Sari direct la conținut

Politic Show: Fenomenul Nicusor Dan. Ce sanse are sa intre in Parlament; Lupta pentru Consiliile Judetene. PSD, ALDE si UNPR lasa PNL in izolare; Un senator aduce critici dure liberalilor: "Imi bag picioarele in el de partid. Asta nu e democratie"

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Lupta pentru Consiliile Judetene. PSD, ALDE si UNPR lasa PNL in izolare. In multe judete, cele doua mari partide, PSD si PNL, fac eforturi majore pentru a obtine cat mai multe presedintii de Consiliu Judetean, avand in vedere ca rezultatele sunt stranse Liderii judeteni PSD stabilesc astazi, intr-un Comitet Executiv National, politica de aliante in teritoriu. Social-democratii vor sa obtina 27 de presedinti de Consilii Judetene, cu ajutorul ALDE si UNPR. Daca PSD va reusi acest lucru, va avea mai multi lideri de CJ decat a obtinut in 2012 sub steagul USL, atunci cand a avut 22 de „baroni locali”. In toate judetele in care PSD face majoritate singur, ALDE va primi cate un post de vicepresedinte de Consiliu Judetean, pe langa functii de vicepresedinte acolo unde formeaza majoritatea impreuna. ALDE si UNPR nu vor primi, in schimb, niciun presedinte de CJ, scrieEVZ.

Fenomenul Nicusor Dan. Ce sanse are sa intre in Parlament. „Daca nu trece pragul electoral, Nicusor trece in penumbra”. Desi a pierdut, Nicusor Dan pare marele castigator al alegerilor locale. Cu oameni „infiltrati” in aproape toate sectoarele din Capitala, Nicusor Dan vrea sa se extinda in toata tara, ca apoi sa ajunga in Parlament. Si poate chiar mai sus. Specialistii consultati de „Adevarul” incearca sa-i indrume pasii Inainte de politica au fost procesele. In urma cu 10 ani, Nicusor Dan punea pe picioare Asociatia Salvati Bucurestiul si incepea sa dea in judecata primariile din Bucuresti care ignorau regulile urbanisticii, ba chiar si legea. Cu bruma de notorietate castigata, a candidat ca independent la alegerile locale din 2012 si a scos 10%, in conditiile in care Sorin Oprescu era sustinut de gigantul USL. Totusi, pentru ca nu avea un partid in spate, Nicusor Dan a ratat intrarea in Consiliul General al Capitalei. „Ca sa nu se mai repete episodul din 2012, ne-am decis sa facem partid”, spunea Nicusor Dan, anul trecut, inainte de a lansa USB – Uniunea Salvati Bucurestiul. Duminica, a transformat acest partid de apartament in a doua forta politica a Bucurestiului, devansand marele PNL. „Nicusor Dan este, mai degraba, un anti-erou decat un erou. Este o figura cu o charisma speciala, total diferit de tipul politicianului din epocile Basescu, Iliescu sau Constantinescu”, spune sociologul Barbu Mateescu, anuntaAdevarul.

Ce impact au avut alegerile in interiorul partidelor. Primele efecte ale alegerilor se resimt deja in interiorul partidelor. Candidatul liberal la Capitala, Catalin Predoiu, si-a depus mandatul de presedinte al PNL Bucuresti, dar in partid exista si voci care cer demisii suplimentare, la varful formatiunii. Copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga refuza sa se retraga, invocand rezultatele din provincie. Partidul National Liberal s-a plasat pe locul doi la nivel national, astfel ca, potrivit datelor partiale anuntate de BEC, PSD a castigat 39,15% si PNL 32,79% la votul pentru consiliile judetene. In Bucuresti, PNL a suferit insa o mare infrangere, situandu-se pe locul trei, dupa USB. Daca in primul moment, liderii liberali au parut derutati de infrangerea din Bucuresti, ulterior ei si-au revenit, invocand rezultatele bune din provincie si media nationala a partidului. Singurul care si-a asumat esecul din Bucuresti a fost candidatul la Primaria Capitalei, Catalin Predoiu, care s-a retras din fruntea PNL Bucuresti, informeazaRomania Libera.

Un senator aduce critici dure liberalilor: „Imi bag picioarele in el de partid. Asta nu e democratie”. Liberalii trec, se pare, prin momente de criza fara precedent in interiorul organizatiei. Un senator liberal pune in lumina detalii uluitoare din interiorul PNL si someaza conducerea sa-si depuna mandatul si sa se organizeze congres pentru alegerea unor noi lideri. „Imi bag picioarele in el de partid daca lucrurile raman asa. Nu e normal ce se intampla. Pot sa ma si excluda din partid daca nu se schimba nimic”, a spus senatorul Cristian Bodea. Acesta a dezvaluit o discutie din cadrul partidului in care sefii spuneau ca Cristian Busoi trebuie sustinut pentru functia de primar al Capitalei, pe motiv ca este „omul lui Klaus Iohannis”, informeaza stiripesurse.ro „Mi-au zis ca il face Iohannis pe Busoi primar. Ce stii tu. Ei au crezut ca Iohannis e Dumnezeul Romaniei.”, a dezvaluit Bodea la RTV. Acesta le-a transmis Alinei Gorghiu si lui Vasile Blaga sa-si depuna mandatul si sa organizeze congres pentru alegerea unei noi conduceri, scrieEVZ.

Theodor Paleologu: Alina Gorghiu si Vasile Blaga ne-au servit minciuni din cele mai sfruntate. Deputatul PNL Theodor Paleologu a afirmat, pe Facebook, ca evaluarea rezultatelor partidelor de catre copresedintii PNL si modul in care au descris atmosfera din interiorul partidului sunt „negari ale evidentelor” si „minciuni sfruntate”. „La conferinta de presa de azi Alina Gorghiu si Vasile Blaga nu ne-au servit doar gogosi si mosi pe grosi, ci minciuni din cele mai sfruntate, pure negari ale evidentelor: rezultatul este extraordinar de bun, chiar cel mai bun obtinut vreodata de PNL, nimeni nu le-a cerut demisia, nimeni nu vrea congres, totul este sub control, iar la toamna vom cistiga”, a comentat Theodor Paleologu. Liberalul a criticat dinainte de scrutinul din 5 iunie modul in care conducerea partidului a organizat campania electorala. Astfel pe 1 iunie, Paleologu afirma, la RFI, ca PNL merge spre un „dezastru garantat”, pentru ca refuza sa il sustina pe Nicusor Dan ca unic candidat al dreptei, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro