Peste 73% dintre romani au renuntat in 2010 la ingrijire medicala din cauza lipsei banilor – studiu
Peste 73% dintre romani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie din cauza costurilor pe care o astfel de vizita le implica, potrivit unor date ale Insitutului National de Statistica pentru anul 2010, citate de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, cu ocazia Zilei europene a pacientului.
„Aceasta cifra ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa ridice multe semne de intrebare. Mai ales ca vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic atunci cand au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la un consult medical decat atunci cand starea lor de sanatate se agraveaza”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Femeile au renuntat mai usor la ingrijirea medicala de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarand ca nu au consultat un medic specialist din motive financiare.
In ceea ce priveste categoriile de varsta, 89.4% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie.
La polul opus, cel mai greu sunt dispuse sa renunte la ingrijire medicala persoanele cu varsta intre 35 – 49 de ani; 70,2% dintre respondenti au declarat ca nu au vizitat medicul atunci cand au avut nevoie, din ratiuni economice.
„Acest lucru are un impact asupra societatii, pentru ca un om bolnav nu va avea aceeasi contributie la economia nationala ca un om sanatos. Studiile arata ca fiecare 100 de romani pierd 16 ani de viata activa din cauza conditiilor precare ale sistemului de sanatate (potrivit unui studiu realizat de Institutul de Prognoza Economica). Iar aceasta situatie nu este una recenta. Conform unui raport facut de Banca Mondiala in anul 2005 privind sistemul de sanatate din Romania, gospodariile cu venit minim pe economie erau de doua ori mai dispuse sa renunte la ingrijire medicala decat celelalte”, a adaugat Cristian Lutan.
Situatia este ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat are la baza principala problema a sistemului sanitar – subfinantarea. La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 Euro, in timp ce media europeana este de 1800 Euro.
Romania se afla pe ultimul loc in Europa si in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii – 3.6%, care este de doua ori mai mic decat media europeana, de trei ori mai mic decat Franta, care se afla in fruntea clasamentului alocand peste 9% din PIB si sub media tarilor africane, precizeaza ARPIM intr-un comunicat.