Sari direct la conținut

Perioada estivală crește chiriile în marile orașe / Unde și cu cât poți închiria o locuință în funcție de zonă

HotNews.ro
Locuințe în București, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Locuințe în București, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cât poți cere chirie pe apartamentul tău? Zonele cele mai dorite de chiriași

Marile orașe din țară continuă să atragă un număr semnificativ de chiriași, iar sumele solicitate pentru plata chiriei sunt în creștere față de anul trecut atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere, arată o analiză Imobiliare.ro

“Există diferențe mari între un oraș sau altul dar și între o zonă sau alta în cadrul aceluiași oraș. Zona, dar și starea generală a apartamentului, nou sau vechi, tipul de mobilă și gradul de utilare și confort sunt principalele aspecte care contribuie la stabilirea prețului final. Cererea este mare, în continuare, iar un apartament bine poziționat ca preț, se închiriază în doar câteva zile de la listare. Dacă, dimpotrivă, nu sună telefonul, înseamnă ca prețul nu este în piață”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cartierele care atrag cei mai mulți potențiali chiriași și unde se pot câștiga cele mai mari sume din închiriere

Chiriile solicitate pentru locuințele din Capitală s-au majorat în ultimul an atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor mai spațioase. Dacă la începutul verii trecute se cerea o chirie medie de 300 euro/lună pentru o garsonieră, în prezent prețul a ajuns la 340 euro/lună.

Apartamentele cu 2 camere, care sunt de cele mai multe ori și cele mai căutate de potențialii chiriași, se închiriază cu 520 euro/lună în condițiile în care chiria medie era de 470 euro/lună în iunie 2023, iar pentru cele cu 3 camere se solicită în medie suma de 700 euro/lună cu 50 de euro în plus față de anul trecut.

Centrul Capitalei, cel mai atractiv. Accesul la metrou, numitorul comun al celor mai populare zone

Cei mai mulți potențiali chiriași care și-au căutat un apartament în București pe Imobiliare.ro și-au arătat interesul pentru zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii din inima orașului. Aici găsim și una dintre cele mai bogate oferte din Capitală, dar și prețuri pe măsura poziționării privilegiate a acestor proprietăți în centrul orașului, cu acces la cele mai multe variante de transport în comun și în proximitatea multor puncte de interes pentru chiriași – de la restaurante, terase și baruri și până la instituții de învățământ și multiple opțiuni de divertisment. Pentru un apartament situat în această zonă poți solicita, în medie, 600-650 euro/lună chirie.

O altă zonă care atrage numeroși chiriași, aflați în căutarea unor locuințe mai accesibile ca preț, este Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii. Și de această dată observăm un număr ridicat de proprietăți disponibile deja la închiriere, dar suma medie solicitată de proprietari se plasează în jurul valorii de 400 euro/lună. Zona oferă acces la metrou, iar cei care ajung să se mute aici au mall-uri și hipermarketuri la doi pași de casă. Un apartament situat în acest areal va fi foarte atractiv în câteva luni pentru studenți, având în vedere facultățile aflate în apropiere.

Poți solicita o chirie lunară similară și dacă dai în chirie un apartament în Drumul Taberei. Aceasta este o altă zonă foarte populară în rândul chiriașilor, care oferă acces la metrou, dar și proximitate față de unul dintre cele mai mari parcuri din Capitală.

Pe locul patru în topul celor mai atractive zone bucureștene pentru chiriași se găsește Tineretului-Timpuri Noi. Printre atuurile sale se numără apropierea față de centru, accesul la metrou și, desigur, parcul ideal pentru familiile cu copii. Numărul de proprietăți disponibile în această parte a orașului este însă semnificativ mai mic față de cel întâlnit în zonele anterioare. Apartamentele se închiriază, în medie, cu 500 euro/lună.

Prețul își spune cuvântul pentru mulți dintre chiriași așa că nu este de mirare faptul că printre cele mai dorite cartiere din București întâlnim Berceni. Numărul proprietăților disponibile pe piață este mai mare decât în alte zone, iar chiria este una dintre cele mai accesibile din oraș media situându-se în jurul valorii de 380 euro/lună.

Dezvoltarea semnificativă pe segmentul rezidențial nou se traduce prin mai multe variante de apartamente situate în blocuri finalizate în ultimii ani pentru care se caută chiriași. Accesul la numeroase mijloace de transport în comun, inclusiv la metrou, numărul mare de spații de joacă pentru copii, apropierea față de Parcul Tineretului și opțiunile de shopping foarte variate sunt câteva dintre punctele forte ale cartierului.

Cât poți să ceri chirie în Cluj-Napoca? Multe proprietăți se închiriază mai scump ca în București

Garsonierele și apartamentele cu 2 camere din Cluj-Napoca se închiriază, la ora actuală, cu prețuri mai mari decât în Capitală. Discutăm despre o medie de 350 euro/lună în cazul garsonierelor și de 550 euro/lună în cazul locuințelor cu 2 camere.

Dacă ai în proprietate însă un apartament cu 3 camere pentru care vrei să găsești chiriaș, prețul cu care vei ajunge să-l închiriezi va fi, cel mai probabil, mai mic decât cel pe care l-ai putea câștiga cu o proprietate similară în Capitală. Chiria medie plătită de clujeni este de 670 euro/lună pentru astfel de locuințe.

Cele mai căutate zone din Cluj-Napoca. Închiriezi cu cele mai mici prețuri în Mănăștur

Dacă ai un apartament în Mărăști sau Mănăștur, atunci vei atrage cu siguranță un număr considerabil de potențiali chiriași, interesul fiind foarte mare pentru aceste cartiere. Chiria medie pe care o poți solicita pentru un apartament în Mărăști este de 550 euro/lună. În Mănăștur prețurile sunt însă unele dintre cele mai mici de pe piață, media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună. Doar în cartierul Someșeni apartamentele se închiriază mai ieftin.

Alte două zone-magnet pentru chiriași sunt Gheorgheni și Zorilor. Apartamentele se închiriază aici la prețuri similare cu cele din Mărăști. Centrul orașului este și el atractiv, iar avantajul proprietarilor este că în acest caz pot solicita chirii semnificativ mai mari pentru locuințele lor. Apartamentele aflate aici se închiriază, în medie, cu 650 euro/lună, cel mai mare preț din oraș.

Fiind vorba despre un oraș cu numeroase facultăți de renume, cererea pentru apartamentele din Cluj-Napoca va începe să crească semnificativ în scurt timp, odată cu apropierea noului an universitar și întoarcerea studenților la cursuri.

Cât poți să ceri chirie în Brașov? Mulți chiriași își doresc locuințe noi

Brașovul este al treilea cel mai scump oraș din țară pentru chiriași, după București și Cluj-Napoca. Dacă ai o garsonieră, poți solicita în medie o chirie de 320 euro/lună pentru aceasta. În cazul apartamentelor cu 2 camere suma crește la 480 euro/lună.

Chiria medie pe care o solicită ceilalți proprietari din Brașov pentru apartamentele cu 3 camere este de 600 euro/lună, cu 50 euro mai mare decât la începutul verii trecute.

Printre cele mai căutate zone în rândul potențialilor chiriași se numără Tractorul și Avantgarden, două cartiere care s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani unde găsim numeroase locuințe noi. Se solicită, potrivit datelor Imobiliare.ro, o chirie medie de 450-500 euro/lună pentru proprietățile aflate aici.

Centrul orașului este, de asemenea, foarte atractiv pentru cei care își caută o locuință pe care să o închirieze. Avantajul proprietarilor este că pot solicita, în acest caz, unele dintre cele mai ridicate prețuri din oraș. Un apartament din centrul Brașovului se închiriază cu o sumă medie de 550 euro/lună.

Cartierul Astra se numără, la rândul său, printre cele mai populare în rândul potențialilor chiriași, iar și oferta disponibilă aici este variată. Chiriile sunt însă mult mai mici în acest caz, media situându-se în jurul valorii de 420 euro/lună.

Cât poți să ceri chirie în Constanța? Tomis Nord-Badea Cârțan, cea mai căutată zonă din oraș

O garsonieră din Constanța poate fi închiriată, de cele mai multe ori, cu suma de 300 euro/lună, potrivit datelor Imobiliare.ro. În cazul acestui tip de proprietate prețul a crescut pe plan local cel mai puțin față de începutul verii trecute, mai exact cu doar 35 euro.

Chiria medie care se solicită la ora actuală pentru un apartament cu 2 camere este de 450 euro/lună, iar cea pentru un apartament cu 3 camere este de 600 euro/lună. Suma pe care o poți solicita din partea chiriașului diferă, însă, considerabil în funcție de atractivitatea cartierului în care se află locuința, mobilier, finisaje și multe altele.

Tomis Nord-Badea Cârțan este, în momentul de față, cea mai căutată zonă din Constanța în rândul potențialilor chiriași și dispune și de o ofertă foarte bogată de locuințe. Chiria medie pentru un apartament ajunge la 450 euro/lună.

Locul al doilea în topul preferințelor celor care își caută o chirie în orașul de pe malul Mării Negre este ocupat de zonele Universitate (Capitol-Central) și Faleză Nord. Aceasta din urmă este, alături de zona Delfinariului, cea mai scumpă din oraș. Apartamentele se închiriază, în medie, cu 600 euro/lună.

Dacă ai o locuință în zona Tomis Plus-Boreal este, de asemenea, posibil ca aceasta să atragă interesul celor care prospectează piața în căutarea celui mai bun apartament. Se solicită, în medie, 500 euro/lună chirie pentru proprietățile localizate aici.

Cât poți să ceri chirie în Iași? Prețul nu îi descurajează pe chiriași

Garsonierele pot fi date spre închiriere pentru o sumă medie de 300 euro/lună, în timp ce pentru apartamentele cu 2 camere proprietarii solicită 400 euro/lună. Locuințele mai spațioase, cu 3 camere, se închiriază cu cele mai mari prețuri și s-au scumpit și cel mai mult față de începutul verii trecute. Chiria medie pentru o astfel de proprietate era de 450 euro/lună în iunie 2023 și a ajuns la 500 euro/lună în prezent.

Chiar dacă în centrul orașului și în zona Copou-Sărărie se solicită cele mai mari ridicate chirii, 450-500 euro/lună, acestea atrag și cel mai mare număr de potențiali chiriași.

Tătărași și Păcurari-Canta sunt alte două zone din oraș populare în rândul celor care își caută un apartament de închiriat. Suma pe care o poți solicita în calitate de proprietar este, însă, semnificativ mai mică, media situându-se în jurul valorii de 370 euro/lună.

Tudor Vladimirescu, Alexandru cel Bun și Nicolina se numără și ele printre cele mai dorite zone din oraș.

Cât poți să ceri chirie în Timișoara? Cetate, Torontalului-Bucovina și Tipografilor, printre cele mai bănoase zone

Chiria medie pentru garsoniere este de 250 euro/lună, cea pentru apartamentele cu 2 camere este de 390 euro/lună, iar cea aferentă apartamentelor cu 3 camere ajunge la 450 euro/lună. Timișoara este astfel cel mai accesibil oraș mare din țară pentru chiriași, dar chiar și așa există zone în care poți să câștigi sume bune din închirierea unui apartament.

Zona Cetate este cea mai căutată de potențialii chiriași care analizează oferta din piață pe Imobiliare.ro și este cea mai bănoasă pentru proprietari. Chiria medie pe care poți să o ceri pentru un apartament este de 450 euro/lună. Alte zone bune pentru câștiguri din închirieri sunt Torontalului-Bucovina, Tipografilor, Aradului și Braytim.

La polul opus se află Freidorf, Buziașului și Blașcovici unde chiria medie pe care o poți solicita pentru un apartament scade sub 300 euro/lună.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro