Sari direct la conținut

Poezia de ocara a lui Boehmermann – intre prost gust si libertate de exprimare. Merkel scade in sondaje pentru ca il "preda" justitiei pe actorul german de cabaret

HotNews.ro

In literatura exista o aproape infinita ingaduinta fata de licentiozitate. Tot asa si in satira, s-ar zice, in virtutea liberei si artisticei exprimari a unui disconfort fata de cineva. Pana aici, totul e OK, in teorie. E OK si ca un cabaretist german se leaga de un presedinte turc recunoscut pentru nerespectarea multor valori democratice si aflat pe cel mai scurt drum spre dictatura. Mai putin OK este ce palma da Jan Boehmermann satirei, de care isi bate joc, coborand-o la nivelul de sub centura.

Peste noapte, cu porcariile sale din „Critica de ocara” (Schmaehkritik) la adresa lui Recep Erdogan, difuzata de ZDF si ajunsa virala pe net, el a ajuns star si a creat o intreaga dezbatere despre libertatea de exprimare. Iar acum, el e liber la cercetare de catre procuratura germana, cu girul lui Merkel, pe care acest gest o cam costa la popularitate.

Potrivit unui sondaj de opinie Emnid, initiat de Bild am Sonntag, doua treimi dintre respondenti s-au pozitionat contra deciziei cancelarului Angela Merkel de a lasa justitia sa decida daca satira lui Jan Boehmermann e calomnioasa si cu iz penal. Vorbim nu despre o fapta oarecare, ci de un adevarat act de lezmajestate la adresa unui presedinte de stat strain. Incriminarea o pot face procurorii germani in virtutea unui paragraf de lege controversat si care era mai demult in discutie sa fie abrogat.

Iata insa ca paragraful 103 din Codul Penal german e inca in functie, el referindu-se la „jignirea unui sef de stat strain”. Pe baza acestui paragraf, daca intr-adevar cazul ajunge in instanta si Boehmermann va fi condamnat, il pasc trei ani de inchisoare, in cel mai rau caz.

Decizia guvernului condus de Merkel de a permite o urmarire penala nu inseamna insa ca, automat, se va ajunge in instanta, a spus luni Klaus Hempel, un jurnalist specializat pe probleme de drept, din redactia postului TV SWR. Procuratura din Mainz, care cerceteaza cazul, trebuie acum sa verifice daca e vorba intr-adevar de „o jignire”, sau nu. „Daca aceasta este de parere ca da, atunci se ajunge in instanta – daca nu, atunci ancheta se va inchide”, a explicat Hempel.

Ridicolul in acest caz este ca Boehmermann este acuzat pe baza unui paragraf de lege programat deja sa fie abrogat, incepand cu anul 2018. Declaratia a fost facuta vineri, de catre Angela Merkel. Mai poate profita de aceasta „indulgenta” comediantul german? Da, daca pana atunci el nu este condamnat cu decizie definitiva, a explicat jurnalistul SWR. In cazul autosesizarii procuraturii germane, daca totusi se ajunge la un proces si o sentinta, lucrurile ar putea sa se rezolve relativ lejer, crede Hempel: eventual, printr-o amenda „de dimensiuni mici”.

Problema este insa ca, dincolo de actul de „lezmajestate” la adresa unui presedinte de stat, reglementata prin articolul de lege sus-numit si care e „pe duca”, impotriva lui Boehmermann a depus plangere si Recep Erdogan, presedintele Turciei vizat in satira. Este vorba de o fapta reglementata de paragraful 185 din Codul Penal german, care se refera la injurii aduse oricarei persoane private. De acest paragraf se prevaleaza Recep Tayyip Erdogan, care prin avocatul sau a facut plangere in nume personal, impotriva lui Boehmermann.

Sunt voci care o acuza pe Merkel ca a dat unda verde urmaririi penale a comediantului german (n. r. in varsta de 35 de ani, este si moderator radio-TV, jurnalist si autor de carti). Spiritele sunt oricum incinse in Germania, din cauza problemei refugiatilor si a temerilor reactivate, de islamizare a tarii, care au avut un apogeu si in anii 80, cand se dorea stoparea aducerii de muncitori-oaspeti din Turcia. Acesti turci „mai vechi”, in mare parte integrati in societatea germana, isi au si ei, intre timp, politicienii si cabaretistii lor.

Intr-o disputa televizata, s-a vazut cum cetatenii de origine turca din Germania au si ei pareri impartite legate de legitimitatea transmiterii de catre a doua televiziune de stat germana a unei satire atat de porcoase la adresa unei persoane. De fapt, recitalul lui Boehmermann a fost retras din circulatie de ZDF. Insa el continua sa circule, chiar si in traduceri (engleza, franceza, poloneza, etc.) pe net. In varianta romaneasca, textul „Schmahkritik ¬ Ein Gedicht von Jan Bohmermann (fur Erdoan)” ar fi cam asa:

Critica de ocara – O poezie de Jan Boehmermann (pentru Erdogan)

Prost de-mpunge, las si incuiat

E presedintele Erdogan

Chestia lui pute mai rau ca kebabul

Chiar si o b.. ina de porc miroase mai bine

El e barbatul ce bate fetele

Purtand masti de cauciuc

Cel mai tare ii place sa f… caprele

Si sa oprime minoritatile

Sa-i calce pe kurzi, sa-i pocneasca pe crestini

Pe cand se uita la pornografie cu copii

Si chiar seara, in loc sa doarma

Face fellatio cu o suta de oi

Da, Erdogan e pe deplin

Un presedinte cu p… mica.

Pe cand tot turcul sufla-n flaut

Scroafa proasta are c…e crete

De la Ankara pana-n Istanbul

Stie oricine ca barbatul asta-i homosexual.

Pervers, paduchios si zoofil

Recep Fritzl Priklopil.

Capul tot asa gol ca si ouale lui,

E star la toate chefurile Gangbang

Pana ustura p… la pisare

Asta e Recep Erdogan, presedintele turc.

Din punct de vederea artistic, satira lui Boehmermann e nula. Din punct de vedere al eficacitatii unui text, ea a avut un efect nesperat probabil nici de autor. Nu s-a creat un curent de opinie „Je suis Boehmermann”, cum a fost „Je suis Charlie”, caci identificarea lumii cu cele spuse de cabaretistul german nu s-a produs 1:1, nici fara discernamant si simt artistic. Cu toate astea, din nou s-a atins un nerv, care se pare ca e extrem de sensibil in Europa de azi: teama de islamizare, de un autocrat turc care impune regulile jocului in problema refugiatilor, ca si in redefinirea granitelor UE.

Iar Merkel ii da prea usor apa la moara, cred o serie de politicieni germani si multi cetateni care o sanctioneaza prin dezaprobari facute publice prin sondajele de opinie. O intrebare merita totusi a fi pusa: oare l-ar fi deferit Merkel pe Boehmermann justitiei si daca poezia prin care acesta „l-a facut varza” pe Erdogan era ceva mai putin desantata, ca sa nu spunem porcoasa de tot?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro