Sari direct la conținut

Pietele bursiere din Golf deschid saptamana de tranzactionare in puternica scadere

HotNews.ro

Dupa ce bursa saudita a atins sambata cel mai mic nivel din ultimii patru ani, pietele financiare ale monarhiilor din Golf au deschis duminica saptamana intr-o devalorizare puternica, relateaza AFP.

Kuwait Stock Exchange, a doua piata araba ca importanta, dupa cea saudita, a inregistrat o scadere de 2,5%, in ciuda unui sprijin de doua miliarde de dolari acordat de stat pentru sustinerea sistemului bancar.

Indicele Dubai Financial Market (DFM) a coborat sub limita psihologica de 3.000 puncte, scazand cu 5,1%. Bursa din Dubai a fost marcata in principal de scaderea titlurilor gigantului imobiliar Emaar, care au pierdut 9,1%.

In incercarea de a limita pierderile, autoritatile din Dubai au decis sa reduca la 10% – fata de 15% – fluctuatiile permise in cursul unei zile de tranzationare.

Abu Dhabi Securities Exchange, a doua piata bursiera a Emiratelor, a dechis in scadere cu 4,3%, pe fondul devalorizarilor de 5,3% si 6% inregistrate de sectoarele imobiliar si, respectiv, energetic.

In Qatar, Doha Securities Market a inregistrat o scadere de 6,6% la deschidere, un timp ce, in Oman, Muscat Securities Market a cazut cu 4,2%, trecand sub pragul de 7.000 de puncte – cea mai mare devalorizare de la inceputul anului.

Bursele financiare ale monarhiilor petroliere din Golf au inchis saptamana, joia trecuta, pe verde, dupa ce inregistrasera pierderi masive in zilele precedente.

Sambata, in prima zi de tranzactionare a noii saptamani, Bursa Arabiei Saudite a inchis in pierdere de 6%, sub nivelul de 6.000 de puncte, cel mai mic din ultimii patru ani.

Economistii explica degingolada burselor din Golf prin panica generata de adancirea crizei financiare, principalele ingrijorari fiind legate de investitiile arabe in strainatate, estimate la circa 2.500 de miliarde de dolari.

„Economiile noastre sunt solide si evolueaza intr-un ritm rapid. Sistemul bancar este protejat si nu este foarte expus la sistemul bancar mondial. Ceea ce vedem in prezent este reactia investitorilor la criza mondiala. Este surprinzator sa vezi cazand cursul actiunilor unor companii solide, care realizeaza profituri excelente. Este vorba de panica si de lispa de incredere”, explica economistul saudit Ehsan Bu-Hulaiga.

Bursele din Golf sunt afectate si de reducerea preturilor la petrol, in conditiile in care statele din regiune exporta 16 milioane de barili zilnic.

In prezent, cele sase monarhii pierd zilnic circa un miliard de dolari in comparatie cu veniturile din luna iulie, cand petrolul era cotat la 147 de dolari pe baril.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro