Sari direct la conținut

Pentagon Leaks. Implicarea reală a României în războiul din Ucraina, dezvăluită în documentele secrete ajunse pe internet / Reacția Guvernului

HotNews.ro
Militari romani, Foto: MApN
Militari romani, Foto: MApN

România are un rol la fel de important în războiul din Ucraina precum Polonia, arată documentele secrete scurse de la Pentagon care circulă pe internet încă de la începutul lunii martie, scrie Spotmedia. Oficialii români au refuzat constant să spună public în ce constă ajutorul oferit Kievul de către autoritățile de la București.

  • UPDATE La solicitarea HotNews.ro de a oferi un punct de vedere cu privire la aceste informații și implicarea militară a României în Ucraina, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat doar atât: „Nu comentăm speculații de presă”.

Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din SUA, potrivit Reuters.

Scena internațională a fost dinamitată de informațiile care ies la iveală după ce jurnaliștii din întreaga lume analizează documentele, inclusiv de Spotmedia, care arată că România, alături de alte state NATO, desfășoară acțiuni de strângere de date, pregătire militară și recuperare a soldaților ucraineni.

Acestea sunt primele informații publice despre implicarea țării noastre în ostilitățile de la graniță, date pe care oficialii români au încercat mereu să le ascundă.

Însă informațiile clasificate ajunse în atenția publicului arată că, de fapt, contribuția României, în ceea ce privește pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor ucraineni, e la fel de importantă precum cea a Poloniei.

România și Polonia, rol strategic

De altfel, România și Polonia sunt cheia în ce privește antrenamentul strategic și de luptă al trupelor Kievului, potrivit informațiilor serviciilor secrete americane.

Potrivit unui raport secret al Pentagonului care a ajuns pe rețelele de socializare și consultat de Spotmedia, pe 3,4 și 5 martie, pe teritoriul României s-au desfășurat mai multe operațiuni militare:

  • Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);
  • Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;
  • Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei.

Operațiunile au avut loc și în următoarele două zile, ceea ce arată că România are mai degrabă un rol strategic în ceea ce privește ajutarea Kievului și nu este doar un donator de arme și echipament militar.

În plus, țara noastră joacă un rol major în privința transferului de echipamente venite din Occident, monitorizarea informațională a frontului și pregătirea soldaților din țara vecină.

Primele documente clasificate au fost publicate la 1 martie într-o cameră de discuții a unor pasionați de jocuri video, potrivit site-ul de investigații Bellingcat.

Bulgărele cu informații secrete s-a mărit de săptămâna trecută, când New York Times și Washington Post au început să publice informații din documentele care circulă intens pe rețelele de socializare și despre care nu se știe momentan dacă cât adevăr se regăsește în acestea.

Cert este că în SUA a fost lansată o investigație privind scurgerea documentelor clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul, potrivit AFP.

„Unii cred că România oferă prea puțin. Ce ați dat voi Ucrainei?”

La sfârșitul lunii martie, ministrul român de Externe a fost pus în dificultate de cunoscutul realizator BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe Bogdan Aurescu să spună cum ajută România Ucraina cu armament.

Sackur a insistat pe faptul că opinia publică din România nu este prea entuziastă privind furnizarea de arme către Kiev, dar și pe faptul că unele voci din Europa consideră că România face prea puțin din acest punct de vedere.

„Aurescu acționează printr-un câmp minat din punct de vedere diplomatic”, a spus în preambulul interviului realizatorul BBC, care apoi l-a bombardat pe Aurescu cu întrebări concrete privind ajutorul dat de București Kievului.

Cu toate că realizatorul britanic aproape că l-a agasat pe Aurescu insistând să afle cum ajută România țara invadată de Rusia, șeful diplomației române a rămas aproape fidel unui singur răspuns: „Nu comentez pe această temă”.

Referințele britanicului la opinia publică românească fac referire la cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat joia trecută, care arată că românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE.

De ce nu spune România dacă a trimis arme grele în Ucraina precum toate țările vecine? Răspunsul lui Iohannis

În vara lui 2022, la singura conferință de presă susținută la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis în tot anul precedent, HotNews.ro l-a întrebat pe șeful statului de ce România nu spune deschis și transparent dacă a trimis ajutoare militare Ucrainei, precum o fac toate țările europene.

Președintele Klaus Iohannis nu a dorit să spună tranșant dacă România a trimis arme grele în Ucraina și a susținut doar că în război nu e înțelept să dai informații esențiale adversarului. SUA, Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia sau Statele Baltice sunt doar câteva din țările care au comunicat public și transparent – cu liste de cantități, bugete și date de identificare – ce și cât armament greu au trimis Ucrainei.

Știm de la americani exact câte lansatoare de HIMARS au trimis, câte zeci de mii de obuze, câte lansatoare Javelin etc. De la britanici și germani știm clar câte tancuri, câte vehicule blindate… De la polonezi, de la slovaci, de la baltici – toată lumea a prezentat liste, cifre, cantități. România, în schimb, nu a recunoscut nimic…

Întrebat atunci de HotNews.ro dacă România a trimis arme grele în țara vecină și, dacă da, care sunt acestea și de ce nu s-a comunicat public ca în cazul altor țări, șeful statului a răspuns:

  • „Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea.
  • Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului.
  • Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”.

De ce această discrepanță între comunicarea României și a vecinilor noștri care au anunțat public tot ce au trimis în Ucraina?

  • „Asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina să-i ajutăm”

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro