Sari direct la conținut

Politic Show: Interviu cu Kelemen Hunor: UDMR nu are nevoie de un cod moral; PSD discuta vineri o prima forma a Codului de conduita, cu sanctiuni pentru coruptii din partid; Culisele plecarii Monicai Macovei din PPE

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Interviu cu Kelemen Hunor: UDMR nu are nevoie de un cod moral Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede ca in perioada in care era coleg de guvern cu Gabriel Oprea (2009-2012) acesta ar fi folosit in scop personal elicoptere din dotarea MApN. Despre proiectul Legii votului prin corespondenta, Kelemen sustine ca este „un proiect facut prost”, neconstitutional din mai multe puncte de vedere. Liderul UDMR este de parere ca Parlamentul n-ar trebui sa se grabeasca sa adopte legea anul acesta, deoarece pentru alegerile generale e suficienta legislatia in vigoare. Kelemen Hunor spune ca Romania nu poate copia pur si simplu o lege a votului prin corespondenta care functioneaza eficient intr-o alta tara fiindca „nu putem copia toata societatea si intreaga mentalitate nu poate fi stramutata dintr-o tara in alta”, iar administratia romaneasca nu functioneaza eficient, scrie Romania Libera.

Vin refugiatii! Romania se pregateste sa primeasca prima transa din cota obligatorie. Cat de pregatit este Guvernul Romania se pregateste sa primeasca primul val de refugiati din cota obligatorie de peste 6.000 de oameni atribuita de Comisia Europeana. „Saptamana trecuta deja au fost facute primele demersuri de catre autoritatile romane pentru preluarea a 300 de refugiati care se afla in centrul de primire din Italia”, a spus consilierul prezidential Leonard Orban pentru televiziunea Digi 24. Solcitarea a fost facuta vinerea trecuta, iar raspunsul urmeaza sa-l primim in urmatoarea luna. „Toata procedura dureaza cel putin 30 de zile, apoi urmeaza sa se mai faca si alte verificari legate de securitate, abia apoi refugiatii pot fi preluati efectiv”, a spus Leonard Orban pentru Adevarul.

PSD discuta vineri o prima forma a Codului de conduita, cu sanctiuni pentru coruptii din partid Liderii PSD se reunesc vineri, la Negresti-Oas, in sedinta Comitetului Executiv National, unde vor discuta un prim draft al Codului de conduita propus de Liviu Dragnea, care va contine sanctiuni pentru social-democratii acuzati de coruptie, desi acestea ar putea sa nu fie aplicate automat. Comitetul Executiv National de vineri este prima reuniune a liderilor nationali si judeteni dupa Congresul din 18 octombrie. Cel mai important subiect dezbatut de social-democrati vineri este noul Cod de conduita al PSD, care va contine criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea si apropiatii sai vor prezenta un draft al Codului, urmand ca decizia finala sa fie luata in 2-3 saptamani, anunta Gandul.

Culisele plecarii Monicai Macovei din PPE Dupa ce a plecat din PDL si a infi intat M10, europarlamentarul Monica Macovei a decis sa renunte si la PPE in favoarea grupului Conservatorilor si Reformistilor din Parlamentul European. Plecarea Monicai Macovei din Partidul Popularilor Europeni (PPE) si inscrierea sa in grupul Conservatorilor si Reformistilor (ECR) din Parlamentul European a generat numeroase speculatii, inclusiv faptul ca ar fi fost data afara din PPE. De altfel, europarlamentarul Monica Macovei a precizat, intr-un sms transmis EVZ: „Pentru ca am vazut pe un post de stiri minciuna ca grupul PPE m-ar fi dat afara precizez ca nu este adevarat”.

Cum a fost amputata legea votului prin corespondenta Pe ultima suta de metri, parlamentarii au adoptat legea pentru votul romanilor din diaspora, insa varianta votata de Camera Deputatilor ridica unele semne de intrebare, atat in privinta continutului, cat si in privinta sferei de aplicare. Legea votului prin corespondenta a fost adoptata, ieri, de Camera Deputatilor in calitate de for decizional cu voturi 257 pentru, 30 impotriva si 12 abtineri. Forma finala a fost sprijnita de PSD si PNL, in timp ce UDMR, ALDE si PND s-au pronuntat impotriva. Oficial, parlamentarii au „bifat” una dintre solicitarile majore ale romanilor din diaspora, dupa scandalul de la alegerile parlamentare, cand mii de romani din strainatate nu au reusit sa isi exercite dreptul de vot. Insa, semnele de intrebare au ramas, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro