„, se arata in comunicatul PCC. Mai mult, PCC sustine ca Oltchim ar trebui sa se orienteze catre produse de nisa. „PCC a propus solutii viabile de business ca o alternativa la solutia propusa de conducerea Oltchim, bazata pe achizitia Arpechim si prezentata ca fiind singura solutie capabila sa asigure iesirea companiei din situatia actuala dificila. PCC SE a aratat ca solutia propusa de conducerea Oltchim este o investitie riscanta si costisitoare, care poate pune Oltchim in real pericol de faliment. Ca alternativa, PCC a propus reorientarea productiei Oltchim catre produse de nisa, avansate, in locul produselor de larg consum„, mai precizeaza comunicatul.

Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 de milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%. Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim.

In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa. Activitatea Oltchim depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro