Sari direct la conținut

Peste 9.300 ha de pădure ce fuseseră retrocedate moștenitorilor grofului Banffy au revenit în proprietatea statului în baza unui document CNSAS

HotNews.ro
Padurea de maine, Foto: freepik.com
Padurea de maine, Foto: freepik.com

Peste 9.300 de hectare de pădure din Răstoliţa, Stânceni şi Lunca Bradului, care au fost restituite iniţial moştenitorilor grofului Banffy Daniel, au revenit în proprietatea statului român, în urma unei hotărâri definitive pronunţată de Tribunalul Giurgiu, potrivit Agerpres.

Procesul de revizuire a hotărârii din 2007 privind retrocedarea suprafeţei de 9.323 hectare de pădure a fost iniţiat în anul 2014, de către fostul prefect Vasile-Liviu Oprea, în baza unui document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

În documentul CNSAS se arăta că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944.

Potrivit portalului instanţei, Tribunalul Giurgiu a respins ca nefondate recursurile declarate de moştenitorii lui Banffy Daniel – Bethlen Anna, Bethlen Susana şi Szenkuti Eva – împotriva hotărârii judecătoreşti care anula sentinţa numărul 764 din 28 iunie 2007, pronunţată de Judecătoria Reghin, pentru restituirea pădurii, la solicitarea Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de proprietate Privată asupra Terenurilor Mureş şi a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Cererea de revizuire, promovată de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de proprietate Privată asupra Terenurilor Mureş, la data de 24 iunie 2014, se baza pe documentul eliberat de CNSAS, intitulat „Deciziune Penală 2.213 din 3 decembrie 1952 a Tribunalului Capitalei”. În acesta se arată că Banffy Daniel a fost condamnat la 8 ani de muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru instigare la crime împotriva umanităţii, prevăzute de art.3, lit. c din Decretul 207/48, odată cu această condamnare dispunându-se şi confiscarea întregii sale averi.

Prin urmare, Comisia Judeţeană Mureş a apreciat că reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 9.323 ha s-a făcut cu nerespectarea legii, având în vedere că „preluarea averii numitului Banffy Daniel nu s-a făcut de către regimul comunist, ci pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro