Politic Show: Dragnea si Zgonea, in tandem fara voia lui Ponta; Cine sunt parlamentarii care au votat impotriva sechestrarii averilor furate. PNL si PSD, in aceeasi barca; Reprezentarea parlamentara a "diasporei"
Dragnea si Zgonea, in tandem fara voia lui Ponta. Comitetul Executiv National al PSD a votat componenta noului Birou Permanent National (BPN). Desi Victor Ponta propusese ca functia de presedinte executiv sa fie eliminata, lucru cu care mai multi lideri social-democrati, inclusiv Dragnea, pareau a fi de acord, si inlocuirea acesteia cu alte patru de primvicepresedinti, lucrurile s-au schimbat radical. In cazul in care propunerea premierului ar fi fost aprobata, Zgonea ar fi ramas in afara conducerii PSD. Intrebat, in timpul sedintei, daca ar putea ramane fara vreo functie de conducere, Zgonea a spus: „Numai Dumnezeu stie!”. Presedintele interimar al PSD a anuntat ca din cele 14 functii de vicepresedinte, patru vor fi alocate femeilor. Insa viitorii vicepresedinti nu vor putea ocupa doua functii de conducere in partid. „O propunere care s-a dezbatut foarte mult fost ca un membru (n.r. – al BPN) sa nu poata avea o functie la nivel judetean si la nivel national”, a mai spus Dragnea. Astfel, cei care vor dori sa fie vicepresedinti la nivel national si ocupa o functie de conducere la nivel local vor fi nevoiti sa aleaga. Totodata, ministrii nu vor mai avea drept de vot in BPN, ci doar premierul, scrieEVZ.
Cine sunt parlamentarii care au votat impotriva sechestrarii averilor furate. PNL si PSD, in aceeasi barca. Senatorii au respins, marti, proiectul initiat de Guvern care prevede infiintarea Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, institutie care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor provenite din infractiuni si care va functiona in subordinea Ministerului Justitiei. Senatul este prima camera sesizata, votul final urmand a fi dat in Camera Deputatilor. Din cele 66 de voturi exprimate pentru sustinerea proiectului de lege, 53 au venit din partea grupulu PSD, un vot din partea PNL, sapte din partea UDMR, patru de grupul Liberal conservator si un vot venit de la un independent. In ceea ce priveste opozitia fata de proiectul de lege, adica 36 de voturi „impotriva”, 29 de liberali si-au exprimat nesustinerea proiectului de lege, la fel ca si patru membri ai grupului PSD, un reprezentant al Liberal Conservatorilor si un independent. De asemenea, sase senatori au ales sa se abtina la acest vot, patru din partea grupului PSD si doi din partea PNL, anuntaAdevarul.
Reprezentarea parlamentara a „diasporei”. Una dintre problemele spinoase ale legii alegerii Senatului si a Camerei Deputatilor este cea a reprezentarii parlamentare a cetatenilor romani din afara tarii. Pana in 2008, cand s-a introdus pseudo-votul uninominal, nu existau parlamentari care sa reprezinte explicit acesti cetateni. Voturile din strainatate erau contabilizate in sectorul 1 al municipiului Bucuresti. Asta nu inseamna ca vreunul din deputatii sau senatorii alesi in Bucuresti putea fi considerat a fi reprezentantul Diasporei, pentru ca numarul acestor deputati era calculat strict in functie de numarul de locuitori ai municipiului. Abia odata cu legea adoptata in 2008 au fost alocate pentru cetatenii romani din afara tarii, in mod explicit, 4 colegii de deputat si 2 de senator – ca si pentru cele mai mici judete din interiorul tarii. Intr-un fel, alocarea era generoasa, daca ne referim la numarul voturilor care trimiteau un reprezentant in Parlament: in sectiile din strainatate au fost exprimate, in noiembrie 2008, 23,5 mii de voturi, in timp ce in cel mai mic judet din tara (Tulcea) am avut peste 68 de mii. Daca avem in vedere principiul constitutional al egalitatii voturilor in sensul ca un vot din strainatate trebuie sa conteze cat unul din Tulcea, constatam ca, cel putin pana acum, alegatorii din „diaspora” nu au fost nedreptatiti, informeazaRomania Libera.
Iohannis se intalneste, la Bruxelles, cu europarlamentarii romani. Europarlamentarul Cristian Preda a scris pe contul sau de Facebook ca presedintele Klaus Iohannis va avea o intalnire, la Bruxelles, cu europarlamentarii romani, dar nu a primit o agenda a discutiilor. „Pe 9 mai, de ziua Europei, ii scriam presedintelui Klaus Iohannis, sugerandu-i sa organizeze consultari periodice cu deputatii romani din PE. Dupa cinci luni, seful statului a reactionat, invitandu-i pe toti europarlamentarii alesi in Romania la o discutie. Aceasta va avea loc la Bruxelles, unde K. Iohannis vine pentru reuniunea Consiliului European. Sa speram ca nu va fi doar o intalnire protocolara. Zic asta, fiindca n-am primit vreo agenda”, a scris Preda. Principala tema a Consiliului European va fi migratia. „Ca urmare a reuniunii informale din 23 septembrie 2015 si a concluziilor Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 8-9 octombrie 2015, Consiliul European va purta o discutie privind migratia sub toate aspectele sale, scrieEVZ.
Deputatul Odon Szabo: De ce respinge UDMR votul la distanta. Deputatul UDMR Odon Szabo a explicat, la Adevarul Live, motivele pentru care formatiunea sa nu este de acord cu introducerea votului prin corespondenta. Principalele declaratii: Romanii din Spania, Italia, voteaza priamarul de acolo. Nu poti sa creezi doua drepturi de vot. La alegerile locale nu se poate aplica votul prin corespondenta. Singura posibilitate in care votam unitar sunt alegerile prezidentiale. Daca acest vot prin corespndenta s-ar referi la acest tip de alegeri, s-ar putea sa sustinem. Au mai facut colegi de ai nostri si am fost impotriva. La alegerile prezidentiale, sa fie inregistrarea dinainte sa nu poti sa votezi si la Ambasada. Aceste lucruri sunt mai putin discutate. Cu cat timp inainte trebuie sa votezi.Trebuie sa dai cel putin o saptamana inainte de vot pentru ca voturile sa ajunga in tara. Daca votul este foarte strans si vine peste doua saptamani lasa un suspans. La celelalte tipuri, ori legislatia ne interzice, ori noua nu ni se pare oportuna. Care este siguranta ca nu voteaza un membru al familiei si pentru ceilalti. Integral inAdevarul.