Sari direct la conținut

Plenul reunit a votat componenta comisiei SRI; Adrian Tutuianu, propus sef al comisiei/ Comisia SIE se amana

HotNews.ro
Plenul reunit a votat componenta comisiei SRI; Adrian Tutuianu, propus sef al comisiei/ Comisia SIE se amana

ACTUALIZAT Plenul reunit al parlamentului a votat componenta comisiei de control al activitatii SRI si a decis sa amane constituirea comisiei de control al activitatii SIE. Senatorul PSD Adrian Tutuianu, fost presedinte al CJ Dambovita, a fost votat presedintele comisiei SRI.

Dupa vot, fiecare membru a depus juramantul in care afima ca nu a facut parte din fosta Securitate sau dintr-un serviciu secret.

18.40: Se anunta votul pentru fiecare membru. Singurul membru pentru care nu exista niciun vot impotriva este Manuel Costescu – 368 voturi „pentru”. Restul membrilor au primit 366 voturi „pentru” si doua impotriva sau 367 „pentru” si unul impotriva.

Pentru Tutuianu ca presedinte: 366 voturi „pentru”, doua impotriva.

17.40 Se voteaza comisia SRI. Votul este secret cu buletine.

UPDATE 17.30 Se discuta urmatorul punct pe ordinea de zi – ancheta desfasurata de comisiile de buget privind bugetul pe anul 2016.

Ancheta a fost votata cu 248 voturi „pentru” si 102 „impotriva”.

UPDATE 17.15: Se fac propunerile pentru comisia SRI.

PSD: Tutuianu Adrian, presedinte (senator), Babus Radu (deputat), Nasra Gabriel (deputat), Fedorovici Doina (senator).

PNL: Raluca Turcan: PNL va propune sa operam o modificare ca in comisia SRI sa fie Cezar Preda (deputat) si Chirtes Ioan (senator).

Turcan precizeaza ca PNL a votat impotriva amanarii votului pentru ca exista o negociere si o cutuma ca sefia comisiei SIE sa revina opozitiei, respectiv PNL (PNL urma sa il propuna pe Cezar Preda ca presedinte al comisiei SIE).

ALDE: Marian Gheorghe Cupsa (vicepresedinte al comisiei).

USR: Manuel Costescu (deputat).

UDMR: Verestoy Attila (senator, secretar al comisiei)

PMP nu are dreptul la un membru in comisii, iar Robert Turcescu ia cuvantul afirmand ca PMP protesteaza si paraseste sala de plen, aczuand un „abuz” si o „mascarada”. Replica lui Tariceanu, care conduce sedinta: „Jos mascarada, jos abuzul!”

UPDATE 17.13:Plenul reunit a inceput cu peste o ora intarziere, dupa ce in biroul presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea au avut loc mai multe discutii cu liderii ALDE dar si cu liderul PNL Raluca Turcan. S-a propus in plen sa se amane alcatuirea comisiei SIE pe motiv ca nu au fost propuneri facute si de la Senat, ci doar de la Camera Deputatilor. Propunerea a fost facuta de Eugen Nicolicea si a trecut cu 294 voturi pentru si 88 impotriva.

Sedinta va incepe in scurt timp.

Comisia comuna permanenta a Camerei si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI va avea 9 membri, iar comisia aferenta pentru controlul parlamentar asupra activitatii SIE – 5 membri.

PNL a anuntat ca il propune pe Cezar Preda, membru in comisia SRI in legilatura trecuta, la sefia comisiei SIE, iar presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat luni ca exista un protocol semnat cu celelalte partide parlamentare potrivit caruia liberalilor le revine sefia comisiei.

„Au fost negocieri. Exista, de asemenea, un protocol asumat de catre toate partidele parlamentare si pe acel protocol PNL ii revedea presedintia comisiei SIE. Aseara, au spus consilierii, domnul Dragnea a transmis ca doreste sa ia totul. Ce e drept, intr-o ‘democratie’ de tip feudal poti sa iei toate institutiile si sa domini totul in Parlament, in logica majoritatii. Ar fi regretabil. S-ar comporta exact ca o armata rosie care vine si cucereste Parlamentul. Cred ca ar fi corect ca PNL, care este al doilea partid ca marime, sa detina presedintia unei comisii speciale”, a spus Turcan, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta Comisiei de unificare a PNL.

Ea a precizat ca, in cazul in care sefia comisiei SIE va reveni PNL, liberalii il propun pe Cezar Preda.

„Daca vom obtine presedintia comisiei SIE presedinte propus si validat in grupurile parlamentare va fi domnul Cezar Preda si de asemenea vom avea doi membri in Comisia SRI, daca aceasta negociere se mentine. Daca PSD s-a schimbat si pe principiul castigatorul ia totul, atunci vom reactiona ca atare”, a aratat Turcan.

Ea a mentionat ca PNL ii propune in comisia pentru controlul SRI pe Razvan Sorin Prisca si pe Ioan-Cristian Chirtes.

Pe de alta parte, potrivit Mediafax, PSD ar urma sa forteze numirea si presedintelui acestei comisii, iar numele vehiculat este cel al deputatului Mihai Weber.

Surse politice au precizat luni ca ALDE il va propune la randul sau pe Calin Popesu-Tariceanu la sefia comisiei SRI, iar daca nu va fi acceptata propunerea ar urma ca Tariceanu sa fie membru simplu in comisie.

***

Dragnea a declarat duminica, la Antena 3, ca directorul SRI Eduard Hellvig trebuie chemat de catre Comisia de control al SRI la audieri pentru a verifica dezvaluirile facute in ultima vreme cu privire la Florian Coldea.

„Eu nu stiu foarte multe lucruri despre Florian Coldea, dar, din ce am mai citit, din ce am mai auzit, din ce am mai discutat cu unii si cu altii in ultima perioada, in ultimii 2-3 ani, ce pot spune despre el, din ceea ce stiu eu, este un foarte bun profesionist. Nu stiu cata mana de fier sau de catifea are Eduard Hellvig, dar eu cred ca el a avut o relatie de colaborare si o relatie de serviciu foarte buna cu domnul Florian Coldea. Nu stiu ce va face domnul Coldea, daca va reveni pe functie, daca nu va reveni, sunt tot felul de discutii, numai ei si presedintele Iohannis stiu, probabil. Dincolo de asta, ce consider eu ca nu e bine pentru statul roman este scandalul care a fost generat de aceste dezvaluiri. O consecinta este suspendarea domnului Coldea, dar scandalul in sine afecteaza credibilitatea SRI, care este unul din pilonii importanti pentru stabilitatea si securitatea nationala. Toata lumea spune ca SRI, ca si SIE de fapt, ca si Ministerul de Interne ca si DGIPI, ca si alte structuri, trebuie sa fie foarte bine structurate si stabile si sa se bucure de prestigiu intern si international. SRI face parte dintr-o retea de servicii de informatii cu partenerii nostri din NATO si nu numai foarte importanta si schimbul de informatii nu trebuie sa fie afectat de acest scandal”, a spus Dragnea, la Antena 3.

„S-a discutat mult daca noua Comisie SRI ar trebui sa ancheteze aceste lucruri. Dupa parerea mea, noua Comisie SRI trebuie sa faca acest lucru, trebuie sa il cheme la audieri pe domnul Hellvig, cred ca si dumnealui isi doreste lucrul acesta pentru ca orice neanchetare, daca pot spune asa, nu face decat sa umfle foarte mult acest mister, aceasta lipsa de informatii, lipsa de cunoastere. O audiere si o verificare fara patima, dar facuta foarte serios si foarte profesionist este in beneficiul tuturor, si al institutiei si al Parlamentului, si al opiniei publice si al statului. Cred ca in Comisia SRI domnul director Hellvig va avea posibilitatea, intr-un mediu oficial si institutional, sa raspunda la intrebari si sa lamureasca multe lucruri care trebuie lamurite. Asta este un scandal care trebuie nu inchis, in sensul de bagat sub pres, trebuie lamurit si mers mai departe, institutia este mult prea importanta”, a mentionat presedintele Camerei Deputatilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro