Sari direct la conținut

Politic Show: Cum a evoluat relatia dintre Romania si Moldova in era Iohannis: mai putin sentiment, mai mult pragmatism. Ce spun specialistii; Cum vor domnii Cucu si Masca sa ia fata PSD si PNL la alegeri. "Nu poate baronul local sa-l sune pe Zuckerberg sa-i spuna: Inchide-i contul!"; Kelemen Hunor nu exclude posibilitatea ca UDMR sa intre la guvernare

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Cum a evoluat relatia dintre Romania si Moldova in era Iohannis: mai putin sentiment, mai mult pragmatism. Ce spun specialistii In conditiile in care Romania si-a asumat paternitatea parcursului european al Republicii Moldova, Adevarul arata cat de stransa mai e legatura intre cele doua state in era Klaus Iohannis, dupa ce, la Chisinau, reformele au ramas suspendate intre cele trei Guverne care s-au perindat anul trecut la Putere. In primul an de presedintie, Klaus Iohannis a schimbat total maniera in care Romania impinge de la spate Republica Moldova pe drumul sau catre UE. Daca Traian Basescu batea cu pumnul in masa la Bucuresti si influenta evenimentele politice de la Chisinau, Klaus Iohannis a fost mai rece in declaratii, discret in vizite, dar mult mai radical in gesturi.

Cum vor domnii Cucu si Masca sa ia fata PSD si PNL la alegeri. „Nu poate baronul local sa-l sune pe Zuckerberg sa-i spuna: Inchide-i contul!” Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Galatenilor, Partidul Agricultorilor, Alianta pentru Domnesti sunt doar patru dintre cele 26 de formatiuni care au aparut in nomenclatorul politic din Romania dupa ce a intrat in vigoare legea privind infiintarea partidelor cu trei membri. Alte 25 asteapta verdictul judecatorilor. Nu au o doctrina clara, nici bani, insa vor sa se bata cu PSD-ul si PNL-ul in alegeri. „Nu poate baronul local sa-l sune pe Zuckerberg sa-i spuna „Inchide-i contul”!”, explica Dan Masca, fondatorul Partidului Oamenilor Liberi, care este reteta succesului formatiunii sale. „Solicitarile telefonice de adeziune sunt deja foarte multe”, spune si Marcel Cucu, sef la Partidul Agricultorilor, optimist ca formatiunea sa va avea anvergura, chiar daca nu prea are bani, scrie Gandul.

Kelemen Hunor nu exclude posibilitatea ca UDMR sa intre la guvernare Uniunea Democrata Maghiara din Romania trebuie sa-si mobilizeze electoratul si ar putea chiar sa intre la guvernare, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de Agerpres. Kelemen Hunor nu exclude posibilitatea ca UDMR sa intre la guvernare dupa alegerile parlamentare. Intrebat daca vede formatiunea sa la guvernare dupa alegerile parlamentare, el a raspuns ca nu exclude aceasta posibilitate, chiar daca in acest moment pentru UDMR este importanta pastrarea reprezentarii proportionale, integral pe Romania Libera.

Niste tehnocrati! Ciolos copiaza reteta Iohannis de a face politica. Cu modificari Premierul a ales sa faca prima sa vizita externa in Germania, tara cu care presedintele Klaus Iohannis are relatii apropiate. Parteneri politici, cei doi au multe puncte comune, dar se si deosebesc ca prestatie. Pe viitor, pot deveni adversari Dupa demisia guvernului condus de Victor Ponta, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, cu zambetul pe buze, pe Dacian Ciolos in functia de premier, ba chiar a si participat la preluarea mandatului noului Guvern. Desi la ora actuala sunt apropiati, cei doi pot deveni adversari politici, mai ales dupa ce, prin cateva din actiunile intreprinse, Dacian Ciolos ofera impresia ca ar fi tentat, pe termen lung, de o implicare politica. EVZ a realizat o analiza asupra profilului politic al celor doi oameni de stat, pornind de la datele din sondaje, tipul de personaj pe care il reprezinta, modul in care isi gestioneaza imaginea, precum si abordarea de politica externa.

Parlamentarii vor sa inchida „Biblioteca pentru hoti”. Ce schimbare de lege pregatesc Detinutii ar putea sa nu mai beneficieze de posibilitatea de a-si reduce perioada de detentie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie brevetate, potrivit unei initiative legislative pentru modificarea legii privind executarea pedepselor depuse la Senat. Propunerea legislativa prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care ofera detinutilor posibilitatea de a-si reduce perioada de detentie cu 30 de zile ”in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate”, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro