Sari direct la conținut

„Pentru Rusia a fost o surpriză uriașă”. Ce a spus emisarul ucrainean la summitul de apărare din Singapore despre atacurile cu rachete și despre contraofensivă

HotNews.ro
Volodimir Havrylov, ministru adjunct al apărării în Ucraina, Foto: Captura YouTube
Volodimir Havrylov, ministru adjunct al apărării în Ucraina, Foto: Captura YouTube

Planurile Kievului pentru contraofensiva împotriva ocupației rusești rămân pe calea cea bună, în ciuda valului „fără precedent” de atacuri cu rachete și drone din ultimele săptămâni, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al apărării din Ucraina pentru Reuters.

Volodimir V. Havrylov a spus că, pe lângă loviturile cu rachete de croazieră, Ucraina s-a confruntat în luna mai cu salve repetate de rachete balistice, în special asupra centrelor urbane, inclusiv asupra capitalei, Kiev.

„Obiectivul lor principal este de a ne opri contraofensiva și de a viza centrele de decizie”, a declarat el în marja celei mai importante conferințe de securitate din Asia, Dialogul Shangri-La din Singapore.

„Pentru Rusia a fost o surpriză uriașă”

Havrylov a calificat utilizarea intensă a rachetelor balistice de către Rusia în luna mai drept „ultima resursă strategică” și a precizat că sistemele de apărare aeriană ale țării sale au fost „mai mult de 90% eficiente” împotriva atacurilor.

Pentru Rusia „a fost o surpriză uriașă să constate că eficacitatea (rachetelor lor balistice) a fost aproape zero împotriva sistemelor moderne de apărare aeriană, pe care le-am primit de la partenerii noștri”, a declarat el.

Statele Unite și Germania au furnizat Ucrainei baterii avansate de rachete Patriot în acest an.

Ucraina primise deja de la partenerii occidentali sisteme avansate cu rază mai scurtă de acțiune, precum NASAMS și IRIS-T.

Ce a spus emisarul ucrainean la Singapore despre contraofensivă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că țara sa este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată.

Havrylov a declarat că barajele de rachete nu au afectat calendarul. „Nimic nu poate opri eforturile noastre, dorința noastră și încrederea noastră că vom câștiga acest război”, a spus el.

Ucraina va „începe contraofensiva, cu ambiția de a ne elibera teritoriile în acest an”, a adăugat el.

Havrylov a refuzat să comenteze despre recentele atacuri cu drone și incursiuni la frontieră pe teritoriul rusesc, inclusiv unele lovituri care au ajuns în apropierea Moscovei.

„Ei (Rusia) au o mulțime de evenimente interne care sunt, desigur, legate de acest război. Există o mulțime de oameni în interiorul Rusiei care susțin Ucraina”, a spus el.

Ucraina vrea o foaie clară de parcurs către NATO

Havrylov, care s-a alăturat oficialilor din domeniul apărării și militar din întreaga lume la reuniunea din Singapore, a declarat că Ucraina se așteaptă ca aliații NATO să ofere o foaie de parcurs detaliată pentru aderare la summitul Alianței de la Vilnius, Lituania, luna viitoare.

„Vrem să vedem o serie clară… de pași care să fie făcuți de ambele părți. Nu doar o simplă mențiune că ușa este deschisă”, a spus el.

El a adăugat că Ucraina se așteaptă, de asemenea, să i se ofere garanții de securitate în timp ce se va afla într-o „perioadă de tranziție” pe drumul spre aderare.

„Nu negociem nicio pierdere de teritoriu”

El a respins o propunere a ministrului apărării din Indonezia la reuniunile de la Singapore de a stabili o zonă demilitarizată pentru a opri luptele din Ucraina, spunând: „Nu vom negocia niciun acord legat de pierderea teritoriului nostru, inclusiv a Crimeei”.

Havrylov a lăudat recenta livrare de rachete de croazieră britanice Storm Shadow, despre care ministrul britanic al apărării Ben Wallace a declarat vineri că nu au ratat nicio țintă atacată de Ucraina.

Aducerea și de avioane de luptă moderne, precum F-16, ar îmbunătăți capacitățile de apărare aeriană ale țării, a declarat Havrylov.

Ucraina a avut întâlniri și discuții bune cu multe țări, inclusiv cu națiuni asiatice, în cadrul Dialogului Shangri-La, a declarat Havrylov. „Vrem să dialogăm cu toată lumea”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro