Polemică în Marea Britanie: Ministrul de interne acuză poliţia de părtinire în gestionarea protestelor. Suella Braverman vrea interzicerea unui marş pro-palestinian
Deţinătoarea portofoliului de interne Suella Braverman, o obişnuită a declaraţiilor controversate, a provocat o nouă polemică joi după ce a acuzat poliţia de atitudine părtinitoare în gestionarea manifestaţiilor, cu două zile înainte de un marş pro-palestinian care şi-ar dori să fie interzis, relatează France-Presse și Agerpres.
Într-un articol de opinie publicat în ziarul The Times, titulara postului, foarte conservatoare, a apreciat că responsabilii poliţiei par să aibă „favoriţii lor” şi aplică un „dublu standard”.
De mai multe zile guvernul conservator şi-a afişat ostilitatea faţă de marşul pro-palestinian prevăzut să aibă loc sâmbătă, premierul Rishi Sunak estimând că acesta este „lipsit de respect” faţă de comemorările armistiţiului Primului Război Mondial, care au loc chiar în acest weekend.
Miercuri, prim-ministrul a pus presiune pe poliţia londoneză, care a refuzat să interzică manifestaţia. El l-a convocat pe şeful poliţiei, Mark Rowley, şi a avertizat că-l va face „responsabil” pentru eventuale tulburări.
„Mulţimile pro-palestiniene sunt ignorate când încalcă legea”
Suella Braverman a calificat manifestaţia drept un „marş al urii”. „Nu cred că aceste marşuri sunt pur şi simplu un apel la ajutor pentru Gaza”, a insistat ea în articolul ei, afirmând că unii organizatori „au legături cu grupuri teroriste, între care Hamas”.
„Manifestanţii de dreapta şi naţionalişti care comit agresiuni se lovesc în mod just de un răspuns sever, dar mulţimile pro-palestiniene care afişează un comportament aproape identic sunt în bună măsură ignorate, chiar atunci când ele încalcă legea cu claritate”, a mai estimat ea.
„Am discutat cu poliţişti şi foşti poliţişti care au remarcat acest dublu standard”, a adăugat ea.
Suella Braverman, acuzată că „depăşeşte limitele”
Declaraţiile ministrului de interne, care a provocat deja indignare în urmă cu câteva zile afirmând că unele dintre persoanele fără adăpost trăiesc în stradă „ca alegere de viaţă” sau cu un discurs foarte dur privind imigraţia, au provocat un val de reacţii.
Tom Winsor, fostul şef al organismului însărcinat cu supervizarea acţiunii poliţiei în ţară, a declarat la BBC că afirmaţiile sale sunt „fără precedent” şi că ministrul „depăşeşte limitele”.
„Suella Braverman este scăpată de sub control”, a afirmat la rândul ei deputata opoziţiei laburiste Yvette Cooper, care răspunde de chestiunile de securitate, pe reţeaua de socializare X, criticând „tentativa periculoasă de a submina respectul faţă de poliţie într-un moment sensibil (…) şi de a inflama tensiunile comunitare”.
După atacul criminal al Hamas asupra Israelului de pe 7 octombrie şi represaliile masive israeliene în Fâşia Gaza, la Londra au avut loc mai multe marşuri, în general într-o atmosferă de calm, chiar dacă poliţia a arestat 188 de persoane.
Citește și: