Peste 140 de monede dacice extrem de rare au fost recuperate din Marea Britanie unde ajunsesera in mod fraudulos
Un lot important de 145 de kosoni dacici din aur a fost recuperat din Marea Britanie si urmeaza a fi expus publicului in luna noiembrie, a anuntat Muzeul National de Istorie a Romaniei. Aceste monede extrem de rare au fost obtinute, in mod ilicit, de catre persoane implicate in activitati ilegale de detectii si sapaturi in zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA.
Cele 145 monede din aur dacice, readuse in tara acum, sunt stateri emisi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmasii lui Burebista, care a controlat o parte a Daciei, inclusiv zona capitalei ¬ Sarmizegetusa Regia. Dintre acestea, 81 de piese apartin variantei cu monograma pe revers, iar celelalte 64 monede fac parte din varianta fara monograma.
Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele suveranului emitent. Monedele au fost batute din aur rafinat si aluvionar (provenit din Dacia), in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 a. C. Fapt exceptional, datorita acestor monede, cunoastem azi mai multe nu numai despre istoria politica, dar si despre viata economica, sociala sau arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista.
La intreaga actiune de recuperare au participat magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, ofiteri de politie, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si experti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, precum si omologi ai lor din Marea Britanie.
Ca si bilant, pana in prezent s-au desfasurat 11 operatiuni de recuperare si repatriere a pieselor apartinand tezaurelor dacice sustrase: bratari de aur, piese numismatice si arheologice, din aur si argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013).
Actiunile de recuperare au avut drept obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea Conventiei UNIDROIT sau a Conventiei europene de asistenta judiciara reciproca, din Franta, Elvetia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.
Ca urmare a acestor actiuni au fost readuse in tara, urmand a se pronunta in continuare asupra lor instantele de judecata: 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kg, doua umbones de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, 289 monede de aur si argint, precum si 14 podoabe dacice de aur.
Acestora li se adauga alte 142 monede dacice de aur de tip Koson si cinci stateri de aur de tip Lysimachos, emisi in secolele II-I a.C., la Tomis si Callatis, un depozit de unelte si arme de fier, precum si 73 monede de argint si bronz, recuperate de autoritatile judiciare pe teritoriul Romaniei, intre anii 2009 si 2013.