Politic Show: Cum vrea Parlamentul sa amputeze puterile ANI; La semnalul lui Oprea, senatorii UNPR o dau la intors in cazul votului pentru arestarea lui Sova si Valcov; Alesii PSD au gasit metodele sa evite "beciul domnesc"
Alesii PSD au gasit metodele sa evite „beciul domnesc”. Parlamentarii PSD au de clansat razboiul impotriva procurorilor. Printr-o serie de modificari legislative, ei vor sa reduca din capacitatea DNA de a lupta cu marea coruptie. In primul rand, social-democratii vor sa modifice Codul Penal, astfel incat masura arestului preventiv sa fie mai greu de luat, pe motiv ca procurorii abuzeaza de ea. „Le-am atras atentia colegilor juristi in mod public deja. Nu este treaba mea sa schimb legea, dar este un lucru abuziv”, a declarat, pentru EVZ, senatorul PSD Georgica Severin. „Coincidenta”, la Senat a fost depus deja un proiect de modificare a Codului de procedura penala. Initiator: senatorul PSD Nicolae Serban, avocat al lui Catalin Voicu. Astfel, masura arestului preventiv ar putea fi luata, potrivit proiectului, doar in cazul in care un suspect este acuzat de savarsirea unor infractiuni, a caror pedeapsa este de zece ani sau mai mare, scrieEVZ.
Cum vrea Parlamentul sa amputeze puterile ANI. Cu seful ANI, Horia Georgescu, in arest preventiv, Parlamentul scoate de la naftalina o lege care zace in Parlament de aproape doi ani si care ii scapa pe alesii locali de dosarele intentate de Agentia Nationala de Integritate (ANI). Camera Deputatilor a adoptat tacit legea care le permite alesilor locali sa faca parte din asociatiile de dezvoltare intercomunitara, fara a mai putea fi trasi la raspundere in niciun fel. Odata intrat in vigoare, proiectul de lege initiat de 18 senatori PSD, printre care si Gabriela Vranceanu Firea, i-ar scapa pe multi alesi locali, peste 1.000 de primari si presedinti de Consilii Judetene, de acuzatiile de incompatibilitate. In acest sens, initiatorii PSD au modificat trei articole din legea Admnistratiei publice locale, care ciuntesc considerabil din atributiile ANI. „Asociatiile de dezvoltare intercomunitara sunt conduse de adunarea generala a asociatiilor si de consiliul de admnistratie”, se arata la alineatul 1 al articolului 15 din Legea de modificare si completare a Legii admnistratiei publice locale, anuntaAdevarul.
La semnalul lui Oprea, senatorii UNPR o dau la intors in cazul votului pentru arestarea lui Sova si Valcov. Senatorul Bumbu: „Daca interesul national o cere, vom face cum e mai bine”. Cu Gabriel Oprea dand semnalul public ca UNPR nu va pune piedica justitiei, senatorii din acest partid o intorc in declaratii, iar cei care saptamana trecuta sustineau ca voteaza impotriva arestarii lui Dan Sova si Darius Valcov spun acum ca, „daca interesul national o cere” vor face „cum e mai bine”. De altfel, senatorii UNPR ar putea inclina balanta la votul final pentru cele doua solicitari ale procurorilor DNA privind arestarea preventiva a pesedistilor Sova si Valcov, informeazaGandul.
PSD – partidul cu doua fete. Liderii PSD au promis, recent, la Consiliul national, sanctionarea colegilor cu probleme penale. In realitate, fac posibilul pentru a-i salva. Astazi, Camera Deputatilor are pe ordinea de zi un regulament care va ingreuna arestarea preventiva sau urmarirea penala. Tot astazi, PSD va incerca blocarea arestarii senatorilor Dan Sova si Darius Valcov, ultimul fiind acuzat de DNA de noi fapte de coruptie, care i-au adus trei lingouri de aur, bani si tablouri. Senatorul PSD Darius Valcov, fost sef al finantistilor din tara, cu acces la informatii clasificate, si-a investit mita de 2.000.000 de euro in firme, intre care una de cadastru, alta de avocatura, in mai multe societati de comert, un hotel, dar si in lingouri de aur si tablouri celebre. O parte din bani au fost pastrati cash, ascunsi intr-un seif, iar seiful la” denuntator, scrieRomania Libera.
Liberalii au reevaluat traseismul dupa doar 3 luni. Inainte de prezidentiale, liberalii nici nu voiau sa auda de traseism. Acum s-au razgandit, dar nu au prea mult succes in racolari. In timpul campaniei, dar si dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis, liberalii sustineau ca nu vor forma majoritati prin racolarea de parlamentari de la alte partide. In doar trei luni, ei si-au schimbat punctul de vedere. Luni, Teodor Atanasiu recunostea ca este dificil sa faci o majoritate politica fara asa-zisii traseisti politici. „Avand in vedere actuala componenta a Parlamentului Romaniei, (…) e destul de greu sa faci o majoritate parlamentara fara acesti traseisti politici”, a spus prim-vicepresedintele PNL, anuntaEVZ.