Sari direct la conținut

Politic show: Cine sunt alesii penali care alearga dupa o noua imunitate. Ce sfori mai trage Gabriel Oprea; Basescu sare in apararea lui Oprea: "primul pasager acuzat de omor"; PNL vrea eliminarea votului secret in Parlament

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Cine sunt alesii penali care alearga dupa o noua imunitate. Ce sfori mai trage Gabriel Oprea. Politicienii care s-au folosit de imunitatea parlamentara pentru a scapa de procurori vor candida pentru un nou mandat. Vorbim de nume grele ca Victor Ponta, Titus Corlatean, Varujan Vosganian sau Laszlo Borbely. Chiar si Gabriel Oprea negociaza intens in aceste zile, doar-doar mai prinde un loc in Senat. Multi dintre senatorii si deputatii care au fost salvati de imunitatea parlamentara si-au gasit deja un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare. Asadar, imunitatea lor va fi prelungita cu inca patru ani. Acesta este de fapt si scopul pentru care alesii penali se zbat sa mai prinda un mandat: fara imunitate – adica reveniti pe picior de egalitate cu oamenii de rand – ar putea fi inhatati mult mai usor de procurori.Adevarulva prezinta cativa lideri politici pentru care adevarata miza politica este sa ajunga din nou deasupra legii.

Basescu sare in apararea lui Oprea: „primul pasager acuzat de omor”.Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Gabriel Oprea este primul pasager acuzat de omor pentru un accident auto, afirmand ca votul Senatului i-a facut un mare deserviciu lui Oprea si a fost o capcana in care a picat si PSD intrucat va fi folosit in campanie pe modelul „coruptia ucide”. „Trebuie sa spun cu toata lipsa de simpatie pe care o am de o buna bucata de vreme pentru Gabriel Oprea, chiar daca am apreciat sprijinul pe care mi l-a dat sa mentin guvernul Boc, trebuie sa va spun ca este primul pasager intr-un accident auto care este acuzat de omor. El era pasager, nu era conducator. Era totusi pe bancheta din spate. (…)”, a declarat liderul PMP, Traian Basescu, la Romania TV. Traian Basescu a afirmat ca mai devreme sau mai tarziu cazul politistului decedat va ajunge in instanta si se va face dreptate, precizand insa ca DNA nu ancheteaza accidente auto, informeazaGandul.

PNL vrea eliminarea votului secret in Parlament.Co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat, miercuri, la Iasi, ca liberalii au un proiect legislativ care vizeaza eliminarea votului secret in Parlament, scrie Agerpres. Facand referire la votul din Senat in cazul Gabriel Oprea, co-presedintele PNL a afirmat ca ar trebui ca intre cetateanul de rand si parlamentari sa existe egalitate de drepturi. In opinia acesteia, ar trebui eliminat votul secret in Parlament pentru ca astfel electorii sa stie exact cum au votat trimisii lor in Legislativ. „E foarte greu de calificat. Totusi, sunt peste 70 de voturi in Senat impotriva solicitarii de urmarire penala. Fac abstratie de cazul domnului Oprea. Exista, de la inceput, aceste diferente intre cetateanul de rand, care vrea sa aiba aceleasi drepturi ca parlamentarul. Eliminarea votului secret vine din nevoia de transparenta. In momentul in care esti votat ca parlamentar, populatia se asteapta sa stie ce votezi, cum votezi si ce initiativa parlamentara ai. Va spun ca mitul acesta e unul care trebuie demontat, acela ca in Constitutie sau de la momentul elaborarii Constitutiei s-a impus aceasta procedura a votului secret, potrivitEVZ.

Ce profesii au senatorii care l-au protejat pe Gabriel Oprea de ancheta DNA. Unii dintre ei au specializari exotice si numai cinci senatori sunt absolventi de Drept. Presedintele Senatului este pe lista rusinii nationale.Majoritatea celor care au votat impotriva cererii DNA de urmarire penala a fostului vicepremier Gabriel Oprea nu au cunostinte juridice. Inainte de votul din plenul Senatului, Comisia juridica a acestei Camere, formata din parlamentari care au cel mult dreptul la fara frecventa, intocmeste un raport. Asa incepe povestea abuzului puterii legislative fata de puterea judecatoreasca. Agentia Mediafax a identificat 24 din cei 73 de parlamentari care au blocat anchetarea lui Gabriel Oprea. Din verificarea CV-urilor acestora, doar 5 au cunostinte juridice, ceilalti 18 au diverse specializari, unele chiar exotice. Ionel Agrigoroaiei a absolvit Institutul de Studii Europene si are un cocktail de specializari: confectii-textile, marketing, design, cursuri de negociere. Octavian Bumbu a terminat Facultatea de Agronomie din Iasi si a trecut prin trei partide: 21 ani in PNL, 4 in UNPR si PSD. Daniel Savu, ajuns la PRU, este absolvent al Facultatii de Aeronave Bucuresti si detine un master la Academia Nationala de Informatii. Facultatea de Aeronave din Iasi a fost absolvita de Petru Fratean. Senatorul are si un master in administratia publica la Universitatea Petru Maior din Targu Mures, program lichidat in 2014, noteazaRomania Libera.

Cum arata complexul de lux din Delta unde merg liderii PSD pentru a pregati campania electorala.Liderii centrali si judeteni ai PSD se reunesc joi in sedinta Consiliului Executiv National (CExN), care va avea loc intr-un resort din Delta Dunarii, pentru a lua decizii referitoare la campania electorala, printre care si derogarea de la codul de etica pentru Ponta. Social-democratii au plecat inca de miercuri spre Puflene Resort din Murighiol, judetul Tulcea, acolo unde joi, la ora 11:00, va avea loc sedinta CExN, structura ce-i reuneste pe liderii centrali si judeteni ai partidului, dar si pe parlamentarii cu functii de conducere in Camera Deputatilor si Senat. Campania electorala pentru alegerile parlamentare din aceasta iarna va fi subiectul principal al dezbaterilor din Delta. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca va fi analizat stadiul pregatirii fiecarei organizatii pentru campanie, candidaturile depuse si aprobate pana acum in judete si va fi dezbatut un plan al actiunilor electorale pentru perioada urmatoare, scrieGandul.

Cum a reusit Ceausescu sa ramana la putere timp de 25 de ani? De ce nu a explodat mamaliga?Nicolae Ceausescu l-a succedat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej la conducerea Partidului Muncitoresc Roman (PMR), in martie 1965, dupa moartea celui din urma. Preluarea partidului comunist nu a fost deloc usoara: jocuri de culise, tradari, promisiuni. Pana la urma, cel care avea sa fie conducatorul Romaniei timp de 25 de ani, s-a impus, iar treptat, a adus in pozitiile cheie din stat si partid doar oamenii care-i aratasera ii sunt fideli din anii ’50 si ’60. Din liderul unui partid, Ceausescu a ajuns stapanul unei tari. I-a sfidat pe sovietici si a promovat comunismul national. A avut succes timp de 25 de ani, iar in anul schimbarilor, 1989, Ceausescu nu a fost doar indepartat de la putere, precum alti lideri comunisti, ci a ajuns in fata plutonului de executie. Final. Cine sunt cei care au condus Romania in perioada 1965-1989? L-au sustinut nomenclaturistii neconditionat pe Nicolae Ceausescu si au acceptat cultul personalitatii? Ce a insemnat comunismul national? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care vor raspunde, la Adevarul Live, jurnalistii Radu Eremia si Laurentiu Ungureanu, potriviAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro