Planul național de combatere a cancerului, aproape de finalizare: diagnostic precoce, standarde de calitate în tratarea pacienților, acces la medicamente și aparatură medicală
Planul Național de Combatere a Cancerului, aflat în acest moment în lucru în Parlament, este în curs de finalizare în perioada următoare, a anunțat luni Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul dezbaterii „Politici și strategii în managementul oncologic / controverse”.
Lupta împotriva cancerului este o prioritate absolută la nivel european, odată cu lansarea de către Comisia Europeană a Planului European de Combatere a Cancerului. Toate țările Uniunii Europene vor fi obligate ca, dacă au un plan de luptă împotriva cancerului, să îl updateze, iar cele care nu au, să construiască în următorii ani un astfel de plan, cu obiective clare și alocare bugetară aferentă, a declarat luni europarlamentarul Cristian Bușoi, în cadrul dezbaterii „Politici și strategii în managementul oncologic / controverse”, organizată de Revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.
România are în acest moment un Program Național de Cancer la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin care sunt decontate o parte din tratamente și analize, precum și câteva programe de prevenție la nivelul Ministerului Sănătății.
„Noi avem în acest moment fragmente din ceea ce înseamnă o abordare integrată”, a arătat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul dezbaterii, subliniind că este necesară o abordare integrativă. „Fără o abordare comună, vom avea ceea ce avem și acum. Câteva modele de succes, dar nu la nivel național. Este important să găsim o formulă prin care pacienții să aibă acces la servicii medicale oriunde în România.”
România trebuie să își construiască un plan veritabil de cancer în perioada următoare. „Putem reduce inegalitățile și putem progresa, dar nici celelalte țări nu stau pe loc și vor îmbunătăți și mai mult standardele de calitate în tratarea pacienților cu cancer. Important este ca în România să se vadă o diferență, un progres în următorii 5 ani”, a declarat în cadrul dezbaterii europarlamentarul Cristian Bușoi, subliniind că pentru lupta împotriva cancerului sunt disponibile și fonduri europene.
La rândul său, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare asociație de pacienți din România, speră ca Planul Național de Combatere a Cancerului să fie un proiect pilot și pentru alte patologii, în țara noastră.
La nivel european, lupta împotriva cancerului este o prioritate absolută, iar Planul European de Combatere a Cancerului se bazează în primul rând pe prevenție. Se dorește ca până în anul 2040, mai puțin de 5% din populația UE să fumeze sau să folosească produse din tutun. Alte obiective sunt reducerea consumului de alcool, o dietă sănătoasă și reducerea poluării mediului, a explicat europarlamentarul Cristian Bușoi.
„Toate țările UE vor fi obligate să își updateze, dacă au deja un plan de luptă împotriva cancerului, iar cele care nu au, să construiască un astfel de plan, cu obiective clare și alocare bugetară aferentă”, a afirmat Cristian Bușoi.
„Aici vorbim despre diagnosticul precoce, stabilirea unor standarde în ceea ce privește tratarea bolnavilor cu cancer, echipamentele și aparatura necesară și personalul medical, accesul la medicamentele esențiale și la inovație – atât în ceea ce privește medicamentele, cât și dispozitivele medicale. Trebuie acordată mai multă atenție și îmbunătățirii vieții supraviețuitorilor de cancer”, a adăugat Cristian Bușoi.
Nu în ultimul rând, serviciile de paliație „ar trebui să fie mult mai bine organizate, să li se poată asigura bolnavilor o situație demnă și să primească până în ultima clipă îngrijirile de care au nevoie”, a arătat europarlamentarul.