Sari direct la conținut

Petru Vlase, propunerea PSD la sefia comisiei SIE: Apropiatul lui Hrebenciuc, finul lui Iacubov, ruda cu Sechelariu  

In urma negocierilor politice, deputatul PDL Cezar Preda va conduce Comisia de control SRI, iar PSD-ului i-ar reveni conducerea sefiei Comisiei de Control SIE. Potrivit unor surse, la sefia Comisiei SIE ar putea ajunge deputatul Petru Gabriel Vlase, care a confirmat pentru HotNews.ro ca este propunerea PSD. Sustinut de Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase este finul lui Corneliu Iacubov, judecat in dosarul Rafo pentru spalare de bani.

In mai 2008, Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe Iacubov, insa procurorii au anuntat ca vor face recurs. In ultimele doua zile, PSD si PDL s-au acuzat pe fata ca isi disputa controlul asupra serviciilor secrete.

Actualul presedinte executiv al PSD Bacau, Gabriel Petru Vlase, si-a legat cariera politica de nume controversate din judetul Bacau. Este finul lui Corneliu Iacubov, judecat in dosarul RAFO, iar fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu – imaginea simbol a baronilor PSD din epoca Iliescu – i-a botezat fiica in urma cu zece ani. “Acum 10 ani, domnul Sechelariu mi-a botezat fiica. Nu vad care este problema. Viata l-a dus pe fiecare pe drumul pe care si l-a ales. Asta este”, a declarat Vlase pentru HotNews.ro

Potrivit declaratiei de avere, Vlase este actionar in patru firme. Intr-una din ele, Saga Trans SRL Bacau, unde detine 80% din actiuni, deputatul PSD propus la sefia Comisiei SIE este asociat cu Claudiu Doros, fiul fostului sef al SRI din Bacau din anii ’90, Vasile Doros.

“Eu si cu Claudiu facem parte din aceeasi generatie. Suntem prieteni si nu vad care este problema daca tatal sau a fost sef la SRI Bacau in anii ’90. Este un pacat asta, e o functie rusinoasa? Nu cred”, a spus Vlase. In PSD, presedintele executiv al filialei Bacau trece drept un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, care ar urma sa ramana presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene. Vlase a ajuns unul dintre oamenii de incredere la varful partidului sub conducerea lui Mircea Geoana, fiind in prezent seful cancelariei departamentelor din PSD.

In 2001, pe cand ocupa functia de subprefect, Gabriel Vlase a fost implicat intr-un grav accident rutier. Potrivit presei locale, Vlase s-ar fi aflat la volanul masinii prefecturii.

In legislatura 2004-2008, Vlase a fost deputat PSD in Comisia de control SIE. A urmat cursurile Colegiului National de Aparare, iar in prezent este doctorand la Academia Nationala de Informatii.

Batalia pe servicii

Intre timp, Dan Nica a trecut de audierea in comisiile parlamentare, urmand sa fie, dupa Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, al treilea ministru de interne propus de PSD. Aici insa este in disputa sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), un serviciu secret intern, dar care are atributii si in sfera administratiei publice. Politicienii din PSD si PDL recunosc public batalia pentru controlul serviciilor secrete departamentale.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, declarase in 4 februarie citat de Cotidianul ca PSD vrea sa ia internele in special pentru serviciul secret, fostul doi si’un sfert: “Teoria la care domnul Geoana a tinut foarte mult a fost ca-i trebuie neaparat un serviciu secret. Nu stiu ce cred ei ca e 962. Ce atatea discutii despre un serviciu care trebuie sa spuna unde sunt hotii si crima organizata. Nu se ocupa de politica, cel putin sub mine nu s-a ocupat. Garantez ca nici domnul Rus si nici domnul Saniuta n-au facut politie politica cu acest serviciu, ca as fi stiut”.

La randul sau, Marian Vanghelie a declarat pentru Realitatea FM ca PSD a dorit “un minister de forta pentru ca si cei de la PDL au minister de forta. Si PDL are un serviciu secret la ministerul apararii. E un lucru firesc”. Presa a speculat ca Marian Vanghelie a incercat sa-si impuna oamenii la ministerul de interne in functii de secretar de stat si la sefia DGIPI, ultimul nume vehiculat fiind cel al lui Ionel Georgescu, in prezent adjunct la Directia Generala Anticoruptie din MAI.

Reactivarea SIPA

Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat zilele trecute, citat de Realitatea FM, ca se gandeste sa reactiveze SIPA, fostul serviciu secret din cadrul Ministerului Justitei. SIPA a fost desfiintat in 2006 de catre fostul ministru al justitiei, Monica Macovei. Predoiu a explicat ca n-a fost informat la timp in cazul Gorbunov si ca n-a stiut din vreme de existenta numarului mare de detinuti care au beneficiat de intreruperea executarii pedepsei, dar nu s-au mai intors in penitenciare.

“Este o problema indirect ridicata de acest caz. Si anume: necesitatea activarii, reorganizarilor care ar trebui facute in zona respectiva astfel incat acel serviciu sa devina mult mai performant. (…) Toata lumea acuza, nu numai Ministerul Justitiei, dar pe toata zona de justitie si afaceri interne, lipsa de informare pro-activa a structurilor in profunzime cu privire la fenomenele care se petrec, inclusiv pe zona penitenciarelor”, a declarat Predoiu, referindu-se la necesitatea reactivarii SIPA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro