Sari direct la conținut

Planul de relansare economică: Investiții de peste 12 miliarde euro în energie / Cel puțin un reactor va fi construit până în 2030

HotNews.ro
Energie, Foto: HotNews / C.P.
Energie, Foto: HotNews / C.P.

​Pentru următorii cinci ani sunt programate în sectorul energetic investiții estimate la 12,48 miliarde de euro, potrivit planului de relansare economică. În mare parte sunt investiții în producerea de energie curată. Actualul executiv a renunțat la proiectele megalomane, vechi de zeci de ani, nefezabile și imposibil de făcut, rostogolite de fiecare guvernare, cum ar fi Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole.

În luna ianuarie, ministrul economiei Virgil Popescu spunea într-un interviu pentru HotNews.ro că proiecte ca hidrocentrala de la Tarnița- Lăpuștești sau hidrocentrala de pe Dunăre de la Turnu-Măgurele nu vor primi niciodată avize de mediu și blochează strategia energetică.

De asemenea, nu mai este dată ca sigură construirea a două reactoare, ci este prevăzută cel puțin o unitate până în 2030. Reamintim că recent Guvernul a eliminat o companie chineză din negocierile pentru construirea reactoarelor 3 și 4, negocieri care durau de cinci ani.

  • Ce investiții sunt programate pentru perioada 2020 – 2025

Energie verde: parcuri eoliene onshore și offshore (2x300MW) – 4,6 mld. lei; noi capacități de producție hidro (Retezat, Vidraru, Mărișelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.) – 1,6 mld. lei.

Investiții strategice Romgaz în valoare de 15,69 mld. lei: centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia și Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacități energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galați, etc.).

Plan de restructurare și decarbonare 2020 – 2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A în valoare de 7,2 mld. lei. CE Oltenia urmează să investească în producerea de energie regenerabilă și în energie pe bază de gaze, în condițiile în care trebuie să renunțe la cărbune.

Creșterea capacității de producție a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puțin o unitate până în 2030 și prelungirea duratei de operare a Unității 1 cu încă 30 de ani.

Creșterea capacității liniilor de transport a energiei electrice și de interconexiune transfrontalieră – cca. 4,6 mld. lei.

Investiții în sistemul național de transport al gazelor naturale și pentru interconectarea cu sistemul internațional de transport – cca. 9 mld. lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro