Piata de arta in 2013: Tonitza-cel mai bine vandut pictor; Luchian-cea mai valoroasa lucrare
Nicolae Tonitza a fost cel mai bine vândut pictor în anul 2013, iar cea mai valoroasă lucrare adjudecată la licitaţiile de artă a fost ‘Două fete’ de Ştefan Luchian, potrivit analizei Agerpres. Piaţa de artă din acest an a fost marcată de o serie de premiere, dar şi de apariţia unei noi case de licitaţii, respectiv Grimberg. Astfel, numărul caselor de licitaţii din România a crescut în 2013 la 15.
- Topul celor mai bine vânduţi pictori condus de Tonitza
Pictorul Nicolae Tonitza, ale cărui lucrări cumpărate la licitaţiile de artă în 2013 au totalizat aproape 850.000 de euro, conduce topul celor mai bine vânduţi artişti pe piaţa de artă din România.
Cele 47 de opere adjudecate ale pictorului Nicolae Tonitza, din cele 61 scoase la licitaţie, au însumat 849.337 de euro.
Pe locul doi în acest clasament se situează Nicolae Grigorescu cu 18 din 21 de lucrări vândute la aproape 765.000 de euro. Grigorescu este urmat în top de Ştefan Luchian cu 10 opere vândute din 15, la 734.200 de euro.
Clasamentul este continuat, potrivit site-ului de specialitate tudor-art.com care analizează vânzările oficiale de artă realizate de casele de licitaţii din România, de Gheorghe Petraşcu cu peste 702.000 de euro (53 de tablouri vândute din 72 scoase la vânzare în cadrul sesiunilor), Ion Ţuculescu cu 503.500 de euro (13 din 17), Theodor Pallady cu aproape 480.000 de euro (39 din 57), Samuel Mutzner cu aproximativ 460.000 de euro (41 din 59), Alexandru Ciucurencu cu peste 311.000 de euro (33 din 39), Rudolf Schweitzer-Cumpăna cu peste 279.000 de euro (63 din 95) şi Corneliu Baba cu aproape 292.000 de euro (44 din 58).
- Un tablou de Luchian, cel mai bine vândut pe piaţa de artă în 2013
Cea mai mare tranzacţie efectuată pe piaţa de artă din România în 2013 a fost cea a unei opere a pictorului Ştefan Luchian.
Pictura ‘Două fete’ a fost vândută la licitaţia Goldart, din aprilie, din Capitală la 300.000 de euro.
În clasamentul celor mai bine tranzacţionate lucrări în acest an se mai regăsesc: ‘Tufănele galbene’ de Luchian, adjudecată la 170.000 de euro la sesiunea aniversară a Artmark din decembrie ‘Artmark – După 5 Ani’, ‘Întoarcerea de la târg’ de Nicolae Grigorescu şi ‘Ulcică cu flori de câmp’ de Ioan Andreescu, cumpărate la o sesiune Artmark din luna mai, fiecare la preţul de 150.000 de euro.
În acest top se mai află tabloul ‘Costum verde de bal’ sau ‘Colombina în verde’ semnat de Nicolae Grigorescu, care a fost adjudecat la preţul de 142.000 de euro, la licitaţia de primăvară din luna martie organizată de Artmark.
În primele cele mai bine vândute lucrări la licitaţiile de artă din acest an se mai regăsesc: ‘Femei în parc’ de Ioan Andreescu, la 130.000 de euro (ianuarie, Artmark), ‘Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde’ de Victor Brauner, la 120.000 de euro (februarie, Artmark), ‘Tahitiană’ de Nicolae Tonitza, la 110.000 de euro (decembrie, Artmark), ‘Noapte bună!’ şi ‘Veneţiană’ (‘Putana’) de Nicolae Tonitza (iunie şi ianuarie, Artmark), la 90.000 de euro, respectiv la 75.000 de euro, ‘Clown’ de Ion Ţuculescu, la 60.000 de euro (martie, Artmark).
- Premiere
Printre premierele anului 2013 s-au numărat scoaterea la licitaţie în octombrie a steagul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu. Lotul, o piesă rară de colecţie, a fost scoasă la vânzare la preţul estimativ de 10.000 de euro de către un colecţionar din străinătate la licitaţia ‘România Regală’, organizată de Artmark în Capitală.
Drapelul, realizat din pânză de mătase şi broderie din fir de argint, reprezenta steagul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu. Partea centrală, realizată din pânză pictată pe ambele feţe, ilustrează apelul la protecţia divină prin invocarea unor figuri ale Panteonului ortodox, grupate în jurul Mântuitorului. Marginile steagului sunt decorate în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru.
Acest lot a fost retras din licitaţie la cererea Ministerului Culturii, care a solicitat să participe la procedura de achiziţie a acestuia.
‘Pe de o parte, datorită rugăminţii Ministerului Culturii de a-i da posibilitatea finalizării procedurilor interne şi obţinerii de fonduri pentru a participa la achiziţie, pe de altă parte, date fiind neclarităţile de ultimă oră cu privire la regimul juridic asupra proprietăţii steagului, casa a decis amânarea vânzării lotului’, au anunţat, la acea dată, reprezentanţii Artmark.
O altă premieră pe piaţa de artă din România a reprezentat-o punerea în vânzare a celebrei fotografii a echipajului misiunii Apollo 11 din 1969, cu astronauţii americani Neil Armstrong, Michael Collins şi Edwin E. Aldrin Jr, însoţită de semnăturile olografe ale acestora, care a fost adjudecată în noiembrie la licitaţia ‘Ştiinţe Ezoterice, inclusiv Extraterestria’ organizată de Artmark în Capitală, la preţul de 3.750 de euro.
La aceeaşi sesiune la preţuri ridicate au mai fost cumpărate: un plic filatelic cu semnătura olografă a astronautului Neil Armstrong, la 800 de euro, un vas decorativ cu scenă mitologică a Andromedei, la 1.000 de euro, lucrarea ‘Nereidă’ de Dimitrie Serafim, la 900 de euro, o sabie de vânătoare din secolul al XVIII-lea, la 800 de euro.
În schimb, cel mai valoros lot al licitaţiei, o piesă de muzeu, calificată de specialişti ca ‘raritate extremă’, aflată la graniţa dintre matematică, filosofie, ştiinţa militară şi ezoterism – ‘Academie de L’espee’ (preţ de pornire: 20.000 de euro), semnată de maestrul olandez al spadei, Gerard Thibault nu a fost adjudecată. Lucrarea a fost dedicată regelui Franţei Ludovic al XIII-lea şi conţine 57 de gravuri, datând din anul 1628.
După această licitaţie, Artmark a organizat şi sesiunea de ‘Postmodernism şi Contemporană’, printre loturile căreia s-au numărat şi patru lucrări semnate de Paul Neagu, unul dintre artiştii români apreciaţi în Marea Britanie.
Toate cele patru loturi au fost adjudecate. Astfel, sculptura în bronz ‘Open Monolith’ a fost cumpărată la 7.500 de euro, ‘Iris’, la 3.250 de euro, ‘The flying horse of Kensu’, la 1.200 de euro şi ‘Exhibition box’ la 500 de euro.
Operele lui Paul Neagu se află în numeroase colecţii şi muzee prestigioase din lume – printre care Tate Gallery din Londra, care a achiziţionat, în 2003, o arhivă de opere semnate de artistul român în anii ’70 -’80. Operele lui Paul Neagu se găsesc în spaţii publice diverse, de la Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti (sculptura ‘Crucea Secolului’) la Catedrala din Durham sau ţinuturi din sudul Chinei.
Tot la Artmark, la licitaţia ‘România Iluministă – Primele Lumini’, a fost adjudecat un exemplar foarte rar, de la 1734, al volumului cărturarului şi domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir ‘Istoria creşterii şi descreşterii Imperiului Otoman’. Lotul a fost cumpărat la preţul de 8.000 de euro, la licitaţia organizată de Artmark în Capitală.
Volumul de dimensiuni impresionante, conservând toate gravurile ediţiei, a fost cel mai important lot al sesiunii.
Redactată în limba latină între 1714 şi 1716, cartea a devenit remarcată după apariţia primei ediţii tipărite la Londra în 1734, în traducerea lui Nicolas Tindal, din care face parte şi exemplarul din licitaţia Artmark. Volumul cuprinde portretul autorului înfăţişat ca domn, planul oraşului Constantinopol şi 22 de portrete ale sultanilor, toate prezentate sub forma unor splendide gravuri. Pe fila de dinaintea titlului se află portretul domnitorului, realizat de gravorul Christian Fritzsch. Lista celor care s-au abonat pentru a primi un exemplar similar din prima ediţie cuprinde numele unor personalităţi politice şi culturale de prim rang.
În decembrie, la licitaţia organizată de galeria ARA Art în Capitală, au fost scoase în premieră la vânzare opere plastice realizate de poetul George Bacovia.
Cele trei lucrări plastice ale poetului George Bacovia, cerneală pe hârtie – ‘Beţivul’, ‘Dansul’ şi ‘Între clasa a III-a şi a IV-a’ – au fost adjudecate fiecare la 240 de euro.
Tot în decembrie a avut loc şi prima licitaţie a Casei Grimberg, care a înregistrat vânzări de peste 60.000 de euro, în timp ce loturile vedetă ale evenimentului – tablouri semnate de Corneliu Baba, Iosif Iser sau Nicolae Tonitza – au rămas nevândute.
La aproape o săptămână de la sesiune, casa anunţa, după negocierile finalizate post-licitaţie, că suma totală a vânzărilor s-a ridicat la 348.750 euro, cea mai scumpă operă de artă vândută fiind ‘Gladiole’ de Nicolae Tonitza, la 75.000 de euro. Printre lucrările adjudecate, organizatorii mai anunţau: ‘Peisaj cu şir de copaci’ de Camil Ressu (40.000 euro), ‘Dalii şi caiet oranj’ de Theodor Pallady (40.000 euro), ‘Femeie în grădină’ de Samuel Mutzner (20.000 euro), dar şi ‘Stânci la mare’ de Gheorghe Petraşcu (20.000 euro).
Seria sesiunilor din 2013 a fost încheiată de Licitaţia de Iarnă, Ediţie Aniversară ‘Artmark – După 5 Ani’, care, potrivit organizatorilor, a fost o reuşită deplină. Organizatorii au afirmat că licitaţia a înregistrat rezultate ce o clasează drept cea mai bună licitaţie a anului 2013 în România. Evenimentul, organizat la Ateneul Român în prezenţa a peste 600 de iubitori de artă, participanţi în sală şi online, a avut vânzări totale de 1.188.350 de euro.
În România există 15 case de licitaţii de artă în Bucureşti, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Cluj Napoca, Botoşani, Miercurea Ciuc.