Sari direct la conținut

Performanta de exceptie: Romania a ocupat locul I la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori, cu 5 medalii de aur si una de argint

HotNews.ro
Rezultatele Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Juniori 2014, Foto: jbmo2014.smm.com.mk
Rezultatele Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Juniori 2014, Foto: jbmo2014.smm.com.mk

Elevii romani care au facut parte din lotul national la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori au obtinut 5 medalii de aur – dintre care 2 cu punctaj maxim – si o medalie de argint. Rezultatele obtinute au plasat Romania pe locul I in competitia pe natiuni. La olimpiada au participat elevi din 17 tari, anunta Societatea de Stiinte Matematice din Romania. Vezi mai jos cine sunt olimpicii Romaniei.

Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori (JBMO 2014) se afla la a XVIII-a editie si se desfasoara in perioada 21 – 26 iunie 2014, in localitatea Ohrid din Macedonia.

Medaliile de aur au fost obtinute de:

  • Alexandru Mihalcu de la Liceul International de Informatica, Bucuresti – a rezolvat corect toate subiectele de olimpiada si a obtinut punctaj maxim
  • Antonie Ciocan de la Scoala Gimnaziala Nr. 56, Bucuresti – a rezolvat corect toate subiectele de olimpiada si a obtinut punctaj maxim
  • Alexandru Pascadi de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Bucuresti
  • Tudor Plopeanu de la Liceul International de Informatica, Bucuresti
  • Ciprian-Mircea Bonciocat de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” Bucuresti. Ciprian-Mircea Bonciocat este la a doua participare la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori. Anul trecut, el a castigat medalie de argint.

Medalia de argint:

  • Mihnea Doica de la Liceul International de Informatica Bucuresti

In clasamentul neoficial pe natiuni, Romania a ocupat detasat locul intai cu 222 de puncte din 240 maxime, anunta Societatea de Stiinte Matematice din Romania intr-un comunicat remis HotNews.ro. Este al doilea an consecutiv in care Romania castiga primul loc pe natiuni la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru juniori, insa anul acesta punctajele obtinute sunt o performanta. Daca anul trecut olimpicii au obtinut doua medalii de aur si patru de argint, anul acesta lotul national a castigat cinci medalii de aur si una de argint.

Delegatia Romaniei a fost coordonata de profesorii Marius Perianu de la Colegiul National Ion Minulescu din Slatina (team leader), Andrei-Alex Eckstein de la Universitatea Politehnica Timisoara (deputy-leader), Mircea-Aldea Fianu de la Scoala Generala Nr.19 din Bucuresti si Cristian-Teodor Mangra de la Scoala Centrala din Bucuresti (observatori). La pregatirea lotului au contribuit profesorii Alexandru Gica de la Universitatea din Bucuresti, Lucian Petrescu de la Colegiul Tehnic „Henri Coanda” din Tulcea si Cristian Lazar de la Colegiul National Iasi.

Tarile participante

La Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori au participat echipe formate din cate 6 elevi din urmatoarele tari: Albania, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Turcia – tari membre, precum si echipe din Azerbaijan, Franta, Iran, Kazakhstan, Macedonia B, Arabia Saudita, Tajikistan (echipa formata din 5 elevi) – tari invitate.

Toate etapele Olimpiadei de Matematica din Romania si strainatate sunt sustinute de Ministerul Educatiei Nationale. Antrenarea lotului Romaniei si participarea acestuia la Olimpiada Balcanica de Matematica a fost facuta in parteneriat cu Societatea de Stiinte Matematice din Romania si cu sprijinul Fundatiei eMAG care a sustinut pregatirea lotului si a Societatii de avocati Tuca Zbarcea & Asociatii, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Prima Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori s-a desfasurat in 1997, la Belgrad. Romania a fost de doua ori gazda acestei competitii: prima oara in 2002, cand olimpiada a avut loc la Targu-Mures, si a doua oara in 2010, cand olimpiada a fost organizata la Olanesti, potrivit organizatorilor competitiei de anul acesta. Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori are loc in fiecare an, in perioada 23 – 30 iunie.

Concursul propriu-zis se desfasoara in cursul unei singure zile si are o durata de 4 ore si jumatate. In acest timp, elevii trebuie sa rezolve 4 probleme, fiecare dintre ele notata cu 10 puncte, astfel incat punctajul maxim pe care il obtine un elev care rezolva corect toate exercitiile de balcaniada este 40. Subiectele de balcaniada sunt de algebra, geometrie, teoria numerelor si combinatorica.

La fel ca in cazul examenelor, si la balcaniada olimpicii nu au voie sa intre in concurs cu calculatoare sau orice alte materiale ajutatoare, ci doar cu instrumente de scris si de desen.

Juriul poate acorda si premii speciale, pentru solutiile „meritorii si elegante” pe care le dau elevii. Vezi aici regulamentul integral al Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Juniori 2014

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro