Sari direct la conținut

Piata imobiliara din Oradea – in plina expansiune

Ager Press

Cu numai cateva luni inainte de visatul moment al aderarii la UE, municipiul Oradea pare a constitui cel mai autorizat “model-pilot” al evolutiei pietelor imobiliare in urmatorii ani.

Cu certitudine, beneficiul proximitatii maxime de granitele actuale ale Uniunii Europene este valorificat din plin de oradeni din numeroase puncte de vedere: al veniturilor locuitorilor, al pretentiilor lor calitative generate de cunostintele avansate privind politica rezidentiala din Occident, dar si al pozitiei autoritatilor locale, aflate cu cateva “lungimi” inaintea celor din restul tarii.

Situatia din Oradea este rezumata sintetic de Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact SA, antreprenor deosebit de activ pe plan local: “In imobiliar piata este intotdeauna locala. Exista anumite asemanari, dar si mari deosebiri.

Fiecare piata locala are in primul rand un aspect specific topologic sau geografic, apoi are o anumita putere de cumparare, exista o anumita specificitate a achizitiei, a preferentialitatii catre un anumit tip de locuire, catre un tip de investire in regie proprie, sau catre apelarea la serviciile unor firme calificate.

In mod cert, piata oradeana are in portofoliu apartamentele din blocurile vechi si casele mai vechi, iar in alta categorie apar casele noi si, in ultima vreme, chiar blocuri in zonele semicentrale, iar in zonele mai excentrice se anunta aparitia unor blocuri-turn”.

Din punct de vedere al preferintelor si al preturilor de pe piata, Oradea prezinta asemanari semnificative cu cea din alte orase mari, deoarece pretutindeni cererea depaseste cu mult oferta. “In momentul de fata piata imobiliara din Oradea este la cote relativ inalte, avand in vedere raportul dintre calitate si pret.

Spre exemplu, un apartament construit intr-un bloc din anii ’75 – ’80, intr-o zona semicentrala, se vinde la un pret de 50 de mii de euro pentru 60 de mp. Mi se pare foarte mult, avand in vedere ca, pentru construirea unei case in regie proprie, pretul ajunge undeva in jurul valorii de 400, maxim 500 de euro/mp, finisat.

Aceste preturi sunt influentate si de faptul ca cererea este cu mult mai mare decat oferta”, argumenteaza expertul imobiliar Valentin Catana de la agentia Casa Regal.

La randul sau, Dan Ioan Popp spune ca “e o piata contradictorie, pentru ca daca pe aceeasi piata coexista preturi atat de diferite la calitati diferite, ori este o lipsa de maturitate a pietei, ori o lipsa de informare.

Totusi, in Oradea exista oferte de case noi, de vile, chiar in cartierul Europa pe care-l dezvoltam in parteneriat cu primaria si unde pretul de vanzare se situeaza in jurul valorii de 500 euro, cu tot cu teren si TVA”.

Atrasi tocmai de aceasta cerere in expansiune continua, mai multi investitori si-au exprimat intentia de a dezvolta proiecte importante in municipiul de pe malul Crisului. Unul dintre aceste proiecte, care se bucura si de sustinerea conducerii Consiliului Judetean Bihor, prevede construirea unui numar de 4.000 de apartamente pe un teren situat in Calea Aradului.

Vorbind despre intentiile de dezvoltare ale acestui proiect, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Stefan Seremi, explica: “Suntem deja in faza in care am ales constructorul. Am vandut terenul care se afla in proprietatea Consiliului Judetean si nu se putea vinde decat prin licitatie, cu conditia de a se construi doar apartamente in bloc.

In momentul acesta, pe cele doua locatii – una pe Calea Aradului si una in zona Universitatii – se proiecteaza viitoarele apartamente, pentru care avem cel putin 9.000 de doritori”.

Intrebat daca exista vreo masura de garantare a pastrarii unor preturi scazute dupa

momentul finalizarii acestor apartamente, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor a

marturisit : “Nu putem sa stabilim un pret ferm. Pretul va fi stabilit pe piata libera, piata va dicta pretul, dar oricum nu cred ca va fi mai mult de 400 de euro/mp. Nu exista o clauza ferma in acest sens, dar din discutiile purtate cu constructorul si cu bancile care finanteaza acest, proiect pretul nu poate depasi acest plafon”.

In privinta asigurarii utilitatilor, Stefan Seremi afirma: “Consiliul Judetean a discutat cu Primaria, care va asigura foarte curand dotarea cu apa si canalizare. Fiind foarte aproape de locatie, practic se fac doar bransamentele la blocuri. Electricitate exista, iar gazul se va racorda, pentru ca se introduce acum in toata Oradea”.

Cat despre momentul predarii primelor apartamente, vicepresedintele Consiliului Judetean a declarat ca, in conformitate cu graficul stabilit “10 la suta ar trebui sa intre pe piata de anul viitor, iar in patru ani de zile ar trebui sa se termine toate cele 4.000 de apartamente”.

Experienta vest – europeana arata ca exista si istorii de esecuri in materie rezidentiala, atunci cand se lanseaza pe piata brusc un numar mare de apartamente. Francezii si belgienii au fost obligati ca dupa 20 de ani sa darame cartierele -dormitor.

De aceea, exista riscul ca si in Romania, marcata de experienta comunista, ideea de a construi blocuri-dormitor sa nu constituie obligatoriu un succes.

Tendintele secolului 21 arata clar ca a vorbi numai despre “apartamente pe metru patrat” poate fi o eroare, pentru ca populatia doreste intr-o proportie de pana la 50% constructii si amenajari publice, de genul zonelor comerciale, spatiilor verzi si zonelor de agrement, care justifica un pret mai ridicat pentru serviciile de care beneficiaza cetateanul.

Raspunsul vicepresedintelui Consiliului Judetean la o asemenea observatie este la obiect: “S-a facut un studiu si cel mai bun raspuns a fost cererea populatiei. Sunt 9.000 de cereri in Municipiul Oradea. Se vor construi 4.000 de apartamente, care reprezinta mai putin de jumatate decat cererea pe care o avem.

Sunt sigur ca aceste apartamente se vor vinde, mai ales ca se vor construi prin imprumut bancar si plata se va face in rate pe 25 de ani”.

Calin Raita, reprezentant al firmei Raicris, un alt investitor important in Oradea, declara: “In prezent derulam o investitie de trei ansambluri rezidentiale de ultima generatie. Ne-am gandit si la confortul cetateanului si am venit cu ideea de a face pentru fiecare apartament garaje subterane, piscina si parc.

Pe langa cele trei imobile, dorim sa construim pe circa 200 de hectare un ansamblu rezidential format din 3.000 de case la preturi care sa nu depaseasca suma de 50.000 de euro pentru 120-125 mp. De asemenea, intentionam sa construim 85 de blocuri, cu un numar de 3.400 de apartamente, cu

preturi intre 20.000 si 30.000 euro pe apartament”.

In concluzie, Oradea pare a fi in prezent piata imobiliara cea mai dinamica din Romania. Un merit incontestabil revine edililor locali, care au inteles ca parteneriatul public-privat ofera cele mai rapide cai pentru a satisface cererile tot mai numeroase, dar si tot mai sofisticate, ale cetatenilor.

Nu ne ramane decat sa speram ca acest exemplu se va extinde tot mai rapid, pornind din nord-vestul tarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro