Sari direct la conținut

VIDEO Jocurile Olimpice s-au încheiat. Ceremonia de închidere, un spectacol grandios dedicat istoriei JO. Tom Cruise a plecat cu steagul olimpic în stil Mission Impossible

HotNews.ro
VIDEO Jocurile Olimpice s-au încheiat. Ceremonia de închidere, un spectacol grandios dedicat istoriei JO. Tom Cruise a plecat cu steagul olimpic în stil Mission Impossible
Focul de artificii de la finalul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Foto: Morry Gash / AP / Profimedia

Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 a avut loc, duminică seară, pe Stade de France. Actorul Tom Cruise a preluat steagul olimpic printr-o cascadorie spectaculoasă și l-a dus către Los Angeles, gazda JO din 2028. Team România încheie participarea la cea de-a 33-a ediţie a jocurilor de vară cu trei medalii de aur, patru de argint şi două de bronz.

După concertul de la Los Angeles, pe stadionul din Paris Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, a declarat închise Jocurile Olimpice din capitala Franței, iar înotătorul Leon Marchand a suflat în felinarul în care păstra flacăra olimpică.

Yseult a interpretat piesa My Way Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRĹN/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ceremonia s-a încheiat cu interpretarea piesei „My way” – la origine, o șansonetă franțuzească intitulată „Comme d’habitude” – de către cântăreața Yseult. Un foc de artificii a avut loc la finalul piesei.

Moment acrobatic la Paris. Actorul Tom Cruise a coborât în arenă pe o coardă în mijlocul delegației americane, iar apoi a luat steagul olimpic de la Karen Bass și a părăsit arena pe o motocicletă, scena fiind o evocare a unei scene din filmul Top Gun.

Tom Cruise coborând pe Stade de France: Natacha Pisarenko / AP / Profimedia

Apoi o serie de imagini înregistrate anterior îl arată pe Cruise mergând cu motocicleta și cu steagul olimpic pe Champs-Elysees și apoi parașutându-se dintr-un avion pe dealul de la Hollywood, într-o scenă ce evocă filmele din seria Mission Impossible. De acolo, steagul este purtat de mai mulți sportivi americani cunoscuți până la Los Angeles, la o scenă pe care a început să cânte Red Hot Chili Peppers, urmați de Billie Eilish, Snoop Dogg și Dr. Dre.

Steagul olimpic a fost coborât de pe catarg în timp ce orchesta Divertimento și un cor de copii din Fontainebleau interpretau imnul olimpic. Ulterior, drapelul a fost înmânat de către primarul din Paris, Anne Hidalgo, primarului din Los Angeles, Karen Bass. Imnul SUA a fost cântat de H.E.R.

O postare pe X îl prezintă pe actorul Tom Cruise în timp ce se pregătea pentru cascadoria care ar urma să simbolizeze transmiterea flăcării olimpice de la Paris la Los Angeles, orașul care va găzdui Jocurile Olimpice din 2028.

Momentul de evocare a istoriei mișcării olimpice s-a încheiat cu reunirea cercurilor olimpice deasupra arenei Stade de France. Urmează concertul, primii artiști urcați pe scena fiind formația franceză Phoenix și DJ-ul Kavinsky, urmați de rapper-ul cambodgian VannDa.

Un grup de acrobați au evocat apariția Jocurilor Olimpice în secolul XIX în urma eforturilor baronului Pierre de Coubertin.

Ridicarea cercurilor olimpice pe Stade de France Foto: David Goldman / AP / Profimedia

După ce au fost ridicate cele cinci cercuri olimpice, pianistul Alain Roche, care a cântat la un pian atârnat vertical în aer, și tenorul Benjamin Bernheim au interpretat „Imnul lui Apollo”, cea mai veche piesă care a supraviețuit din Grecia antică.

Pianistul Alain Roche performs Foto: David Davies / PA Images / Profimedia

A început spectacolul artistic al ceremoniei de închidere. După un joc de lumini, un personaj îmbrăcat într-un costum aurit, Le Voyageur d’Or, realizare a creatorului de modă Kevin Germanier, a coborât în arenă. Spectacolul, creație a lui Thomas Jolly, are o temă SF, în care Le Voyageur d’Or, o creatură venită din spațiu descoperă pe un Pământ pustiit indicii ale Jocurilor Olimpice.

Primele indicii sunt aduse un personaj care poartă un steag al Greciei, locul în care au apărut Jocurile, precum și de apariția statuii zeiței Victoria (Nike în limba greacă).

Publicul asistă la încă un moment artistic al ceremoniei de închidere cu o invitație la karaoke. Pe ecranele stadionului sunt afișate textele unor piese celebre, publicul și sportivii fiind invitați să cânte împreună. Momentul a conținut șansonete interpretate de Joe Dassin și Charles Aznavour, precum și piesa „We are the champions” a formației Queen.

După acest moment, a început ceremonia de decernare a medaliilor la ultima probă a JO Paris 2024, cea de maraton. Proba a fost câștigată de reprezentanta Olandei, Sifan Hassan, astfel că imnul acestei țări este interpretat în fața publicului de pe Stade de France.

Intrarea pe stadion a sportivilor s-a încheiat. În mijlocul stadionului este o scenă care este o reprezentare stilizată a unei hărți a Pământului.

Inchidere JO Paris: FOTO: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pe stadion se desfășoară parada steagurilor celor 205 țări participante. Drapelul țării noastre este purtat de halterofila Mihaela Cambei, vicecampioană olimpică la haltere. Purtătorii de drapel intră separat pe stadion, fiind urmați apoi de sportivii delegațiilor.

Ceremonia a început cu o piesă intitulată „Sous le ciel de Paris”, intepretată de Zaho de Sazagan. Piesa este un omagiu adus capitalei Franței. Înotătorul Leon Marchand preia flacăra olimpică și pleacă spre Stade de France. Marchand a fost starul înotului la Olimpiadă cu o dublă de aur. La stadion a sosit și președintele Emmanuel Macron, iar acum o orchestră interpretează imnul național al Franței, La Marseillaise.

Poliţia franceză a evacuat Turnul Eiffel şi zona din jur după ce un bărbat a fost văzut escaladând monumentul din Paris, duminică, cu câteva ore înainte de ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, relatează AP, citată de News.ro.

Bărbatul fără tricou a fost văzut escaladând turnul înalt de 330 de metri (1.083 de picioare), duminică după-amiază. Nu este clar de unde şi-a început ascensiunea, dar a fost văzut chiar deasupra inelelor olimpice care împodobesc a doua secţiune a monumentului, chiar deasupra primei terase.

Poliţia a escortat vizitatorii să părăsească zona în jurul orei locale 15.00. Unii vizitatori care au rămas blocaţi pentru scurt timp la etajul al doilea au fost lăsaţi să iasă aproximativ 30 de minute mai târziu.

Un bărbat s-a cățărat pe Turnul Eiffel /Profimedia

Turnul Eiffel a fost o piesă centrală a ceremoniei de deschidere, Celine Dion cântând o serenadă oraşului de la una dintre zonele sale de vizitare. Turnul nu este aşteptat să facă parte din ceremonia de închidere, care ar trebui să înceapă la Stade de France, în suburbia nordică Saint-Denis, la ora locală 21.00.

30.000 de polițiști mobilizați

Peste 30 000 de ofiţeri de poliţie au fost mobilizaţi duminică în jurul Parisului. Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat că aproximativ 3 000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în jurul Stade de France, iar 20 000 de poliţişti şi alţi membri ai personalului de securitate din Paris şi din zona Saint-Denis vor fi mobilizaţi până târziu în noaptea de duminică spre luni pentru a asigura măsurile de ordine în ultima zi a Jocurilor Olimpice.

Următoarea olimpiadă e la Los Angeles

Timp de două săptămâni, peste 10.500 de sportivi au luptat pentru gloria olimpică. Următoarea ediţia a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc în 2028, la Los Angeles.

Ceremonia va celebra finalul celor 17 zile de competiţie istorică din capitala Franţei, combinând atmosfera de sărbătoare cu solemnitatea transferului oficial al Jocurilor Olimpice Paris 2024 către următoarea gazdă, Los Angeles 2028.

Spectacol pe Stade de France

Cu această ocazie, Stade de France va fi transformat într-o sală de concerte gigantică. O parte a spectacolului se va desfăşura în aer, în timp ce decorurile gigantice, costumele şi efectele de iluminare spectaculoase vor duce spectatorii într-o călătorie în timp, atât în ​​trecut, cât şi în viitor.

În cadrul spectacolului va fi adus un omagiu publicului, dar şi voluntarilor şi sportivilor, peste 100 de dansatori, acrobaţi, artişti de circ şi sute de muzicieni fiind implicaţi în ceremonie. Printre celebrităţile care vor fi prezente se pare că se află Tom Cruise, iar Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish şi Snoop Dogg vor cânta în timpul ceremoniei, anunţă ANS.

Va exista şi un moment înregistrat, de 30 de minute, care va combina opera şi teatrul, o distopie – o lume imaginară, o proiecţie în viitor, cu un personaj interstelar care va însufleţi vestigiile pe care le găseşte vizitând Pământul, aşa cum a însufleţit Pierre de Coubertin Jocurile Olimpice antice, la sfârşitul secolului XIX.

Pe lângă secţiunea artistică unică, ceremonia de închidere va include şi elemente tradiţionale, printre care:

  • Parada sportivilor
  • Omagiu adus celor 45.000 de voluntari
  • Festivitatea de premiere pentru maratonul feminin
  • Stingerea flăcării olimpice
  • Proclamarea sfârşitului Jocurilor Olimpice, făcută de preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach
  • Predarea drapelului olimpic de la Anne Hidalgo către Karen Bass – primarii din Paris şi Los Angeles.

Bilanțul României la Jocurile Olimpice de la Paris

Sportivii români şi-au încheiat evoluţiile la Jocurile Olimpice de la Paris. Team România încheie participarea la cea de-a 33-a ediţie a jocurilor de vară cu trei medalii de aur, patru de argint şi două de bronz.

Locul 1

Maria Magdalena Rusu , Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci , Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiş, Victoria Ştefania Petreanu,

Canotaj – opt rame cu carmaci (8+)

Andrei Sebastian Cornea, Marian Florian Enache

Canotaj – dublu vasle (2x)

David Popovici

Înot – 200 m liber

Locul 2

Mihaela Valentina Cambei

Haltere – 49 kg

Gianina Elena van Groningen, Ionela Livia Cozmiuc,

Canotaj – dublu vasle ctg. usoara (L2x)

Ioana Vrînceanu, Roxana Iuliana Anghel,

Canotaj – dublu rame (2-)

Simona Geanina Radiş, Nicoleta Ancuţa Bodnar

Canotaj – dublu vasle (2x)

Locul 3

David Popovici

Înot – 100 m liber

Ana Maria Bărbosu

Gimnastică artistică – sol

Locul 4

Florin Nicolae Arteni Fîntînariu, Florin Sorin Lehaci,

Canotaj – dublu rame (2-)

Adriana Adam, Maria Lehaci , Maria Magdalena Rusu , Amalia Bereş

Canotaj – patru rame (4-)

Sabrina Alexia Maneca Voinea

Gimnastică artistică – sol

Locul 5

Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Alexandru Laurenţiu Danciu, Bogdan Sabin Băitoc, Constantin Adam, Marius Vasile Cozmiuc, Mugurel Vasile Semciuc, Florin Nicolae Arteni Fîntînariu, Florin Sorin Lehaci, Adrian Petre Munteanu,

Canotaj – opt rame cu carmaci (8+)

Ştefan Constantin Berariu, Sergiu Vasile Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă,

Canotaj – patru rame (4-)

Bernadette Cynthia Szocs, Ovidiu George Ionescu

Tenis de masă – dublu mixt

Locul 7

Alina Rotaru Kottmann

Atletism – săritura în lungime

Delvine Relin Meringor

Atletism – maraton

Mihai Chiruţă

Canotaj – simplu vasle

Ioana Mădălina Moroşan, Emanuela Ioana Ciotău, Alexandra Roxana Ungureanu, Patricia Andreea Cireş,

Canotaj – patru vasle (4x)

Amalia Alexandra Ghigoarţă, Sabrina Alexia Maneca Voinea, Lilia Adriana Cosman, Ana Maria Barbosu, Andreea Preda

Gimnastica artistica – echipe

Locul 8

Sabrina Alexia Maneca Voinea

Gimnastica artistica – barna

Kriszta Incze

Lupte libere – 62 kg

Cătălina Axente

Lupte libere – 76 kg

Locul 9

Mădălina Amăistroaie

Tir cu arcul

Cătălin Chirilă

Kaiac-canoe – C1 – 1000 m

Oleg Nuţa, Ilie Sprincean

Kaiac-canoe – C2 – 500 m

Andreea Beatrice Ana

Lupte – libere 53 kg

Bianca Florentina Ghelber

Atletism – aruncarea ciocanului

Răzvan Arnăut

Lupte – greco-romane, 60 kg

Elizabeta Samara, Bernadette Cynthia Szocs, Adina Mihaela Diaconu

Tenis de masa – echipe

Elena Andreea Taloş

Atletism – triplusalt

Bernadette Cynthia Szocs

Tenis de masă – simplu

Iliuţă Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Bogdan Horodişteanu, Ioan Prundeanu

Canotaj – patru vasle (4x)

Locul 10

Elena Andreea Taloş

Atletism – triplusalt

Locul 11

Alin Alexandru Firfirică

Atletism – aruncarea discului

Alin Alexuc-Ciurariu

Lupte – greco-romane, 130 kg

Locul 13

Diana Ana Maria Ion

Atletism – triplusalt

Locul 14

Mălina Elena Călugăreanu

Scrima – floreta individual

Locul 15

Andrea Miklós

Atletism – 400 m

Ana Maria Bărbosu

Gimnastica artistică – sărituri

Locul 16

Rebecca Aimee Diaconescu

Inot – 200 m liber

Locul 17

Alexandru Mihăiţă Novac

Atletism – aruncarea sulitei

Ana Maria Bărbosu

Gimnastica artistica – individual compus

Andrei Eduard Ionescu

Tenis de masă – simplu

Elizabeta Samara

Tenis de masă – simplu

Ana Maria Barbosu

Gimnastica artistică – bârnă

Locul 18

Andrei Rareş Toader

Atletism – aruncarea greutăţii

Locul 19

Daniela Stanciu

Atletism – saritura in inaltime

Locul 21

Annaliese Drăgan

Gimnastica ritmica – individual

Locul 22

Amalia Alexandra Ghigoarţă

Gimnastica artistica – individual compus

Locul 25

Andrei Vasile Muntean

Gimnastica artistică – paralele

Locul 28

Ebru Bolat

Yachting – dinghy ILCA 6

Locul 30

Vlad Ştefan Stancu

Înot – 800 m liber

Amalia Alexandra Ghigoarţă

Gimnastica artistică – bârnă

Locul 31

Stella-Jepkosgei Rutto

Atletism – 3000 m obstacole

Locul 33

Ovidiu George Ionescu

Tenis de masă – simplu

Locul 34

Ede Károly Molnár

Ciclism – mountain bike, cross-country

Locul 41

Lilia Adriana Cosman

Gimnastica artistică – barna

Locul 43

Amalia Alexandra Ghigoarţă

Gimnastica artistică – paralele inegale

Locul 50

Félix Pierre Duchampt

Triatlon – individual

Lilia Adriana Cosman

Gimnastica artistică – individual compus

Locul 53

Lilia Adriana Cosman

Gimnastica artistică – sol

Locul 57

Ana Maria Bărbosu

Gimnastica artistică – paralele inegale

Locul 76

Lilia Adriana Cosman

Gimnastica artistică – paralele inegale

Locul 79

Andreea Preda

Gimnastica artistică – paralele inegale

Neclasat

Loredana Elena Toma

– eliminată după trei încercari nereuşite la stilul aruncat; la stilul smuls a reuşit 115 kg din a doua încercare
Haltere – 71 kg

Alex George Ioan Creţ

– în optimi, fază eliminatorie, a fost învins la Golden Score, prin ippon, de brazilianul Rafael Macedo după ce în turul 1, a câştigat, tot la Golden Score, în faţa ungurului Krisztian TOTH, medaliat cu bronz olimpic la Tokyo 2020
Judo – 90 kg

Lenuţa Lăcrămioara Perijoc

– în turul 1, a pierdut cu 1-4, în faţa mongolezei Enkhjargal MUNGUNTSETSEG  
Box – 54 kg

Ana Bogdan , Jaqueline Adina Cristian

– în Turul 1, au cedat cu 2-6, 3-6, în faţa japonezelor Shuko AOYAMA/Ena SHIBAHARA

Tenis – dublu

Jaqueline Adina Cristian

– În Turul 2, a pierdut 4-6, 6-3, 4-6, în faţa Angelique Kerber (Germania)
Tenis – simplu

Irina Camelia Begu, Monica Niculescu

În Turul 1, au pierdut cu scorul 6-7, 5-7, în faţa Su-Wei HSIEH / Chia Yi TSAO (Taipei)
Tenis – dublu

Ana Bogdan

În Turul 1, a pierdut, 5-7, 3-6, în faţa italiencei Jasmine Paolini, cap de serie 4
Tenis – simplu

Irina Camelia Begu

În Turul 1, a pierdut 2-6, 5-7, în faţa polonezei Iga Swiatek, cap de serie 1

Tenis – simplu.

Joan Chelimo Melly

Atletism – maraton (abandon).

INTERVIURILE HotNews.ro