PDL, partid de dreapta. USL, de stanga. E corecta evaluarea?
Sa profitam de acalmia relativa pe frontul crizelor politice interne si sa abordam o tema ce va reveni, fara indoiala, curand, in prim-plan. Identitatea doctrinara a partidelor. Cine e de dreapta si cine e de stanga in Romania? Sa incercam sa o discutam acum, cat se poate de neutru, inainte ca spiritele sa se infierbante si pasiunile si partizanatul sa faca aceasta discutie din nou imposibila.
Sa evitam o discutie despre etichete si impresii subiective. Sa discutam despre criterii si standarde care ne ajuta in a determina orientarea unui partid. Sa discutam despre cum putem construi criterii daca nu obiective, cel putin mai putin subiective.
Miza discutiei? Daca dezbaterea publica si formatorii de opinie nu promoveaza aceste criterii, de ce am avea pretentia ca ele sa fie cunoscute si respectate de partide si electorat? De ce sa ne plangem cand nu o fac?! Partidele adera la ele cand sunt fortate zilnic, pe caile dezbaterii publice si democratiei politice, sa o faca. Atat timp cat mass media si comentatorii nu discuta la obiect, informat si pornind de la standarde, nici partidele nu vor simti presiunea sau nevoia sa internalizeze aceste standarde.
Un exemplu procedural
Sa incepem cu un exemplu pur procedural inainte de a discuta metodologie. Exemplul poate parea partizan. Inlocuiti insa numele partidului de mai jos cu numele partidului favorit.
Vedem mereu oameni care se intreba la modul retoric, ironic si insinuant „Care sunt principiile doctrinare ale PD-L?!”. Multi dintre ei sunt considerati profesionsti ai mass media.
Daca luam aceasta intrebare nu ca pe una retorica ci ca pe una serioasa, exista o modalitate clasica de a rezolva problema. E la indemana tuturor celor interesati, mai ales daca sunt comentatori sau analisti politici. Si e simpla: Pur si simplu intri pe pagina de internet a formatiei politice in cauza. De pilda, in cazul PDL, gasesti acolo chiar pe pagina de garda un document intitulat “program politic”. Capitolul 1 se numeste “Valorile si Principiile PDL”. Oricine este interesat de raspunsul la intrebarea de mai sus, il gaseste probabil in lectura acelui document.
Sigur, ramane in discutie in ce masura acele principii sunt aplicate in practica politica de partidul in cauza. Dar asta e o alta discutie. Similara cu discutia despre “pricipiile profesionale” ale jurnalistilor ce clameza ca un partid sau altul “nu are doctrina” sau “identitate doctrinara”, fara sa aiba cunostiinta de (sau sa faca referire la) documentele doctrinare publice si statutare ale partidului respectiv. Si in cazul lor, principiile profesionale jurnalistice exista probabil undeva. Dar in ce masura jurnalistii respectivi le si respecta, e alta discutie.
Sa repetam: Nu putem avea o dezbatere publica pe teme ideologice, si nu putem forta partidele sa internalizeze principiile in practica daca toata discutia noastra se reduce la nivelul pueril de “Partidul X nu are doctrina/identitate”. “Partidul Y are doctrina/identitate. Pentru ca asa declar eu”.Discutie inchisa. Fara argumente, fara probe, fara analiza.
Un exemplu metodologic
Am vazut in sectiunea de mai sus ca exista proceduri de mare finete si dificultate tehnica ce permit comentatorului roman accesul la date empirice importante pentru evaluarea si constructia profilului unui partid. Dificultatea procedurii scuza in buna masura de ce vedem atatea editoriale si comentarii pline de afirmatii facute din burta, lipsite de fundament empiric, cand vine vorba de tema de fata.
Sa presupunemm insa ca cineva reuseste sa depaseasca aceasta laborioasa faza initala de documentare elementara. Urmeaza prelucrarea analitica a datelor. Intrebare: Exista o modalitate de a evita pura subiectiviate – idiosincraziile si partizanatul cand incercam sa prelucram datele existente pentru a construi profilul doctrinar al unui partid sau altul?
Raspuns: Trebuie sa existe! Daca nu exista, trebuie inventata. Pentru ca altfel e vai de noi. Sa subliniem: Putem dezbate infinit impresiile noastre subiective: Eu cred ca PNL e de dreapta, tu crezi ca nu e, etc. etc. Tu esti prost ca nu intelegi! Ba tu esti prost! Oi fi eu prost dar am un var care a lucrat in Germania …samd…
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro