Perspectiva consumatorilor asupra pieței imobiliare: 62% dintre români nu și-ar achiziționa o locuință în următoarele 6 luni, în timp ce aproape 10% dintre aceștia își caută o a doua locuință în afara orașului (sondaj)
Flexibilitatea lucrului de acasă a devenit o normalitate, oamenii pun mai mult preț pe spațiul de acasă, conduc mașina proprie mai mult decât foloseau în trecut mijloacele de transport, ar plăti o achiziție rezidențială cu credit și așteaptă cu nerăbdare revenirea în birouri pentru întâlniri, arată rezultatele unui sondaj realizat de Crosspoint Real Estate. Traversăm o perioadă fără precedent, pandemia COVID-19 afectând fiecare aspect al vieții noastre. Autorii studiului au întrebat românii dacă situația actuală ar putea schimba modul lor de viață și de muncă. “Dacă anul trecut ideea flexibilizării sau îmbinării lucrului de acasă era doar un trend, acest lucru a devenit, astăzi, o stare de fapt, ca urmare a pandemiei. Un alt lucru interesant este legat de prețurile locuințelor. Anul trecut, aceștia credeau în proporție de peste 63% că prețurile vor crește, pe când, anul acesta, doar 44% dintre ei mai cred că prețurile vor înregistra majorări.”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.
Unul dintre efectele crizei sanitare arată că peste 62% dintre românii chestionați nu și-ar achiziționa o locuință în următoarele 6 luni, în timp ce aproape 10% dintre aceștia își caută o a doua locuință în afara orașului în care trăiesc în prezent, iar peste 46% caută o zonă liniștită, indiferent de oraș. În același registru, 44% dintre respodendenți consideră că prețurile locuințelor vor crește în următoarea perioadă, iar peste 55% și-ar dori o curte și peste 25% vor un spațiu mai mare în locuințele lor.
“Cred că, în șfârșit, vom cunoaște o creștere de suprafață a locuințelor, un lucru dorit de mult timp, dar care acum a devenit prioritară cu adevărat. Dacă înainte, oamenii nu făceau compromisul zonei, preferând o zonă bună și o suprafață mai mică, acum sunt tot mai disponibili să o facă pentru a avea o suprafață mai mare a locuinței. De asemenea, s-a observat și o creștere a cererilor de case, oamenii preferând să locuiască acum în ansambluri rezidențiale mai departe de oraș, dar care să dispună, totuși, de toate facilitățile urbane. Așadar, orice ar alege oamenii, cert este că pandemia a făcut ca locuința să redevină unul dintre cele mai importante aspecte din viața noastră.”, spune Oana Popescu, Associate Director, Residential Capital Markets.
În ceea ce privește viața de lucru, mediul sigur, cu spații mai mari, poate chiar birouri individuale, întâlnirile de la birou, dar și mixul de lucru birou și acasă, sunt cele mai importante lucruri pentru români, ulterior crizei sanitare. Sondajul Crosspoint Real Estate arată că nivelul de flexibilitate la locul de muncă a crescut, 46% dintre angajați lucrând flexibil, fie de acasă, fie combinând munca de acasă cu munca de la birou. În continuare, 54% dintre cei care au participat la studiu lucrează de la locul de muncă obișnuit.
“Observăm din acest sondaj că o mare parte din angajați au abordat, în acest an, un nou mod de lucru, caracterizat prin flexibilitate – munca de acasă combinată cu cea de la birou. Indiferent de unde se lucrează, majoritatea angajaților sunt, mai degrabă, multumiți de noua realitate și consideră că cel mai important aspect în ceea ce privește biroul este asigurarea măsurilor de prevenire sanitară. Acest factor se observă și pe componenta de transport, deoarece peste 50% dintre angajați merg la birou cu mașina. Totuși, atunci când discutăm despre elementele de productivitate a muncii, respondenții consideră, în continuare, că biroul este un loc mai eficient pentru a rezolva aspectele ce țin de serviciu, iar acest lucru nu se va schimba.”, completează Cosmin Smighelschi, Associate, Office Agency, Crosspoint Real Estate.