Sari direct la conținut

Politic Show: Ce i-a spus Ion Iliescu lui Victor Ponta la sedinta; "Dalmatienii" care conduc partidele. 9 lideri PSD si dosarele lor penale; Va ocoli premierul ordonanta propriului Guvern?

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Ce i-a spus Ion Iliescu lui Victor Ponta la sedinta. Presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, nu a mai fost la sedintele de partid de la finalul lunii noiembrie 2014. El a revenit la PSD miercuri. Imbracat lejer, Iliescu nu a dorit sa vorbeasca cu presa si a urcat incet treptele din sediul PSD. La sedinta s-a asezat intre premierul Victor Ponta si vicepremierul Gabriel Oprea. Surse participante la sedinta au declarat pentru EVZ ca Ion Iliescu i-ar fi reporsat premierului, in cadrul sedintei, ca modul in care si-a anuntat demisia din functia de presedinte a PSD nu a fost corect, intrucat el trebuia sa se consulte mai intai cu colegii din Biroul Permanent National si abia apoi sa transmita presei. „Domnul Ion Iliescu l-a rugat pe Victor Ponta sa se mai gandeasca asupra demisiei pana la Comitetul Executiv National de saptamana viitoare”, au declarat pentruEVZsurse social-democrate. Raspunsul lui Ponta a fost unul ferm. El a spus ca nu mai poate reveni asupra deciziei de a renunta la functia de presedinte al PSD.

Ce planuri isi fac liderii PSD pentru epoca post-Ponta. Liviu Dragnea si Catalin Ivan vor organizarea rapida a unui Congres extraordinar, Valeriu Zgonea asteapta la cotitura, iar Rovana Plumb depinde in mare masura de ancheta penala a premierului. Chiar si Victor Ponta se gandeste inca la sefia PSD. Aparent, apele s-au linistit in PSD dupa ce Rovana Plumb a fost propusa in unanimitate pentru functia de presedinte interimar, insa greii partidului abia au inceput jocurile de culise, cu scopul final de prelua puterea deplina, nu interimara. Desi parea resemnat, surse din PSD spun ca Liviu Dragnea are un plan bine pus la punct. Dragnea a fost singurul care a sustinut ca omul pentru sefia interimara a partidului trebuie nominalizat nu de Biroul Permanent National (BPN), ci de Comitetul Executiv National (CEX) , un for superior, care a fost convocat pentru miercurea viitoare. Din CEX fac parte si liderii judeteni, pe care Dragnea i-a tot alimentat cu bani din postura de ministru al Dezvoltarii. Astfel, Liviu Dragnea poate incerca din nou sa-si impuna un om pentru sefia interimara a partidului, un om care, apoi, sa convoace rapid un Congres. „Nu cred ca Dragnea va incerca o astfel de miscare. Daca ar esua, ar pierde cu totul partidul. Scopul lui e sa se organizeze un Congres, sa poate el candida sau sa poata sustine un apropiat. Asa cum l-am simtit, cred ca pe aceasta ideea va merge”, a spus pentruAdevarulun parlamentar al PSD.

Europarlamentar PSD despre Ponta: Trebuia sa se consulte cu colegii inainte sa se retraga. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu sustine ca Victor Ponta ar fi trebuit sa aiba o consultare prealabila cu toti colegii sai din structurile de conducere ale PSD inainte de a se retrage, considerand ca acesta a adoptat o decizie „personala” pentru ca stie mai bine ce are de facut pentru viitor. „Cred ca o consultare ulterioara a membrilor partidului va intari pozitia presedintelui, oricare va fi el. Cred ca, daca va exista un congres, vor fi mai multi candidati, si cred ca PSD are nevoie de un presedinte sustinut de toti membrii sai. PSD are foarte multi lideri capabili sa conduca acest partid mai departe. Cred ca este foarte important ca un partid compus din 600.000 de membri sa decida in integralitatea sa asupra viitorului sau”, a spus Negrescu, informeazaGandul.

Va ocoli premierul ordonanta propriului Guvern? Ordonanta privind salariile inaltilor demnitari este in vigoare si nu va fi anulata, asa cum a promis, initial, premierul. Victor Ponta are de ales intre doua variante la fel de nocive: fie plateste salariile majorate doar pentru demnitari de la 1 august, fie nu respecta un act normativ in vigoare. Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul nu va emite un act normativ prin care sa retraga ordonanta privind cresterea salariilor demnitarilor asa cum a promis initial, ci se va astepta rectificarea bugetara pentru a opera modificari. „Se presupune ca inainte de a incepe efectiv sa facem acel lucru la rectificarea bugetara punem bani in buget. Altfel, ramane fara obiect. Daca nu e bugetata, evident ca nu se aplica”, a fost explicatia neclara a premierului. Interesanta a fost motivatia oferita de premier pentru pasul inapoi, scrieRomania Libera.

„Dalmatienii” care conduc partidele. 9 lideri PSD si dosarele lor penale. Ziarul „Evenimentul zilei” isi propune sa analizeze structurile de conducere a partidelor parlamentare din perspectiva problemelor penale si de integritate pe care le au politicienii de la varful acestor formatiuni. La nivelul PSD, din cei 15 vicepresedinti si cinci presedinti de diverse structuri, asupra a noua dintre ei planeaza suspiciuni de comitere a unor fapte ilegale. O parte dintre ei sunt acuzati de fapte de coruptie, altii de evaziune fiscala ori spalare de bani. Pe numele unora sunt depuse plangeri penale, au fost descoperiti incompatibili, acuzati de fals in declaratii sau de abuz in serviciu. Unii dintre ei au fost condamnati sau achitati in prima instanta, insa, in cazul tuturor, deciziile judecatorilor nu sunt definitive. Potrivit paginii de internet a formatiunii politice, conducerea centrala a PSD este asigurata de cinci social-democrati de top. Trei dintre acestia au dat explicatii procurorilor. Printre ei se numara si Victor Ponta, care s-a suspendat de curand din functia de presedinte al partidului. Acesta este si motivul pentru care premierul a fost trecut in categoria social-democratilor de vaza care au devenit inculpati, chiar daca, in acest moment, Ponta este un simplu membru de partid. Dealtfel, pe site-ul formatiunii, Victor Ponta este prezentat ca „presedintele PSD”, nefiind operata modificarea dupa retragerea din functie, anuntaEVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro