Sari direct la conținut

Pericolul de a ne încălzi cu gazele de la aragaz / Un tânăr aflat într-o bucătărie fără aerisire a murit în 35 de minute

HotNews.ro
Bloc distrus de o explozie de gaze. Foto: Aliaksandr Mazurkevich | Dreamstime.com

Dacă dai drumul la aragaz la maximum într-o bucătărie de 7 metri pătrați fără niciun fel de aerisire, în 12 minute te doare capul, în 24 de minute ți se face rău și în 35 de minute ai murit. Specialiștii recomandă să nu ne încălzim cu gazele de la aragaz, sperând la o factură mai mică la energia termică. Anual au loc în jur de 100 de accidente mortale în România, ca urmare a instalațiilor de gaze neconforme sau a utilizării lor greșite.

Se apropie perioada rece și, din păcate, unii consumatori sunt tentați să închidă caloriferele și să deschidă aragazul la bucătărie pentru a se încălzi, sperând că o să plătească mai puțin în sistem paușal.

Acest lucru este însă extrem de periculos, iar un om sănătos poate muri în 35 de minute dacă stă într-o bucătărie neaerisită, cu aragazul pornit la maximum, a arătat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă și expert judiciar în domeniul gazelor al Ministerului Justiției.

„Luăm situația unei bucătării de 7 metri pătrați, cum sunt majoritatea în București. Dacă ușile și geamurile sunt închise și nu există niciun sistem de acces al aerului proaspăt și de evacuare gaze, dacă un aragaz cu patru ochiuri funcționează la maximum, acesta consumă în 39 de minute tot oxigenul din încăpere și ar determina moartea unui om sănătos prin asfixiere.

În situația în care aragazul are o ardere corectă se produce atât de mult monoxid de carbon încât să omoare un om în 35 de minute.

Dar, în cele mai multe cazuri, ochiurile aragazurilor nu au ardere completă, iar cantitatea de monoxid de carbon este mai mare cu până la 45%, ceea ce înjumătățește timpul până la deces”, a afirmat Chisăliță, într-o conferință de presă.

Timpul de supraviețuire scade și mai mult dacă omul suferă de anumite boli.

Pentru exemplul dat, un om sănătos, care se găsește permanent în această bucătărie, ar avea următoarele simptome:

  • după 12 minute: cefalee frontală și bitemporală, amețeli, tulburări de echilibru, senzație de oboseală, palpitații la efort, grețuri, iritabilitate;
  • după 24 de minute: aritmii, vărsături, grețuri, tulburări de vedere, slăbiciune a mușchilor, stare de confuzie, creșterea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței pulsului și a respirației;
  • după 30 de minute: pierderea stării de conștiență, convulsii, comă, colaps cardiovascular, edem pulmonar;
  • după 35 de minute: deces.

„Din păcate, avem aceste date dintr-un caz concret, de departe cel mai greu caz cu care m-am confruntat în activitatea mea de expert judiciar petrol și gaze. Este vorba de un tânăr de 21 de ani, care a povestit pe Whatsapp aceste simptome ale intoxicării cu monoxid de carbon, până când s-a oprit din scris”, a arătat Chisăliță.

Paradox legislativ: administratorul blocului este de vină în cazul unui incident la instalația de gaze dintr-un apartament

Un lucru paradoxal în legislația românească este faptul că, în cazul în care are loc o explozie la instalația de gaze dintr-un apartament de bloc, vinovat este administratorul acelei clădiri.

Aceasta deoarece, legal, asociația respectivă de proprietari este clientul furnizorului de gaze, deci administratorul, adică reprezentantul asociației, este cel care trebuie să îndeplinească obligațiile din contract cu privire la normele de siguranță.

Asociația Energia Inteligentă a realizat un ghid în care a sintetizat, pentru administratorii de blocuri, care sunt obligațiile lor.

În primul rând, aceștia trebuie să efectueze, prin intermediul unei firme autorizate de ANRE, verificările și reviziile atât a instalațiilor comune, cât și a celor individuale periodic, și să păstreze toată documentația.

Ei trebuie să cunoască dacă locatarii:

  • schimbă geamurile clasice cu alte geamuri, precum cele termopan;
  • schimbă racordul flexibil de racordare a unui aparat de gaze;
  • schimbă senzorul de gaze;
  • schimbă aragazul sau alt aparat care consumă gaze.

„Știu că unele dintre aceste lucruri par absurde, par anormale, dar în justiție sunt foarte mulți oameni în diverse faze de acuzare în baza acestor normative pentru lucruri pe care le-au făcut sau nu le-au făcut.

De exemplu am avut o explozie anul trecut în București, în decembrie. Un utilizator și-a renovat apartamentul și a zidit gurile de aerisire din bucătărie. A existat o scăpare de gaze, o explozie, cinci apartamente distruse și un deces. Reprezentantul acelei asociații a fost acuzat de cea mai mare parte din vină”, a mai spus Chisăliță.

Mai mulți administratori de bloc, prezenți la evenimentul de lansare a ghidului, au atras atenția că de foarte multe ori nu pot exercita aceste atribuții, deoarece locatarii nu le permit accesul în apartamente.

„Ce să fac dacă nu mi se deschide ușa? Nu pot intra în casă, nici nu pot opri gazele pe scară pentru unul singur”, a spus unul dintre ei.

„Această situație poate fi rezolvată doar prin modificarea legislației, astfel încât, în anumite cazuri foarte bine stipulate, să se poată interveni în apartament”, a răspuns reprezentantul Asociației Energia Inteligentă.

„Ghidul gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai” a apărut la Editura Didactică și Pedagogică București și va fi distribuit gratuit în cadrul campaniei de prevenire a accidentelor de utilizare a gazelor naturale în blocurile de locuințe, parte din „Academia Consumatorilor”, proiect marca Asociația Energia Inteligentă, derulat împreună cu Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat. Ghidul poate fi, de asemenea, comandat pe site-ul editurii începând cu data de 5 septembrie 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro