Petiție a Asociației Energia Inteligentă: Eliminarea stabilirii unilaterale a prețurilor de către furnizorii de gaze / Stabilirea unei formule de preț corect
Este necesară eliminarea impunerii unui preț stabilit unilateral de furnizor consumatorilor casnici și trebuie stabilită o formulă de preț corect, care să permită consumatorilor casnici să aibă prețuri mai mici la gaze conform tendințelor actuale ale pieții, se arată într-o petiție a Asociației Energia Inteligentă, către președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și avocatul poporului Renate Weber.
Ce mai scrie în petiție
Urmare a datelor alarmante rezultate din cercetarea sociologică realizată la nivel național de către INSCOP Research în cadrul proiectului Academiei Române ”Barometrul Securității Energetice din România”, constatăm că peste 3 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie 2020, facturi mari la gaze datorită unor furnizori care nu doresc să ofere românilor un Preț Corect La Gaze.
NOTA Pentru mai multe amănunte despre acest sondaj, citește Peste trei sferturi dintre români sunt de acord cu explotarea gazelor din Marea Neagră
Lipsa dialogului între majoritatea furnizorilor și clienții lor casnici, se realizează pe fondul legislației realizate de ANRE, care favorizează furnizorii, permițându-le acestora impunerea unui Preț Incorect la Gaze împotriva voinței consumatorului casnic.
Ordinul ANRE nr 27/2020, la art. 4 stabilește că la data de 1 iulie 2020, consumatorii de gaze care rămân la același furnizor vor trebui să plătească prețul impus de furnizor.
Având în vedere că în conformitate cu OUG 1/2020 începând cu data de 1 iulie 2020 întreaga piață de gaze din România este liberă, inclusiv piața consumatorului casnic, Ordinul 27/2020 al ANRE încalcă, dreptul consumatorului casnic de a-și negocia prețul la gaze așa cum este stabilit prin lege (art. 177, alin 1 din Legea 123/2012), ”Pe piața concurențială, (…) prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale”.
Prin prezenta Petiție solicităm Avocatului Poporului, să intervină pe lângă ANRE pentru respectarea legislației în vigoare prin abrogarea art. 4 din Ordinul 27/2020, cel care dă posibilitatea furnizorilor de a își impune prețul în mod unilateral și a stabilii obligația furnizorilor de a agreea de comun acord cu consumatorul un preț de furnizare a gazelor după data de 1 iulie 2020.
Propunem prin Ordonanță de Urgență modificarea Legii 123/2012, care să stabilească ca în perioada de tranziție până la 1 iulie 2021, consumatorii casnici care nu au semnat contractul cu un alt furnizor de gaze să beneficieze de un preț stabilit ca medie ponderată aferentă produselor pentru ziua următoare de pe bursele de gaze din România.
Astfel propunem ca prețul final pe care să-l plătească consumatorul casnic care nu a semnat un contract cu un furnizor să se stabilească astfel:
Preț (lei/MWh) = Preț gaz (lei/MWh) + Marja comercializare (lei/MWh) + Tarif transport (lei/MWh) + Tarif distribuție (lei/MWh)
Unde:
Preț gaz (lei/MWh) = Prețul aferent lunii de livrare va fi:
-
Media ponderată a prețurilor aferente produselor pentru ziua următoare, calculată pentru cel puțin 20 de zile din luna de livrare, tranzacționate pe piețele produselor standardizate pe termen scurt, administrate de către operatorii licențiați ai piețelor centralizate din România sau, în lipsa acestui preț,
-
Media ponderată a prețurilor aferente produselor pentru luna de livrare, tranzacționate în luna anterioară lunii de livrare în cadrul piețelor produselor standardizate pe termen mediu și lung, administrate de către operatorii piețelor centralizate din România sau, în lipsa acestui preț,
-
Media ponderată cu cantitățile zilnice vândute în luna de livrare conform prezentului Contract, a prețurilor medii ale fiecărei zile de livrare, calculate de către OTS și publicate pe pagina sa de internet, conform art. 1021 a), b), c), d), e) si f) din Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale. Pentru zilele în care OTS aplică art. 1021 g) prețul va fi egal cu media aritmetică a prețurilor din ziua precedentă și ziua următoare, în care s-au putut calcula prețuri medii ponderate conform art. 1021 a), b), c), d), e) si f) din Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale.
-
Marja comerciala (lei/MWh) = pe care fiecare furnizor o ofertează
-
Tarif transport (lei/MWh) =
Componenta volumetrica (lei/MWh) + componenta de rezervare de capacitate (lei/MWh) * 24 (h) * nr. de zile ale lunii * Capacitatea rezervata pentru consumator (MWh/h) / Consum lunar (MWh)
-
Tarif de distribuție (lei/MWh) = pentru categoria de consum si operatorul sistemului de distributie pentru fiecare loc de consum in parte
O astfel de abordare ar elimina încălcarea legislației în vigoare, ar elimina stabilirea unilaterală a prețului gazelor naturale de către furnizori, ar permite celor care nu au negociat sau nu reușit să negocieze un preț la gaze să benefecieze de un preț corect în raport cu evoluția pieței de gaze, ar determina modificarea comportamentului furnizorilor de gaze în sensul de al determina să identifice canale de comunicare și negociere cu consumatorii casnici.
Vezi și