Politic Show: Ce are Romania de impartit cu Rusia dupa aderarea la NATO; Politica cutitelor infipte in spate. Ce soarta au fostii presedinti de partide din Romania; Dezbaterea cresterii TVA, amanata de senatorii din Comisia pentru buget
Boc combate cu statutul tensiunile din PDL. Dupa o repriza de reprosuri ale parlamentarilor la adresa ministrilor, Emil Boc a fost „bagat in sedinta”, luni seara, si de liderii conducerii centrale a PDL. Intentia premierului de a-i pune la punct pe razvratitii PDL s-a transformat, sustin surse din partid, intr-o dezbatere generala despre cine face mai rau partidului: Cristian Preda si Sever Voinescu, sau ministrii care dau semne de „independenta” in guvern: Sebastian Vladescu, Mihai Seitan si chiar Gabriel Oprea. Pe de o parte, Boc s-a plans ca este atacat gratuit de mai nou-venitii in PDL, care nu respecta disiplina de partid, fapt care ar duce prejudicii. De cealalta parte o serie de lideri ai democrat-liberalilor, nemultumiti de scaderea din sondaje, au sustinut, potrivit surselor citate, ca problemele vin de la guvern, unii ministri cum ar fi Vladescu, Seitan sau Oprea facand declaratii care trag in jos partidul, scrie EVZ.
Ce are Romania de impartit cu Rusia dupa aderarea la NATO. Retinerea pentru „spionaj” si expulzarea lui Gabriel Grecu, urmata imediat de expulzarea de catre partea romana a secretarului I al ambasadei ruse, Anatoli Akopov, aprinde conflictul inghetat dintre interesele celor doua state in regiune. Intr-un documentar difuzat de televiziunea publica rusa Rossiya 1 se afirma ca serviciile de informatii romane nu pot avea decat o singura tema de interes la Moscova: prezenta trupelor ruse in Transnistria. Totodata, FSB sustine ca Grecu – care a ajuns ieri in tara – ar fi preluat reteaua predecesorului sau, Dinu Pistolea, care incercase sa obtina din partea aceleiasi surse rusesti – misteriosul „cetatean M – informatii compromitatoare despre liderii politici ai Transnistriei. Daca este asa, atunci Serviciul de Informatii Externe este o adunatura de amatori. Pentru ca nu este deloc clar motivul pentru care spionii romani ar trebui sa caute informatii despre trupele rusesti din Transnistria la Moscova, in loc sa le obtina din… Transnistria, anunta Romania Libera.
Politica cutitelor infipte in spate. Ce soarta au fostii presedinti de partide din Romania. Partidele politice romanesti, in loc sa se modernizeze, fac pasi inapoi. Daca urmarim ce se intampla intr-un partid dupa un congres de alegeri, observam ca fanariotismul este in floare. „Este interzis sa interzici! Delictul de opinie nu poate fi sanctionat intr-un partid democratic si intr-o tara democrata. Forta opiniilor dlui Geoana, atata timp cat dansul nu mai este parte a conducerii partidului, nu este decat forta unuia dintre membrii partidului”. Aceasta declaratie a fost data marti presei de europarlamentarul PSD, Adrian Severin, el contestand astfel vehement sanctiunea data de conducerea social-democratilor impotriva fostului presedinte al partidului, Mircea Geoana. Reamintim, luni, fostului lider al PSD, care este in acelasi timp al doilea om in stat, i s-a interzis pe o perioada de sase luni sa se mai exprime in legatura cu politica partidului, in caz contrar el urmand sa fie exclus din gruparea social-democrata, informeaza Puterea.
Dezbaterea cresterii TVA, amanata de senatorii din Comisia pentru buget. Senatorii din Comisia pentru buget au amanat discutia despre cresterea TVA, din lipsa de cvorum. Nici macar parlamentarii opozitiei, care au propus dezbaterea subiectului nu au venit la sedinta. La sedinta au venit doar cinci senatori. Printre acestia, presedintele Comisie pentru buget, Ion Ariton (PDL), doi senatori PNL si doi de la PSD. Din Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat fac parte 11 senatori, dintre care patru PDL, patru PSD si trei PNL. Pe ordinea de zi a sedintei de astazi figurau nu mai putin de 19 puncte, potrivit site-ului institutiei. Printre acestea se numarau si adoptarea unor masuri financiare, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar fiscale, propunere legislativa pentru instituirea impozitului anual asupra averii, precum si unele propuneri legislative pentru modificarea Codului Fiscal, scrie EVZ.
In editorialul „Maimutoii si partidele”, Cristian Ghinea scrie: „Daca va uitati pe Discovery la documentarele cu viata sociala a maimutelor, veti vedea ca, atunci cand un nou sef se instaleaza la un grup de bipede, ceilalti maimutoi trebuie sa plece capul spasiti, sa nu-l priveasca pe sef in ochi, iar daca acesta este chiar nervos, ritualul de supunere presupune si ceva gesturi care includ organele sale genitale, ca sa ma exprim elegant pentru a nu oripila persoanele sensibile. Ei bine, cam asa pricep eu aducerea la ordine a lui Mircea Geoana de catre Victor Ponta. Noul lider avea nevoie de autoritate si si-a gasit victima, pe care o da drept exemplu. E un sacrificiu simbolic al lui Geoana pe altarul noii conduceri. Amanuntele sunt cu atat mai uimitoare cu cat Ponta a pornit conflictul. Declaratiile sale din Evenimentul Zilei au fost devastatoare: „Mircea Geoana e, din pacate pentru noi, imaginea esecului, a compromisului, a infrangerilor si a umilintelor. Ceea ce ne deranjeaza cand mai iese din cand in cand in fata nu este ca nu e de acord. Normal ca nu e, daca nu e el. Ci faptul ca ne readuce aminte de acele vremuri triste”. Oricum ai lua-o, acesta este un atac sub centura care nu i-a lasat lui Geoana alta sansa decat sa riposteze”. Integral in Romania Libera.