Sari direct la conținut

Pizza e gata, pare bună, dar nu e încă la cuptor! Hidroelectrica și listarea pe bursă

HotNews.ro
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

Există o companie, dar să ne imaginăm că este o pizza. O pizza gata să fie băgată la cuptor care promite să fie gustoasă. Însă, din cauza patronului restaurantului, bucătarul o tot duce până la cuptor, apoi o pune înapoi pe masă. Compania este Hidroelectrica, iar coacerea sa este listarea pe bursă. Practic, Hidroelectrica are tot ce-i trebuie acum pentru a fi listată, poate mai puțin acea voință. Se pare că undeva lipsește. Asta deși listarea ar duce la bunăstare pe termen lung pentru mediul economic și populație.

Bucătarul stă de multă vreme cu pizza pe paletă pentru a o pune la copt. Tot pregătește cuptorul, îi verifică temperatura și când se mai uită la pizza, constată că cineva tot „fură” ba puțin cașcaval, ba puțin salam, poate și vreo două măsline.

Între timp, mare parte din această problemă a dispărut, după insolvența companiei ce a durat cinci ani. Dar ce faci când, tot așteptând semnalul șefului, care întârzie, pizza se strică? Taman acum, când e numai bună.

În Parlament a fost adoptată o lege ce a fost trimisă la președintele Iohannis pentru promulgare. Ea prevede ca listările acțiunilor deținute de stat să fie întrerupte pentru o perioadă de doi ani. Pare mai mult că se dorește amânarea listării Hidroelectrica.

E adevărat, acum piața de capital (cuptorul) poate nu mai are același foc, dar deja a recuperat foarte mult din terenul pierdut imediat după izbucnirea pandemiei. De aceea, este înțelept să păstrăm opțiunile deschise. Piața este deja pe o traiectorie de revenire. Prea rapidă, ar spune unii. Imposibil de anticipat perfect, după cum bine știm cu toții. Însă este o certitudine: cei doi ani de blocare a listărilor prevăzuți de lege nu sunt în folosul nimănui.

Dacă evoluția pieței va permite, atunci Hidroelelctrica și economia românească ar putea beneficia de oportunitățile listării. Mai mult, piața de capital va atinge un prag pentru atragerea mai multor investitori. Sau, cum s-ar spune, o pizza bună nu doar va mulțumi clienții din restaurant, dar va atrage și noi clienți pe viitor.

Proiectul de lege trimis spre promulgare e ca și cum cineva bate la ușa restaurantului și îi cere bucătarului să nu bage pizza la cuptor acum, însă nu-i dă niciun argument. Practic, întârzie listarea pentru doi ani, dar fără argumente solide.

Nici din zona guvernamentală pare că nu se dorește prea curând listarea. Ministerul Economiei dorește introducerea activelor CEZ în Hidroelectrica. La prima vedere pare a fi o idee bună achiziționarea unor active dar… poate că nu e chiar așa. Pare că vor să facă compania un fel de mamut dintr-o dată, dar picioarele nu pot susține toată greutatea. Se va mișca foarte greu și va apăsa în jos.

E ca și cum patronul restaurantului ar intra pe ușă și ar spune: STOP! Adică mai ținem pizza pe blat câteva momente ca să pună el un pumn de zahăr deasupra. Se gândește că dacă e și dulce, e mai gustoasă. Bineînțeles că o va distruge.

Clienții, pardon, investitorii vor „taxa” astfel de lucruri. Nu cred că-și permite cineva un eșec al listării.

Mai mult, un proces de introducere a activelor CEZ va întârzia listarea. Și peste toate astea, trebuie să se îndatoreze pentru acest lucru.

Cât de interesantă va mai fi atunci pentru investitori?

Acum bucătarul ce să facă? Stă și el, așteaptă să vadă cu ce idei mai vin cei de sus.

E clar că listarea nu va avea loc anul acesta, dar ar trebui măcar să fie pregătită, astfel încât în „secunda doi”, când condițiile de piață sunt favorabile listarea să poată avea loc cu succes.

Pierde România (restaurantul) dacă după revenirea piețelor lăsăm să treacă iarăși perioade lungi. Atingerea statutului de piață emergentă, conform criteriilor companiei de analiză și rating MSCI care sunt urmărite de majoritatea investiorilor internaționali, va atrage investiții consistente pe piața de capital din România pentru acțiunile companiilor din țara noastră. Mai pe înțelesul tuturor, odată ce piața de capital din România va fi inclusă în categoria piețelor emergente, cu mult mai mulți investitori vor analiza și vor investi în companiile listate pe bursa de la București. Prin urmare, piața de capital românească va crește, se va dezvolta și va deveni un pilon important al economiei, fapt de care va beneficia toată lumea.

Pe termen lung dezvoltarea pieței de capital se traduce în bunăstare: mai mulți bani pentru companiile din piața de capital, apoi pentru partenerii acestora și, în final, pentru angajați. E un proces de durată, nu se întâmplă peste noapte, dar trebuie început.

Cu alte cuvinte, pizza trebuie băgată la cuptor, în felul acesta toată lumea are de câștigat. Bineînțeles, la momentul oportun, când cuptorul ajunge la temperatura optimă. Pentru aceasta trebuie să fim flexibili, să nu creăm alte blocaje și să avem grijă să nu diminuăm valoarea Hidroelectrica între timp. ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro