Sari direct la conținut

Peste jumătate din cele mai căutate destinații turistice pentru vara aceasta sunt în afara Europei

HotNews.ro
Peste jumătate din cele mai căutate destinații turistice pentru vara aceasta sunt în afara Europei
Turiști și localnici făcând fotografii la cireștii înfloriți, un simbol al Japoniei, într-un parc din capitala Tokyo, FOTO: Nicolas Datiche / AFP / Profimedia

Mai mult de jumătate dintre cele 15 destinații turistice emergente de top ale acestei veri sunt în Asia, potrivit unui raport publicat luni de Mastercard Economics Institute și citat de CNBC.

Tokyo și Osaka ocupă primele locuri în clasament, care compară rezervările de zboruri pentru vara anilor 2024 și 2025 pentru a identifica destinațiile cu cea mai mare creștere a numărului de călători.

Clasamentul arată un interes continuu pentru Tokyo, care s-a situat pe locul 2 și în lista de anul trecut.

„Statutul Japoniei ca forță turistică rămâne de neclintit”, a declarat David Mann, economist-șef al Mastercard pentru regiunea Asia-Pacific. „Tokyo și Osaka rămân puncte de atracție pentru turismul internațional”, a subliniat acesta în condițiile în care numerele record de turiști care au sosit în țara insulară după pandemie a determinat unele autorități locale să impună diferite restricții sau taxe pentru vizitatori.

Parisul, cea mai vizitată destinația din Europa, ocupă abia locul 3 în clasament, cu o scădere a numărului de turiști față de vara anului 2024, când capitala franceză a găzduit Jocurile Olimpice de Vară, fiind urmat de Shanghai, pe locul 4.

Două destinații turistice populare printre români, în clasamentul top 15

Beijing, Seul și Singapore completează clasamentul top 10, alături de două orașe din Spania, Palma de Mallorca și Madrid, și de orașul brazilian Rio de Janeiro.

Două destinații asiatice mai puțin cunoscute, Nha Trang din Vietnam și Fukuoka din Japonia, ocupă locurile 11 și 13, respectiv. Două destinații populare și în rândul românilor, Hurghada și Sharm El-Sheikh din Egipt, încheie clasamentul.

Raportul arată că interesul pentru vizitarea orașelor asiatice este generat în principal de călători din Asia, Europa și America. Asia domină și lista destinațiilor estivale preferate de călătorii din Orientul Mijlociu, deși în acest caz cele mai multe rezervări s-au făcut pentru Thailanda, nu pentru Japonia.

  1. Tokyo;
  2. Osaka;
  3. Paris;
  4. Shanghai;
  5. Palma de Mallorca;
  6. Seul;
  7. Beijing;
  8. Madrid;
  9. Rio de Janeiro;
  10. Singapore;
  11. Nha Trang, Vietnam;
  12. Reykjavik;
  13. Fukuoka, Japonia;
  14. Hurghada;
  15. Sharm El-Sheikh.

Cursul de schimb contează pentru unii turiști în alegerea destinației de vacanță

Tokyo a fost cel mai vizitat oraș din lume în 2024 deoarece turiștii în căutare de valoare pentru bugetele lor au fost atrași de yenul japonez depreciat, care a atins anul trecut cel mai slab nivel în raport cu dolarul american din 1986 încoace.

Deși deprecierea yenului s-a inversat parțial, este probabil ca aceasta să fie în continuare un factor important de atracție pentru vizitatori, potrivit raportului Mastercard Economics Institute.

„Deprecierea monedei poate influența turismul în multe țări, dar amploarea reacției observate în Japonia este excepțională”, afirmă Mann. „Deși ratele de schimb mai slabe fac de obicei destinațiile mai atractive, atractivitatea largă a Japoniei (…) amplifică efectul”, adaugă acesta.

Raportul a mai arătat că fluctuațiile valutare contează mai mult pentru călătorii asiatici decât pentru alții. Datele au arătat că o depreciere de 1% a yenului a dus la o creștere de 1,5% a vizitelor din China continentală, comparativ cu o creștere de doar 0,2% din Germania, Franța și Noua Zeelandă.

În mod similar, o mică scădere a valorii dolarului american a dus la mai multe vizite în SUA din partea turiștilor din Taiwan, Singapore, Coreea de Sud și India, potrivit raportului.

„Călătorii din regiunea Asia-Pacific sunt în mod special sensibili la raportul calitate-preț, ceea ce îi face mai receptivi la variațiile cursurilor de schimb”, subliniază Mann. „În piețe precum China continentală, Singapore și Coreea de Sud, chiar și o variație de 1% a valorii monedei poate avea un impact disproporționat asupra deciziilor de călătorie”, argumentează el.

Alte schimbări în trendurile turistice

Călătorii britanici, însă, sunt în mare parte imuni la fluctuațiile valutare. Modelele lor de călătorie au rămas stabile, în ciuda deprecierii monedei în Australia, Hong Kong, Japonia, Elveția și Statele Unite, se arată în raport.

Raportul a menționat, de asemenea, că factori economici și politici au modificat preferințele de călătorie cu mult înainte de sezonul estival.

Tot mai mulți oameni călătoresc în Arabia Saudită, în special în Jeddah și Riyadh, impulsionați de eforturile guvernamentale de diversificare economică și de creșterea investițiilor și a călătoriilor de afaceri către această țară, a arătat raportul.

În schimb, Statele Unite înregistrează un declin al vizitelor internaționale, cel mai vizibil din partea canadienilor, se arată în documentul publicat de Mastercard Economics Institute.

Un raport publicat pe 23 aprilie de JPMorgan a indicat semne clare de slăbire a turismului străin în SUA. Sosirile aeriene internaționale au scăzut cu aproape 5% în luna februarie, în ciuda așteptărilor ca acea lună să înregistreze o creștere a numărului de vizitatori străini, se menționează în raport.

INTERVIURILE HotNews.ro